Trump napadel Yellen: Fed je ustvaril “delniški balon” in “lažno gospodarstvo” za dvig podpore Obami

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Trump napadel Yellen: Fed je ustvaril “delniški balon” in “lažno gospodarstvo” za dvig podpore Obami

Pred enim mesecem je Donald Trump pozval svoje privržence naj prodajo delnice ter opozarjal na “zelo strašljiv scenarij” za vlagatelje. Fed je obtožil za prihajajoč padec trga, ko je dejal, da “so obrestne mere umetno nizko”. “Edini razlog zakaj je borza kjer je, je to, da je denar praktično zastonj.”

 

WASHINGTON, USA - FEBRUARY 11: Janet Yellen, Chair of the Federal Reserve Board of Governors, testifies during a Senate Banking Committee hearing on the semiannual monetary report to Congress in Washington, USA on February 11, 2016. (Photo by Samuel Corum/Anadolu Agency/Getty Images)

 

Novinar je vprašal Trumpa o možnem dvigu obrestne mere s strani Fed-a v septembru; Trump je dvignil maščevalni nivo na naslednjo stopnjo in rekel, da Fed »ohranja stopnje umetno nizke, zato da gospodarstvo ne pade. Posledično bo lahko Obama povedal, da je opravill dobro delo. To je zelo negospodarno. Mi imamo slabo gospodarstvo, vsi to razumejo,  vendar je to lažno gospodarstvo. Edini razlog, da so obresti nizke je,  da bo lahko rekel, ko bo zapustil urad: “Rekel sem, da bo tako.«

Nato se je lotil Yellenove (predsednice ameriške centralne banke), katero je obtožil, da ima politični mandat pri izvajanju denarne politike: “. Mislim, da je do sedaj delo opravljala politično. To razumete.”

O tem, ali bomo videli dvig obrestne mere v septembru: “No, edina stvar, ki je trenutno močna je borza na steroidih. Ta je močna samo zato, ker je denar praktično zastonj, saj so obrestne mere tako nizke. To je umeten trg. To je balon. Torej…. edina stvar, ki je močna, je umetni trg, ki so ga ustvarili. Ta je tako umeten, ker bogati dobijo denar zastonj… Ko so obrestne mere tako nizke je težko, da borza ne bi bila “podprta”. ”

Njegov sklep: “Na neki točki se bodo morale obrestne mere spremeniti.”

Dejansko se bo to zgodilo in to je točno to na kar so v zadnjih mesecih skoraj vse banke (od Goldmana, do Citija ter mnoge druge vmes) opozorile.

Do pred kratkim, bi Trumpov najnovejši izbruh proti politiki Fed-a pometli pod preprogo kot samo še en primer zmešanih blodenj teoretikov zarote (zaupajte nam, bili smo že tam). Vendar pa, glede na kopico komentarjev proti politiki Fed-a v zadnjih tednih, ki prihajajo iz uglednih in uveljavljenih institucionalnih  analitikov vse tja do WSJ, se lahko zgodi, da je Trump samo povedal tisto kar vsi ostali mislijo, vendar si ne upajo povedati.

Vir: zerohedge.com