Globalne centralne banke so “All-In”

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Globalne centralne banke so “All-In”

Udarci po monetarni politiki se bodo nadaljevali, vse dokler se ne izboljša sama morala. Osem dolgih let po tem, ko je eksperimentiranje monetarne politike postalo skrajno, je Reuters poročal, da višina spodbud preko QE, ki je bila vbrizgana v svetovni finančni sistem, še nikoli ni bila tako visoka… In bo samo še večja.

Kot poroča Jamie McGeever, ECB in Bank of Japan kupujeta okoli 180 milijard $ sredstev na mesečni ravni, kar je po trditvah Deutsche Bank več kot na kateri koli točki od leta 2009, tudi takrat, ko je bil QE program s strani Fed-a v polnem teku.

 

centralne banke

 

In če se tržni konsenz izkaže za natančnega, se bo ta številka povečala še za več milijard, saj gre pričakovati, da bodo ECB, BOJ in tudi Bank of England razširile svoje QE programe v poskusu okrepitve krhke rasti in dviga trmasto nizke inflacije.

Skupnih 180 milijard $ je po oceni Deutsche Bank v grobem razdeljenih na pol med ECB in BOJ, in se meri na tekoči 12-mesečni ravni. Ampak glede na BDP, je Japonska je največja “zguba”…

 

centralne banke

 

In to je razlog, zakaj so si delniški trgi po vsem svetu od februarja nekoliko opomogli, ne glede na izjemno negativne fundamente…

 

delnice

 

Vir: zerohedge.com