Upravljanje premoženja in rast rudarjev zlata

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Upravljanje premoženja in rast rudarjev zlata

Med drugim, dobro obvladovanje tveganj portfelja vključuje trgovanje okrog jedrne pozicije, pri čemer je ta pozicija v sinhronizaciji z dolgoročnim trendom. Zlasti v obdobju močne kratkoročne rasti z dobrim obvladovanjem tveganj prvič, ohranjamo osnovno izpostavljenost v portfelju v dolgoročnem bikovskem trendu in drugič, metodično znižujemo izpostavljenost, medtem ko se cene premikajo močno navzgor.

Obe zgoraj navedeni taktiki je treba uporabiti za zmanjšanje tveganja velike izgube in tveganja velikih oportunitetnih stroškov, v primeru da bi cene pobegnile navzgor brez nas. Na primer, če v obdobju močne rasti ne prodate ničesar, potem boste zagotovo utrpeli veliko izgubo, ko se zgodi neizogiben padec in ne boste imeli, bodisi finančne, bodisi čustvene sposobnosti, da izkoristite prihodnje priložnosti za ponovne dokupe. Drugi primer, če prodate vse, v kolikor menite, da je trg blizu vrha, je zgolj še vprašanje časa, preden se znajdete na robu brez kakršnekoli izpostavljenosti, medtem ko se bodo cene pomikale precej višje.

Na splošno pa dobro upravljanje denarja oz. obvladovanje tveganj pomeni sprejemanje resničnosti, ki jo je mogoče izmeriti - z opazovanjem sentimenta in trenutnih indikatorjev. Ko je trg pregret na pozitivno ali negativno stran, ni mogoče zanesljivo napovedati vrha ali dna. Pravzaprav ni mogoče zanesljivo ugotoviti vrha ali dna niti v trenutku, ko se ta odvija. Na srečo in v nasprotju s tem, kar bi vam nekateri samoklicani guruji povedali, za dobro in nadpovprečno dolgoročno delovanje ne potrebujete zanesljivega napovedovanja vrhov in dna.

Glede na moje upravljanje denarja, je bila letošnja rast rudarskega sektorja zlata prva rast v letih, ki je bila dovolj močna, da je omogočila znižanje izpostavljenosti na dolgoročno jedrno poziijo. To je pomenilo prodajo skoraj polovice mojega celotnega položaja.

Morda bom v naslednjih nekaj tednih opravil še dodatno manjšo prodajo v primeru nadaljnje rasti, vendar na svojem borznoposredniškem računu že zdaj ohranjam veliko količino gotovine, da bo moj naslednji velik korak na strani ponovnega dokupa nazaj k jedrni poziciji. Vendar pa ne bom kupoval v času ekstremne rasti. Namesto tega bom čakal tako dolgo, kot je potrebno, da se na trgu doseže dovolj depresivna raven, udobno v prepričanju, da me moja dolgoročna jedrna pozicija krije v primeru "presenetljive" dodatne kratkoročne rasti.

 

Vir: Steve Saville, The Speculative Investor