Prvi nefinančni družbi, ki bosta plačani za izdajo dolga

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Prvi nefinančni družbi, ki bosta plačani za izdajo dolga

Priča smo še enemu zgodovinskemu dnevu v območju denarne politike Evrope, ko bosta dve veliki evropski nefinančni družbi, prvič v zgodovini, plačani, da vzameta denar investitorjev. S pomočjo programa ECB za monetizacijo dolga podjetij, je to sprožilo precedens nakupov dolga podjetij s strani centralne banke in zgodovinski padec donosa na obveznice.

Kot je WSJ predhodno poročal, bosta nemška multinacionalka Henkel AG in francoski farmacevt Sanofi SA plačana, pardon prejela donos -0,05 % na nove, v torek sproščene kratkoročne obveznice. Nemški proizvajalec izdelkov za gospodinjstvo naj bi prodal za 500 milijonov € 2-letnih obveznic, ki prinašajo 0,05 odstotka negativnega donosa, medtem ko bo Sanofi plačan za izdajo 3-letnega dolga.

 

henkel

 

Kot dodajajo pri WSJ, v primeru, da se kdo še vedno ne zaveda, “je financiranje podjetij še en znak, kako je monetarna politika obrnila konvencionalno teorijo o investicijah na glavo”.

Približno 717 milijard € prvovrstnih obveznic evroobmočja se od konca avgusta trguje na negativnem donosu, oziroma več kot 30 % celotnega trga. ECB je od 2. septembra kupila za več kot 20 milijard € podjetniških obveznic, potem ko je začela svoj program v začetku junija. Večina nakupov prihaja iz sekundarnih trgov. Rezultat je prikazan v spodnjih tabelah:

 

slika1

 

V dopisu Martina Barnabya iz Bank of America, je analitik dejal, da si začenja zamišljati nepredstavljivo, in sicer, kaj se zgodi, ko dvojni BB (drugorazredne obveznice) zdrsne v negativno kategorijo donosa…

 

slika2

 

Samo vprašanje časa je kdaj bo ECB nepredstavljivo pretvorila v resnično. Centralna banka zaseda danes (6.9.2016!) in bo odločala, ali naj razširi svoj trenutni program nakupov obveznic. Kot sta predhodno že namignila Reuters in WSJ, bo ECB kmalu “prisiljena” v nakupe lastniških vrednostnih papirjev (delnic), kar bo dodatno zamajalo trg.

 

Vir: zerohedge.com