Paul Singer: Zlom trga bo nenaden, intenziven in obsežen

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Paul Singer: Zlom trga bo nenaden, intenziven in obsežen

V novem pismu vlagateljem, hedge sklad Elliott Management Paula Singerja opozarja, da je trg obveznic “zlomljen” in da če ukrepi centralnih bank v zadnjih letih ne branijo več padanja trga, bi naknadna izguba zaupanja bila lahko precej huda.

 

DAVOS/SWITZERLAND, 23JAN13 - Paul Singer, Principal, Elliott Management, USA is seen during the session 'The Global Financial Context - Reinforcing Critical Systems' at the Annual Meeting 2013 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 23, 2013. Copyright by World Economic Forum swiss-image.ch/Photo Remy Steinegger

 

Nedavno pismo investitorjem s strani sklada, ki zajema podatke drugega četrtletja, navaja, da so upravljavci Elliotta trenutno priča času, ki je v mnogih pogledih najbolj nenavaden v zadnjih 39 letih.

Veliko preveč moči je bilo dodeljene centralnim bankam, navajajo v pismu, vrednost denarja je bila razvrednotena, inflacija je verjetno neizogibna, in ko se to zgodi, bomo priča poti brez povratka.

Elliott je 28 milijard $ močan sklad, ustanovljen leta 1977 s strani Singerja, trenutnega predsednika. Sklad je v zadnjem letu od julija, po navajanju vlagatelja, zrasel za 6 %. (Uradne podatke bo Singer predstavil 13. septembra na srečanju investitorjev).

Glede na vztrajanje nizkih ali negativnih donosov na državne in druge obveznice in nadaljevanje panike, da se jih kupuje kljub temu, se to označuje za “največji balon v svetovni zgodovini”, svetovni “trg obveznic pa je zlomljen”, navaja v pismu.

V pismu se obširneje obravnava čudna posebnost miselnosti vlagateljev, ki se zatekajo k sredstvom, ki se štejejo kot “varno zatočišče”, tudi če so donosi majhni ali pa jih sploh ni oz. ni zagotovila, da se bodo trenutne razmere obdržale.

V pismu je podano varnostno opozorilo vezano na 12 bilijonov (12 tisoč milijad) dolarjev vrednoten obvezniški trg, ki trenutno trguje pri negativnih donosih: “Kupujte takšne instrumente na lastno odgovornost; nevarnost resnih poškodb ali smrt vašega kapitala!”

Trgovanje na tem trgu je še posebej težko, še dodaja. “Vsakdo je v temi”, ugotavlja Elliott. “Izkušnje ne štejejo veliko, in skrajno zaupanje je lahko usodno.” Še več, “končna okvara (ali niz le-teh) na tem področju bo verjetno presenetljiva, nenadna, močna in obsežna.”

S to nevarnostjo grožnje, upravljavci Elliotta sprožajo razmislek o pomenu varovanja pred morebitnimi negativnimi vplivi na portfelj družbe.

Med drugim pismo dodaja, da hedge sklad vidi priložnost v energijskem sektorju, kljub okrevanju cene nafte in plina po nedavnih padcih. Sklad prav tako gradi svoje pozicije v zlatu in načrtuje dokupe ob kratkoročni šibkosti trga.

Vir: davidstockmanscontracorner.com