Kdaj bo japonska centralna banka 100% lastnica japonskih delnic?

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Kdaj bo japonska centralna banka 100% lastnica japonskih delnic?

Japonska centralna banka (BOJ) divje kupuje vse kar je na očeh, od delnic do obveznic. Je na poti, da do konca leta postane večinski delničar 55 podjetij.

Kontroverzni pohod japonske centralne banke na vrh lestvice delničarjev v tretjem največjem svetovnem trgu kapitala stopnjuje tempo.

Že sedaj med top petimi lastniki 81 družb v japonskem borznem indeksu Nikkei 225, je BOJ (Bank of Japan) na poti, da postane vodilni delničar v 55 od teh podjetij in to do konca prihodnjega leta. Pri Bloombergu so do te ugotovitve prišli na podlagi ETF skladov v portfelju centralne banke.  Guverner BOJ, Haruhiko Kuroda, je že prejšnji mesec skoraj podvojil nakupe ETF skladov in tako okrepil izjemno akcijo za oživitev stagnirajočega gospodarstva na Japonskem.

Vpliv centralne banke na japonske delnice tekmuje z največjimi trgovci, pogosto imenovanimi “kiti” v industrijskem žargonu. BOJ je vodilni delničar v Yamaha Corp., ocenjuje Bloomberg,  njeni lastniški delež preko ETF skladov se je povzpel na približno 5,9%.

BOJ je blizu temu, da postane top lastnik delnic približno petih drugih japonskih podjetij do konca leta, saj so dvignili cilje v ETF naložbe na 6 bilijonov jenov na leto. Do leta 2017, bo centralna banka največja lastnica v približno četrtini največjih japonskih podjetij.

 

Izginjajoč obtok delnic

Število delnic, ki so na voljo za trgovanje pri podjetju Fast Retailing Co, ki je v samem vrhu indeksa Nikkei 225, je samo 25%. BOJ ima zdaj v lasti približno polovico prostega obtoka delnic podjetja, delež, ki se bo do konca leta dvignil na 63%. To so ocene pri Nomura Holdings Inc., največjega japonskega borznega posrednika.

Nakupi BOJ bi lahko, po napovedih analitikov pri Goldman Sachs Group Inc, vpili preostali prosti obtok v družbah, vključno z Comsys Holdings Corp in Tokyo Electron Ltd, že v naslednjem letu.

“Težko bo trgovati,” je dejal Ito. “Delnice, ki imajo nizko razmerje prostega obtoka bodo postale zelo volatilne.”

“S tem, da bo BOJ stabilen delničar tako velikega deleža delnic, bo to sprožilo vprašanje investitorjev, če je upravljanje teh podjetij kvalitetno. Razprave okoli tega bodo v z večjim lastništvom BOJ postale vedno bolj agresivne,” je dejal Ichikawa  iz Sumitomo Mitsui. “Ljudje bodo postavili vprašanje, kako dolgo naj BOJ vodi to politiko.”

 

bank of japan 1

bank of japan 2

bank of japan 3

 

Več kot noro

Ukrepi centralnih bank so vedno bolj nori in stanje se bo še poslabšalo. Toda ljudje so se že začeli spraševati, zakaj gre zlato navzgor.

Vir: mishtalk.com