Svet se bo soočil s pomanjkanjem fizičnega zlata – DRDGold

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Svet se bo soočil s pomanjkanjem fizičnega zlata – DRDGold

drdgold-ergo

 

JOHANNESBURG – Videti je, da se zaupanje v svetovno ureditev in sposobnost vlad, da manipulirajo vrednost svojih fiat valut, zmanjšuje, kot tudi zaupanje v vlade kot verodostojen vir kapitala.

Kar svet v takšnih okoliščinah počne, je nakup zlata, vendar pa se zdi, da ga preprosto ni dovolj za nakup zaradi pomanjkanja v fizičnem zlatu.

To pomeni, da obstaja pomanjkanje fizične kovine glede na količino izvedenih finančnih instrumentov vezanih na zlato. (Predlagamo tudi ogled priloženega videa).

 

[youtube id=”aeaWMYI-VOw” align=”center” mode=”normal” maxwidth=”900″ grow=”no”]

 

Poleg tega so možnosti za novo proizvodnjo videti žalostne in nepripravljenost nekaterih rafinerij za predelavo odpadnega zlata povečuje tveganje prevelikega zanašanja na reciklažo.

“Mislim, da bo prišlo do precej velikega primanjkljaja”, je za Mining Weekly Online povedal Niel Pretorius, CEO pri DRDGold.

“Obstaja pomanjkanje fizične kovine za kritje pozicij papirnatega zlata. V to definitivno sploh ne dvomim… in mislim, da nam bo zmanjkalo tudi novega zlata. In rafinerije postajajo vse bolj in bolj nejevoljne pri recikliranju”, je dodal.

Kar bi lahko ta primanjkljaj naredilo še bolj akutnega, so proizvodne omejitve s katerimi se soočajo nekatera rudarska podjetja, še posebej tista, ki delujejo v jurisdikcijah ameriškega dolarja, in ki nimajo koristi od proizvodnje v državah s šibkimi valutami.

Veliko držav proizvajalk, ki posluje v dolarjih, se je znašlo v omejenih finančnih razmerah, v katerih so njihovi stroški presegali lastne prihodke.

Kot posledica tega niso mogle investirati ustrezne količine kapitala, ki ga je rudarstvo zahtevalo.

Tudi po izboljšanju cene zlata v dolarjih ne gre pričakovati, da bo prišlo do splošnega olajšanja. Pretorius meni, da se je izboljšanje cene zlata v dolarjih “zgodilo ravno ob pravem času, vendar samo za omejeno število izbrancev”.

Tržna kapitalizacija podjetja DRDGold, ki je brez dolgov, je od oktobra lani pa do nedavnega, poskočila iz 700-milijonov na 4,9-milijarde ZAR.

 

drdgold

Vir: stockcharts.com

Vir: miningweekly.com