Pazite na neizbežen izpad proizvodnje zlata

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Pazite na neizbežen izpad proizvodnje zlata

Prejšnji teden smo poročali o pogosto zanemarjenem dejstvu na trgu zlata – manjšanju zaloge.

Pri mining.com so analizirali podatke in ugotovili, da ni več enostavnih najdišč zlata. V bistvu se število velikih zlatih odkritij zmanjšuje. Ta teden imamo dodatne dokaze, da se dobava zlata krči. MarketWatch trdi, da se bližamo “proizvodni pečini proizvodnje zlata”, izjava, ki temelji na analizi SPROTT Asset Management-a.

 

zlato

 

Analitiki pravijo, da so odkritja zlata dosegla vrh leta 2007, in proizvodni vrh bo kmalu sledil. Od visoke točke v 2007, so odkritja upadla in to “kljub povečanju raziskovalnih proračunov za 250 % od leta 2009 do leta 2012”.

Rudarska podjetja so začela razmišljati o povečanju raziskovalnih proračunov, saj cena zlata raste, vendar pa je potreben “čas za prehod od razmišljanja do dejstev”, so dejali pri SPROTT-u. Kot rezultat, “se bo proizvodnja po napovedih v naslednjih nekaj letih zmanjšala”.

Lani je bil morda dosežen višek proizvodnje na leto pri okoli 95 milijonov unč. SPROTT-ovi analitiki pričakujejo, da se bo proizvodnja do leta 2024 zmanjšala na 78 milijonov unč. To predstavlja približno 2,2% padec na leto.

 

gold-cliff

 

Charles Jeannes, nekdanji predsednik uprave Goldcorp, je ponovil ugotovitve SPROTT-a  v intervjuju za Daily Reckoning:

“Preprosto ni veliko novih rudnikov, ki so ali bi jih našli in razvili.”

Pierre Lassonde, predsednik podjetja Franco Nevada, je povedal, da je število “super-velikih” odkritij (več kot 20 milijonov unč) v zadnjih letih padlo:

Lassonde tudi pravi, da je kakovost najnovejših zlatih odkritij le druge in tretje stopnje. Stopnje rude so bile leta 1950 v povprečju 12 gramov na tono. Zdaj so le okoli 3 grame na tono. Pravi, da veliko najdb zlata pomeni samo pridobivanje enega samotnega grama na tono. Še nikoli ni bilo porabljenega toliko časa in denarja… s strani tako veliko proizvajalcev… za tako malo zlata.”

To še enkrat postavlja pomembno vprašanje:  se svet približuje ali že presega mejno točko? To je točka, ko se bo količina zlata, ki ga nakopljejo vsako leto, začela zmanjševati. V septembru 2014 je Charles Jeannes napovedal, da verjame, da bo svet dosegel vrhunec proizvodnje zlata, bodisi v letu 2015 ali 2016. Aprila 2015 so Goldman Sachsovi analitiki napovedali, da bo proizvodnja zlata dosegla vrhunec v letu 2015. Ocenili so tudi, da obstaja “samo za 20 let znanih in potencialnih rezerv zlata in diamantov”.

Videli bomo, če lahko tehnologija ali nove najdbe povečajo proizvodnjo, vendar se zdi gotovo, da bo v prihodnjih letih dobava omejena, čeprav se povpraševanje še vedno veča. Zagotovo obstaja možnost, da svet ne bo nikoli več videl vrsto proizvodnje zlata, kot je bila nekoč.

 

Vir: schiffgold.com