Končna kapitulacija na trgih plemenitih kovin?

Insajder.si > Avtorski prispevki > Končna kapitulacija na trgih plemenitih kovin?

Ker že nekaj časa za naše bralce nismo objavili komentarja glede dogajanja na trgih plemenitih kovin, smo se odločili, da objavimo malo daljši pregled glede trenutne situacije.

Zadnji članek smo objavili 11. junija 2014 z naslovom 50% rast delnic rudarskih podjetij v naslednjih 12 mesecih z našimi naročniki pa smo v tistem obdobju uspeli izkoristiti skoraj 30% kratkoročno rast delnic najkvalitetnejših rudarskih podjetij.

Sektor rudarskih podjetij (GDX) je od istega datuma (11.6.2014) do danes nižje za kar 43%, vendar smo se z strogim obvadovanjem tveganj z našimi naročniki uspeli izogniti močnemu padcu in z večino portfeljev iz tistega časa beležimo minimalni dobiček.

 

gdx-daily

 

Trenutno se nahajamo v zelo podobni situaciji kot junija 2014, ko so vrednosti delnic rudarjev (GDX) prestale 22% kratkoročno korekcijo in uprizorile 27% kratkoročno rast do 10. julija 2014, ko so dosegle vrh in se ponovno obrnile navzdol.  Podobno kot v obdobju objave zadnjega članka iz junija 2014, se delnice rudarjev (GDX) tokrat nahajajo v kar 38% kratkoročni korekciji od 14. maja 2015 in so ponovno pripravljene na 20% – 50% kratkoročni vzpon.

Ker se še vedno nahajamo v izrazitem padajočem trendu na trgih zlata in srebra, ne moremo z gotovostjo trditi, da smo dosegli končno dno, vendar lahko z visoko gotovostjo zatrdimo, da se v tem trenutku nahajamo pred pomembnim kratkoročnim dnom, ki lahko delnice rudarskih podjetij v naslednjih tednih ponese močno navzgor, pred morebitnimi še nižjimi vrednostmi v prihodnje.

Na trgih zlata in srebra trenutno vlada ekstremni pesimizem, pozicioniranje največjih trgovcev na terminskih borzah pa izkazuje eno izmed potencialno najeksplozivnejših kratkoročnih nakupnih priložnosti vse od leta 2002. Spodnji grafi prikazujejo pozicioniranje največjih inštitucij na terminskih borzah (modri graf), med katerimi se nahajajo tudi velike banke (manipulatorji/upravljavci), ki s svojimi prodajami na kratko ustvarjajo prodajne pritiske na trgih zlata in srebra.

 

zlato-cot

 

Srebro-cot

 

Sentiment na trgih zlata in srebra dosega zgodovinsko najnižje vrednosti, kar pomeni, da je večina prodajalcev močno nakopičenih na prodajni strani. Kar lahko sklepamo iz podatkov iz zgornjih grafov poziciniranja na terminskih borzah, vidimo, da večina prodajalcev v tem trenutku prihaja iz segmenta javnosti in hedge skladov, medtem, ko imajo največji in najvplivnejši igralci na terminskih borzah (modri graf) rekordno nizko izpostavljenost kratkih pozicij na zlato in srebro, kar bi lahko pripeljalo do množičnega pokrivanja kratkih pozicij javnosti in hedge skladov in agresivnega kratkoročnega vzpona v delnicah rudarjev.

 

gold-optix

 

srebro-optix

 

Kratkoročna dna na trgih zlata in srebra se formirajo, ko je večina trgovcev na terminskih borzah nakopičena na prodajni strani in ko vlada ekstremno negativen sentiment. Trenutni prodajni pritisk bi lahko v najslabšem primeru povzročil kratkoročni padec cene zlata proti 1000$ in potisnil srebro pod 14$ v toku trenutne korekcije, kar pa bi pomenilo, da bi večina trgovcev pristala še bolj ekstremno na prodajni strani, kar bi ustvarilo enega izmed najeksplozivnejših kratkoročnih obratov na trgu rudarskih podjetij in kratkoročno potisnilo cene zlata in srebra močno navzgor. V kolikor bi tole pomenilo, da smo dosegli končno dno, bo pokazal čas, vsekakor pa smo zelo blizu, glede na zgodovinsko razprodanost delnic rudarskih podjetij, zlata, srebra, situacije na terminskih borzah in ekstremno negativnega sentimenta na trgih plemenith kovin!

 

gdx-weekly

 

gold-monthly

 

silver-monthly

 

abx-monthly

 

paas-monthly