Priča bomo enemu največjih bikovskih trgov v zgodovini

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Priča bomo enemu največjih bikovskih trgov v zgodovini

Človek, ki je bil 5 let medvedji glede trga zlata, in se je ob koncu leta 2015 spreobrnil na bikovsko stran, je za KWN povedal, da bo to eden izmed največjih bikovskih trgov zlata v zgodovini. Spregovoril je tudi o velikem presenečenju.

Eric King: “Paul, iz vidika velike slike, povejte nam kje se trenutno nahajamo znotraj omenjenega trga.”

Paul Wong, Sprott Asset Management: “Ljudje morajo razumeti, da je eden od glavnih temeljnih gonil na trgu zlata ta, kam so usmerjene obrestne mere. Zdaj živimo v svetu negativnih obrestnih mer (prvič v zgodovini).

Spodnji graf prikazuje povprečni donos G10 obveznic in podatki jasno kažejo, da so obrestne mere v kolapsu – videti je kot slap.

slika1

Padec obrestnih mer se je začel že leta 2008, ko je svet doživel šok kreditne krize. Kar smo videli v obdobju po zlomu leta 2008, je bilo veliko kopičenje dolga z namenom “rešiti sistem”. No, kako so države prišle v vse te dolgove? V bistvu poskušajo najti pot iz tega, in zato je bila sprejeta odločitev za nižje obrestne mere.

Tako se je začel vsesplošni QE in izvajanje politike ničelne obrestne mere, kar je bil prvi korak navzdol pri donosih. Očitno je, da to ni delovalo, zato je naslednja faza bila negativna obrestna politika. ECB je začel to politiko junija 2014. Če pogledate zgornji grafikon boste na tej točki videli hitro zmanjšanje donosov obveznic. Nato je januarja 2016 japonska centralna banka napovedala negativne obrestne mere in potem je celotna shema obrestnih mer začela propadati. Torej, zdaj imate 2/3 največjih svetovnih centralnih bank, ki izvajajo politiko negativnih obresti.

Zdaj imamo več kot (neverjetno) četrtino vseh državnih obveznic na svetovni ravni, ki so na negativnih donosih. Torej cilj je bil zvišati globalni BDP do ravni, kjer bi se razvite države lahko otresle dolga. Problem centralnih planerjev je, da tako kot QE, tudi to ne deluje. Tako da zdaj poslušamo, da bo še več denarja prišlo v takšni in drugačni obliki, saj njihove politike za pobudo rasti niso obrodile sadov. V bistvu je vsako leto globalni GDP končal bistveno nižje od povprečne napovedi.

 

Veliko presenečenje

V začetku leta so centralni planeriji, da parafraziram, dejali, “No, če to ne bo delovalo, bomo udarili še močneje.” Zdaj pravijo, da si bodo morali izmisliti nekaj drugega, in to je denar iz helikopterja. Moja najboljša domneva je, da bodo prvi s tem pojavom začeli Japonci, saj je njihova centralna banka večinski lastnik vseh japonskih državnih obveznic. Japonska centralna banka je tudi največji delničar na japonskem delniškem trgu. Mislim, da jim zmanjkuje stvari za nakup, dobesedno. Torej, ja, prihaja denar iz helikopterja. Tokrat mislim, da bo vpliv na trg zlata pretirano velik, seveda na pozitivni strani, podobno kot je bilo po začetku prvega QE.

Vezano na trg zlata in delnice rudarjev zlata, je prva stvar, ki sem jo iskal, prav prodajna kapitulacija. Delno smo jo videli poleti 2015. Če pogledate spodnji graf, je razvidno, od zgoraj navzdol, da so delnice zlata padle za (osupljivih) 80 odstotkov.

slika2

Toda pogled na zgornji grafikon kaže, da je tipični destruktivni medvedji trg padal približno 80 odstotkov. To se je pred zadnjim padcem zgodilo le dvakrat v zgodovini. Če ponovno pogledamo zgornji grafikon, sta padca leta 1982 in 1997 prav tako znašala približno 80 odstotkov.

Toda ta medvedji trg je eden najdaljših in najmočnejših v smislu splošnega znižanja cen. Vedel sem, da nam bo to dalo znaten poskok cen. Trenutno smo priča odstotkovno močnemu dvigu z zelo izkega izhodišča…

Paul Wong nadaljuje: “Torej, če govorimo o zlomu Dow-a med leti 1929-1932, poku tehnološkega balona in natu obratu teh trendov… Vse kar pade za 80% preprosto mora pritegniti vašo pozornost. In če povežemo trenutni odboj od dna v delnicah rudarjev s trenutno politiko centralnih bank, lahko sklepamo, da bomo priča spektakularnemu bikovskemu trendu celotnega sektorja plemenitih kovin.

Vir: kingworldnews.com