Jeff Gundlach: »Prodajte vse, nič ne izgleda dobro«

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Jeff Gundlach: »Prodajte vse, nič ne izgleda dobro«

Pred dvema tednoma se je zdelo, da je že tako medvedji Jeff Gundlach, zadel in ob tem padel skozi “steklena tla” negativnega sentimenta.

 

Jeff Gundlach

Jeffrey Gundlach, ustanovitelj podjetja DoubleLine Capital (100 milijard $ v upravljanju)

 

Dne 13. julija, je novi kralj obveznic dejal, da je v igri “velik denar”, ki igra na “short strani.” Gundlach je dodal, da selektivno stavi zoper delnice v Standard & Poor’s 500 indeksu. Pri tem pa prednost še vedno daje obveznicam trgov v razvoju zoper visokim donosom slabega ali t.i. “junk” dolga.

Gundlach, prav tako skeptičen glede obveznic, je opozoril, da je donos na 10-letne državne obveznice pri okoli 1,38% do 1,39%, prav tako strašna tržna  izbira. To je najslabši možni čas v zgodovini za posedovanje 10-letnih državnih obveznic.”

Njegova previdnost se je zdela preroška: sledil je največji dvodnevni skok 10-letnih donosov v 5 letih. Vendar pa tako kot zloglasni “Bund Spike” (porast obrestnih mer na nemške obveznice) lanskega maja, se zdi, da je prodaj zdaj konec. Več zaporednih poročil s slabimi podatki, pa pošilja donose ponovno navzdol.

 

10-letna-ameriska-obveznica

Gibanje donosov 10-letne ameriške obveznice

 

So torej nedavne izgube v obveznicah in trenutno lebdenje delnic pred novimi vzponi dokončno prestrašili stratege pri DoubleLine? Niti približno.

Kot del svojega tedenskega rituala je Gundlach v svojem petkovem intervjuju za Reuters dejal, da mnoge vrste naložb delujejo krhko. To je razumljivo, saj je S&P prejšnji teden dosegel vrh, kljub posledicam pričakovanj glede še večjega zdrsa dobičkov v drugem četrtletju. S tem se zdaj pričakuje že šesto zaporedno četrtletje upada EPS (čisti dobiček na delnico).

 

spx

Gibanje vrednosti ameriškega borznega indeksa S&P 500

 

Z opazovanjem nedavnega zaleta v S&P, medtem ko gospodarska rast še vedno ostaja šibka, dobički pa stagnirajo, je Gundlach dejal, da so borzni vlagatelji vstopili v “svet splošnega zadovoljstva”.

“Umetnik Christopher Wool ima sliko, ki pravi: Prodaj hišo, prodaj avto, prodajaj otroke. To je točno tisto, kar zdaj mislim – prodaj vse! Nič ne izgleda dobro”, je v telefonskem intervjuju za Reuters povedal Gundlach.

Gundlach, ki nadzira več kot 100 milijard $ v losangeleškem podjetju DoubleLine, je dejal, da je njegovo podjetje od 6. julija pozicionirano “maksimalno negativno”, potem ko je donos na 10-letno ameriško zakladnico dosegel 1,32 odstotka.

To pa ne pomeni, da je na kratki oz. “short” strani. “Nikoli nismo na kratki strani z našo osnovno strategijo. Prav tako nikoli ne gremo 100% iz ameriških državnih obveznic. Preprosto znižujemo izpostavljenost in spreminjamo ročnost”, je dejal Gundlach.

Prav tako ni jasno, ali Gundlach “shorta” delnice; kar vemo je, da še naprej drži (in verjetno kopiči) zlato. Za Reuters je povedal, “da njegova družba še vedno drži zlato, tradicionalno varno zatočišče, skupaj z delnicami rudarjev zlata”.

 

Vir: zerohedge.com