Gibanje zlata v tujih valutah

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Gibanje zlata v tujih valutah

Kovine trgujejo pod svojimi najvišjimi vrednostmi zadnjega vzpona, medtem ko se rudarji pripravljajo na nov korak višje. V vsakem primeru bomo ostali bikovski, saj pričakujemo, da bo naslednji velik korak višje, ne nižje. En razlog, med mnogimi je, da je zlato še vedno močno v primerjavi s tujimi valutami in to je pogosto pozitiven indikator za sektor na splošno. To je nekaj, kar pogosto spremljamo in želeli smo osvežiti podatke med najpočasnejšim obdobjem leta.

V grafu spodaj lahko vidite vrednost zlata v tujih valutah (Gold/FC) in vrednost zlata v ameriškem dolarju (Gold/USD). Da bo jasno, zlato v tujih valutah (Gold/FC) je vrednost zlata proti košarici valut, ki sestavljajo indeks ameriškega dolarja. Od začetka tega tisočletja je razmerje Gold/FC odličen vodilni indikator za sektor.

Upoštevajte, da je zlato v tujih valutah oz. razmerje Gold/FC doseglo nove rekordne vrednosti pred zlatom v ameriškem dolarju (Gold/USD), kar je nekaj kar smo videli pred tremi najpomembnejšimi dosegi dna v zadnjih 16 letih (2016, 2008, 2001). Dejstvo je, da dogajanje od 2014-2015 kaže velike podobnosti iz 1999-2000. Poleg tega ugotavljamo, da je cena zlata v tujih valutah (Gold/FC), dosežena pred nekaj tedni, le 8% od oddaljena od najvišje vrednosti v zgodovini.

To je enako skoraj 1750 $/unčo v smislu ameriškega dolarja.

 

zlato vs valute

 

V naslednjem grafikonu gledamo na različne primerjave zlata z drugimi tujimi valutami. Zgornji del je enak različici prikazani zgoraj, medtem ko srednji del kaže zlato proti blagovni košarici ameriškega dolarja. Spodnji del kaže vrednost zlata proti valutam trgov v razvoju. V vsakem primeru zlato v tujih valutah ostaja trdno v bikovskem vzorcu in močnejše od zlata v ameriškem dolarju.

 

zlato vs indeksi

 

Spremljanje uspešnosti zlata zoper tujim valutam (Gold/FC), je bistvenega pomena, saj lahko zberemo precej več informacij o tem, kaj se v resnici dogaja na trgu. Mnogi pisci newsletterjev, ki naj bi bili domnevni analitiki, strašijo glede nestabilnosti ameriškega dolarja in prepričujejo ljudi v nakup zlata. Vendar upoštevajte, da je indeks ameriškega dolarja v primerjavi s stanjem pred 10 in 20 leti praktično na isti vrednosti, medtem ko je zlato, denominirano v kateri koli drugi valuti veliko višje.

Z drugimi besedami, če gre zlato navzgor samo zaradi padajočega ameriškega dolarja, govorimo o medvedjem  trgu ameriškega dolarja, ne bikovskem trgu za zlato. Bikovski trg zlata pomeni, da zlato narašča proti večini valut. V istem smislu, medvedji trg zlata pomeni, da zlato pada proti večini valut. Grafi kažejo, da se je ta dejansko končal na končni nizki vrednosti ob koncu leta 2015.

Kar se tiče rudarjenja, največ zlata in srebra prihaja izven ZDA in veliko podjetij je izpostavljeno tujim ali lokalnim valutam in ne ameriškemu dolarju. Mnoga podjetja v Kanadi in Avstraliji so dosegla dno celo leto pred ostalimi v tem sektorju, saj je bila cena zlata v teh valutah zelo močna že takrat (čeprav je zlato v ameriških dolarjih še padalo).

Če povzamemo, moč zlata v tujih valutah potrjuje status globalnega bikovskega trga za zlato in ponuja namig, da bo zlato rastlo tudi v ameriških dolarjih. Vsako slabost v prihodnjih tednih moramo vzeti kot nakupno priložnost.

Vir: thedailygold.com