Bo stresni test italijanskih bank razkril nova tveganja

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Bo stresni test italijanskih bank razkril nova tveganja

Z neustavljivo rastjo ameriškega borznega indeksa S&P 500, ob kateri niti pri Goldman Sachs niso sposobni skriti svojega začudenja, so pojav poimenovali večkratna razširitev vrednosti napram dobičkom (dvakrat, ko smo videli primerljivo povečanje vrednosti nasproti dobičkom sta sledila padec na Črni ponedeljek leta 1987 in dot.com padec leta 2000). Kot da trenutno nič ni pomembno: fundamenti, tehnična analiza, geopolitika, ali katere koli novice razen tistih, kar bi lahko (ali pa ne) centralne banke storile v bližnji prihodnosti. Kljub temu, pa nas pri Deutsche Bank opominjajo na dogodek za določanje ključnega tveganja, ki prihaja v obliki rezultatov stresnih testov s strani European Banking Authority, ki bodo objavljeni 29. julija in “predstavljajo kratkoročno tveganje za trge.”

 

People enter the Bank of Italy in Rome where a conference in honour of the late economist Tommaso Padoa-Schioppa takes place on December 16, 2011. Italy's Prime Minister Mario Monti said Padoa-Schioppa, a former Italy's finance minister and commonly considered a founding father of the euro, had understood "the need for Europe to strengthen policy apparatus around fiscal policy but to go beyond towards communitarian policies for growth." AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE (Photo credit should read FILIPPO MONTEFORTE/AFP/Getty Images)

 

Kot je poročal italijanski Il Sole 24, so v stresnih testih najbolj izpostavljeni pri Monte dei Paschi. Navajajo preliminarne podatke o testih, ki bodo izšli 29. julija. Morda v poskusu, da bi razblinili strah pred morebitnimi zlomi bank so poročali tudi, da ostale 4 italijanske banke – Intesa, Banco Popolare, UTD, UniCredit, “prikazujejo odporno raven kapitala tudi po stresnem scenariju”.

V celoti drugo vprašanje je, ali bodo trgi verjeli v zgodbo, še posebej, ker je bil v zadnjem mesecu poudarek tveganja na italijanskih bankah, kot pravi Dominic Konstam iz Deutsche Bank.

Toda medtem, ko smo prepričani, da bo vsak evropski stresni test šala (kot so bili v preteklosti), se strokovnjaki sprašujejo, kdo je najbolj ogrožen v primeru, da se ECB odloči, da je končno čas za “malo okužbe”,  kot je dejal Dominic Konstam iz Deutsche Bank:

Do konca marca 2016, je bila mednarodna izpostavljenost italijanskega bančnega sektorja, po podatkih BIS, 90 milijard $. Ta znesek predstavlja zmanjšanje iz 120 milijard $ ob koncu leta 2014 in je bistveno manjši v primerjavi s 300 milijard $ celotne izpostavljenosti v letu 2008. Znesek izpostavljenosti italijanskih bank v lasti ZDA je le 20% ali 18 milijard $. Francija, Nemčija in Španija imajo v lasti 60% tega tveganja, v skupni vrednosti 56 milijard $. Ko so vključeni javni in zasebni sektor, ki niso banke, skupna tveganja celotni Italiji drugod po svetu znašajo 660 milijard $, s skoraj polovico tega zneska skoncentriranega v Franciji.

Z drugimi besedami, po več letih mirovanja, bo morebitna italijanska “okužba”, pozornost lahko zelo hitro še enkrat premaknila v Francijo…

 

Vir: zerohedge.com