Kapitulacija na trgih plemenitih kovin?

Insajder.si > Prispevki za naročnike > Dnevni komentarji > Kapitulacija na trgih plemenitih kovin?

Delnice rudarskih podjetij (GDX) so od januarja uprizorile že kar 39,45% korekcijo in izgleda, da se nahajamo v zgodovinski kapitulaciji, kjer je v zadnjih treh dneh kar 140 milijonov delnic rudarjev (GDX) menjalo lastnika. Po izjemno visokem prometu trgovanja in močnem padcu najkvalitetnejših rudarskih podjetij v zadnjih treh dneh, lahko z veliko gotovostjo zatrdimo, da institucionalni vlagatelji v tem trenutku izvajajo močno akumulacijo delnic, ki so bile likvidirane preko postavljenih stop loss naročil in panične likvidacije javnosti iz ETF skladov.

 

GDX-daily

 

Naročnike želimo obvestiti, da smo z vsemi portfelji uspeli minimizirati izgube in v tem trenutku čakamo na izčrpanje padajočega trenda. V večini portfeljev je v zadnjih dneh prišlo do sprožitve stop loss prodajnih naročil, kar pomeni, da smo v povprečju ostali investirani le z 30% sredstev. V prihodnjih dneh bomo pozorno spremljali dogajanje na trgu, saj lahko najverjetneje v tem tednu pričakujemo izčrpanje prodajalcev in formiranje končnega kratkoročnega dna po skoraj 40% korekciji, najverjetneje pa tudi formacijo zgodovinskega dna pred novim večletnim bikovskim trgom v plemenitih kovinah in delnicah rudarjev. Smo v visokem stanju pripravljenosti za ponovno vzpostavitev pozicij, vendar bomo glede na ekstremne razmere počakali na potrditev zaključka padajočega trenda, saj obstaja verjetnost, da se bo likvidacija delnic nadaljevala še nekaj dni.

Glede na trenutno kapitulacijo in panično likvidiranje delnic rudarjev je smiselno počakati na močno dnevno rast sektorja (GDX) ob močno povišanem prometu trgovanja, kar bi signaliziralo konec prodajnega pritiska in visoko verjetnost obrata trenda v nov 20% - 50% vzpon.

Portfelje trenutno prilagajamo razmeram, vse naročnike bomo v naslednjih dneh ponovno pozicionirali v rudarje med 30% do 50% sredstev v portfeljih in pozicije zavarovali z zelo tesnimi stop lossi ali opcijskimi pogodbami, še posebej bomo pozorni na portfelje, v katerih smo v zadnjem tednu utrpeli največje udarce. Delnice rudarjev bi lahko v kratkem uprizorile močan obrat navzgor in glede na zgodovinsko razprodanost tokrat res začele nov večletni bikovski vzpon, kar bi pomenilo, da je to končno dno.

 

GDX-Weekly

 

V kolikor bi želeli dodatna pojasnila z zvezi z vašim portfeljem, predlagamo, da kontaktirate svojega svetovalca ali nas direktno pokličete na zasebno številko.