Trg zlata in srebra končno v novem bikovskem trgu!

Insajder.si > Avtorski prispevki > Trg zlata in srebra končno v novem bikovskem trgu!

Po 51ih mesecih medvedjega trga zlata in srebra smo končno dočakali zgodovinsko dno tudi v trenutno najmočnejši globalni valuti - ameriškem dolarju. Zlato je v evrih doseglo dno že v decembru 2013 in je od takrat višje za 44%. Po dobrih 4 letih padajočega cikla lahko zatrdimo, da se nahajamo v novem globalnem bikovskem trendu, kjer bo cena plemenitih kovin v naslednjih letih ciklično spet močno narasla v vseh svetovnih valutah.

Zlato v ameriškem dolarju
Zlato v evrih

Z novim bikovskim trendom v razvoju, smo za vas, naše bralce in naročnike, popolnoma prenovili spletno stran Insajder.si, kjer vas želimo pogosteje informirati o pomembnih dogodkih in priložnostih, ki prihajajo. Vsebine na naši spletni strani lahko spremljate že od leta 2011 in upamo, da smo v tem času uspeli vzbuditi vašo pozornost in vas pripraviti na turbulentno obdobje, ki prihaja.

Skozi avtorske prispevke in prevode novic iz tujih medijev ste lahko opazili, da se nekatere naše napovedi še niso realizirale, včasih smo tudi popolnoma zgrešili. Vendar pa smo kljub temu z našimi prvimi naročniki od decembra 2012 uspeli realizirati med 50% in 100% dobička v sektorju rudarskih podjetij. V istem času je sektor rudarjev zlata in srebra (XAU) v evrih še vedno za približno 25% nižje od decembrske vrednosti iz leta 2012. To nam je uspelo s strogim obvladovanjem tveganj, kjer smo "zaklepali" kratkoročne dobičke in agresivno dokupovali kratkoročne vzpone v padajočem trendu.

V naraščajočem ali t.i. bikovskem trendu se je potrebno zavedati, da je psihologija trgovanja popolnoma drugačna od psihologije trgovanja v medvedjem trendu. Večino starih indikatorjev, ki so bili zanesljivo orodje v trgovanju in investiranju v padajočem trendu in s katerimi smo obvladovali tveganje portfelja, je zdaj potrebno nadomestiti z novimi.

Trg plemenitih kovin in surovin je po našem mnenju v najbolj ugodnem dolgoročnem "risk/reward" razmerju v zadnjih dvajsetih letih. Vrednotenja na delniških, obvezniških in nepremičninskih trgih so v zadnjih letih dosegla še višje ekstreme in predstavljajo najvišje tveganje po letu 2008. Centralne banke bi lahko v naslednjih letih poskrbele še za veliko presenečenj v obliki "poceni denarja", kar bi lahko vrednotenja na teh trgih še dodatno povišalo. V kolikor bi omenjeni trgi nadaljevali z rastjo v še višje ekstreme, pričakujemo, da bo sektor rudarskih podjetij v istem času močno premagoval rast delniških, obvezniških in nepremičninskih trgov po svetu. Rudarski sektor bi v tem scenariju najverjetneje dosegel vrh skupaj z ostalimi trgi, kar bi ustvarilo okolje podobno iz leta 2007, ko so vsi globalni trgi dosegli ekstreme in se zlomili skupaj.

Zlom trgov bi se po našem mnenju v tem scenariju lahko odvil med letoma 2017 in 2020 in ustvaril pogoje za sekularni bikovski trend, kjer bi delniški trgi uprizorili rast primerljivo med leti 1982 in 2000.

Pregled globalnih trgov

Delniški trg
Nepremičninski trg
Obvezniški trg
Surovinski trg

Rudarji zlata in srebra najbolj potencialna naložba na globalnih trgih

Največjo priložnost na globalnih trgih po našem mnenju še vedno predstavlja sektor rudarjev zlata in srebra, ki je od januarja 2016 od najnižje vrednosti poskočil za več kot 180% in tako prebil v nov bikovski trend. Rudarji plemenitih kovin so v letošnjem letu prebili ključne tehnične odporne točke in tako prešli v nov bikovski trg v razmerju z delniškimi, obvezniškimi, nepremičninskimi in surovinskimi trgi. To pomeni, da lahko v naslednjih letih pričakujemo visoko nadpovprečne donose rudarjev plemenitih kovin napram omenjenim globalnim trgom.

Rudarski sektor XAU v razmerju z S&P 500 (delniškim trgom)
Rudarski sektor XAU v razmerju z nepremičninskim trgom
Rudarski sektor XAU v razmerju z obvezniškim trgom
Rudarski sektor XAU v razmerju s surovinskim trgom

Delnice rudarjev zlata in srebra (XAU indeks) se trenutno nahajajo v izjemnem "momentumu" in v fazi "paničnih nakupov". Trg je zelo blizu močnega odpornega nivoja pri 115 $, kjer lahko pričakujemo stopnjevanje pobiranja dobičkov in prodaj na kratko. Kratkoročno risk/reward razmerje je trenutno po našem mnenju 3:1, kar pomeni, da lahko smiselno pričakujemo dodatnih 10% vzpona ob tveganju 30% korekcije. To pomeni, da novim vlagateljem na trgu rudarskih delnic priporočamo sistematično vstopanje in strogo obvladovanje kratkoročnega tveganja, saj bomo najverjetneje v kratkem dobili boljše vstopne vrednosti.

Rudarji zlata in srebra - XAU indeks

V kolikor bi v naslednjih mesecih prišlo do večje korekcije na trgih zlata, srebra in rudarskih delnic, bo najverjetneje razlog iskati v močnem poskoku v vrednosti ameriškega dolarja napram evru. Vrednost evra bi v najslabšem primeru v naslednjih mesecih lahko strmoglavila dodatnih 25% napram dolarju in dotaknila najnižjo točko iz leta 2000.

Gibanje evra napram ameriškemu dolarju - EUR/USD

Nova spletna stran je še vedno v fazi testiranja!

Nova spletna stran je še vedno v fazi testiranja, zato vas prosimo, da nam sporočite, v kolikor naletite na kakršnekoli težave pri uporabi. V naslednjih tednih bo potekala selitev vsebin, zato bo delovanje spletne strani lahko občasno moteno. Vsi naročniki z dostopom do naročniških strani, boste v kratkem imeli tudi aktiviran dostop.

Verjamemo, da smo z izdelavo nove spletne strani močno dvignili kvaliteto uporabniške izkušnje in se veselimo novih izzivov, ki nam prihajajo nasproti v letu 2016 in naprej. Zahvaljujemo se vsem našim bralcem in naročnikom, ki ste v zadnjih petih letih izkazali zaupanje v našo ekipo. Potrudili se bomo, da bomo tudi v prihodnje poskrbeli za posredovanje kvalitetnih informacij, ki vam bodo v pomoč pri različnih naložbenih strategijah.