Danski kupci nepremičnin plačujejo manj za izposojo kot ameriška vlada

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Danski kupci nepremičnin plačujejo manj za izposojo kot ameriška vlada

Med dejstvi, da so centralne banke ustvarile okolje, v katerem več kot 10 bilijonov $ dolga držav beleži negativne donose in grožnjo, da Velika Britanija dejansko zapusti Evropsko unijo, ki postaja vse bolj blizu resničnosti, se na svetu začnejo dogajati nekatere bizarne stvari.

Na primer, investitorji morajo sedaj potrojiti tveganje za doseganje istega portfeljskega donosa, kot pred 20 leti. Po vsej Evropi so se začele prikazovati negativne hipotekarne obrestne mere.

Zdaj, med iskanjem dobičkov zaradi politike Mario Draghija in relativno varne ocene danskih hipotekarno zavarovanih vrednostnih papirjev, si lahko hipotekarni posojilojemalci na Danskem sposodijo denar po nižji obrestni meri (za dobo 30 let) od ameriške vlade.

Kot ugotavlja Bloomberg, v iskanju varnega zatočišča, hipotekarno zavarovani vrednostni papirji privabljajo vlagatelje, saj še vedno ponujajo nekaj likvidnosti in donosa.

Danski 450 milijard $ velik hipotekarni trg je že šel skozi več skrajnosti, odkar se je centralna banka pred štirimi leti prvič zatekla k negativnim obrestnim meram z razlago vezave danske krone na evro. Najbolj presenetljivo, obresti za kratkoročne hipoteke so padle pod ničlo. Sedaj, ko se tveganje za tako imenovan Brexit (izhod VB iz EU) veča, investitorji poskušajo dobiti svoje roke na dobro ocenjena sredstva Danske, saj ugotavljajo, da hipotekarne obveznice ponujajo večjo likvidnost kot javni dolg (večino dolgoročnih obveznic so preko QE že odkupile centralne banke in jih s tem odstranile iz trga). Danske hipotekarne obveznice so tako postale magnet za iskalce varnega zatočišča, ki iščejo likvidnost.
 

1

 
Tako smo sedaj ugotovili, da živimo v svetu, kjer so trgi tako obrnjeni, da imajo posamezni posojilojemalci na Danskem nižjo kreditno tveganje kot vlada Združenih držav Amerike na obdobje tridesetih let. Ne razmišljajte o tem predolgo, saj boste dobili migreno.
 
Vir: zerohedge.com