Kaj je prestrašilo najpametnejše vlagatelje

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Kaj je prestrašilo najpametnejše vlagatelje

smartest teaser

 

Veliko najpametnejših vlagateljev sovraži delnice. Od maja smo slišali negativne odzive s strani Stana Druckenmillerja, Georgea Sorosa, Carla Icahna, Jeffa Gundlacha in Billa Grossa. Logika Wall Streeta pravi: “Nikoli se ne prepiraj z možmi, ki so veliko bogatejši od tebe.” Tako obrnimo razpravo v drugo smer: kaj vedo?

Uspešni vlagatelji so vedno bolj priključeni na omrežje trga kot celoto – od tu njihov uspeh. Lahko le ugibamo o razlogih njihovega negativnega mnenja o delnicah, vendar imamo predstavo o tem, kako pomembni morajo biti. Na primer, v letu 2016 je S&P 500 zrasel za 5,9% in to po:

1) Brexit glasovanju

2) Dramatično razočarajočih podatkih v Q1 in Q2 ameriškega BDP

3) 20% popravku v cenah nafte

4) Fed-u, ki je napačno usmeril svoje javno stališče o monetarni politiki

5) Donaldu Trumpu kot republikanskemu kandidatu za predsednika in

6) Ameriški 10-letni obveznici na skoraj rekordno nizkih donosih.

Nič od tega ni bilo dovolj, da prestraši trge lastniških vrednostnih papirjev v ZDA. Torej, kar mislijo, da vedo veliki fantje, mora biti res hudo. Toda kaj to je in zakaj je tako skrito pred očmi javnosti?

“Nekdo dobiva vse te informacije pred vami.” Če ste kdaj delali v hedge skladu, veste, da je to najslabša stvar, ki jo lahko slišite. To pomeni, da zaostajate, ponujate včerajšnje novice v procesu špekuliranja, ki želi napovedovati prihodnost.

Torej, ko skupina odmevnih upraviteljev hedge skladov poda strašna opozorila o kapitalskih trgih v ZDA medtem, ko so delnice na ali v bližini rekordnih vrednosti vseh časov, mora vsak razumen vlagatelj postati pozoren. To so ljudje, ki imajo dostop do informacij, o katerih večina udeležencev na trgu le sanja. Nekdanji voditelji držav in centralni bankirji, operativci v zasebnih obveščevalnih službah, visoki vladni uradniki, najboljši svetovalci v kateri koli industriji… To je kot bi imeli dostop do vsega, kjerkoli, kadarkoli.

 

Delni seznam imen, ki svetujejo umik iz delnic in drugih finančnih sredstev v zadnjih tednih

 

Stan Druckenmiller (4. maj na konferenci Ira Sohn): “Ven iz borze.”

George Soros (9. junij, kot je navedeno v Wall Street Journalu): “Ustanovitelj, milijarder hedge skladov in filantrop je nedavno režiral vrsto velikih, medvedjih naložb…”

Carl Icahn (9. junij, na CNBC): “Ne verjamem, da lahko (skoraj) nične obrestne mere obstanejo še veliko dlje, ne da bi ti mehurčki eksplodirali”, hkrati pravi, da je težko oceniti, kdaj bi se to lahko zgodilo.

Jeff Gundlach (prejšnji petek v intervjuju za Reuters): “Prodajte vse. Nič tukaj ne izgleda dobro.”

Bill Gross (v svojem mesečnem investicijski pismu, ki je izšlo prejšnji teden): “Ne maram obveznic. Ne maram večine delnic. Ne maram zasebnega kapitala.”

Zanimivost: skupina medvedov se imenuje “lenivec” ali “krvosled” (“sloth” or a “sleuth”). Mi lahko prezremo prvi opis; nihče od teh vlagateljev ni dosegel svojih rezultatov z lenobo. Tako nam ostane “krvosled” – kot, kaj so odkrili?

Karkoli že je, mora biti nekaj večjega od dosedanjih naslovov v letu 2016 saj je S&P 500  navsezadnje še vedno zrasel za 5,9 %.

 

In nobeden od teh naslovov ni povzročil padca ameriških delnic:

 

– Donald Trump dobil republikansko nominacijo za predsednika ZDA

– Rast BDP v ZDA v prvi polovici leta ni dosegla napovedanih 2% rasti, namesto tega teče pri 1% povprečju

– Po dobrem začetku leta, cene surove nafte ponovno pod 40$ na sodček

– En ETF sklad na zlato črpa več svežega denarja od katerega koli ETF-a v zadnjem letu; rumene kovine na najvišjih vrednostih v zadnjih 2. letih

– Globalna gospodarska rast tako počasna, da je v ZDA 10-letna obveznica dosegla donos 1,5%, kar je precej slabše kot celo v globini finančne krize

– Velika Britanija glasuje, da zapusti Evropsko unijo

– 13 milijard $ svetovnega državnega dolga nosi negativne donose, tako veliko je povpraševanje po “varnem” premoženju po vsem svetu

– Smernice FED-a za prihodnjo politiko obrestnih mer so pogosto prezrte.

To je veliko nepričakovanih novic. Povezava med njimi in višjimi cenami delnic ima natanko eno točko: slabe novice poganjajo obrestne mere nižje in dokler S&P 500 zasluži 115 $ in več/delnico te nižje mere dajejo podporo še močnejšim vrednotenjem.

Medvedji klic, kot so ga naredili naši “krvosledi”, mora torej prepričljivo potegniti preprogo izpod paradigme “nižje obrestne mere = višje cene delnic”. Veliki vlagatelji ne sprejemajo odločitev na podlagi vrednotenj – vsi vedo več od tega. Poskusite se sprehoditi skozi pisarno katerega izmed teh hedge skladov in povejte, da so “cene ameriških delnic na 18-kratniku dobičkov (P/E) in da je čas za prodajo”. Verjetno bi s stopali le obrisali tla, preden bi vas varnostniki pospremili  iz stavbe.

Ne, mora biti nekaj večjega, ampak kaj?

 

Vir: zerohedge.com