Surovine hitro vstopajo nazaj na bikovski trg

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Surovine hitro vstopajo nazaj na bikovski trg

Po štirih letih znižanih cen za večino surovin, predvsem zlato, železovo rudo, premog, baker in nafto, se zdi konec medvedjega trga bližje kot kdajkoli prej. Surovine letos premagujejo obveznice, valute in delnice.

Reuters/Jefferies Commodity Index

Na podlagi Reuters/Jefferies Commodity Index-a, ki kaže donose 19 surovin, ki so vse od soje do diamantov letos doživeli pomembno okrevanje.

Indeks beleži rast čez 20% od njegove nizke vrednosti 20. januarja. Kar ustreza definiciji bikovskega trga. Čeprav je še vedno daleč od vrhunca v letu 2011 in to za slabih 50%.

Medtem ko se specifične surovine, kot sta soja in sladkor, lahko soočijo z negativnimi pritiski, vse večje število strokovnjakov - kot so ABN Amro in Schrøders Asset Management - pravijo, da je veliko večji potencial za druge materiale, predvsem kovine in energijo.

Surova nafta je že nazaj na 50$ za sodček. Podoben skok je viden tudi pri kovinah, kot so baker, cink in aluminij.

Kanadske delnice so med tistimi, ki so z okrevanjem pridobile največ. Composite indeks S&P/TSX je v petek splezal za 0,6 odstotka na 14.226,78, kar je 20% rast od najnižje vrednosti 11.843,11 20. januarja.

Kanadski borzni index - TSX

V komaj štirih mesecih je sektor rudarstva in energije v Kanadi dodal več kot 370.000,000.000 CDN $ (286 milijard $). Namreč, cene nafte so se v tem času povzpele za nad 80%, kar je razvnelo rast izvozno usmerjenega gospodarstva (11. največjega na svetu).

"Divja volatilnost" v prihodnosti

Kljub pozitivnim številkam, nekateri ostajajo previdni. Pri Citigroup so prejšnji mesec dejali, da so surovine "obrnile smer". Vendar možnosti za divje nihanje cen v letošnjem letu ostajajo visoke.

"V zadnjih nekaj letih se je pokazalo, da so lahko spremembe v razpoloženju na trgu nenadne in vplivajo tako na smer cen, kot navzkrižno vrednotenje surovin in navzkrižne korelacije sredstev," so napisali analitiki pri Citi.

"Pričakujemo, da bodo te obstojne značilnosti trgov začele izginjati," so dodali analitiki. "Toda medsebojno povezani dejavniki sprememb v pogledih glede kitajskega gospodarstva in dejanskih sprememb denarne politike Fed-a posredno ali neposredno vplivajo na surovine. Tako v zvezi s pričakovanji glede svetovne rasti in relativne vrednosti ameriškega dolarja."

Vir: mining.com