Zakaj centralne banke tiho večajo svoje zaloge delnic rudarjev

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Zakaj centralne banke tiho večajo svoje zaloge delnic rudarjev

Nekdanji predsednik FED-a, Ben Bernanke, je nekoč slavno dejal, da “ne razume zlata” in da to ni zares denar. Videli smo, da mnoge elite v bančnem svetu, pogosto zavračajo rumeno kovino.

Sistemsko pomembne “prevelike, da bi padle” (TBTF – “Too Big To Fail”) banke ne marajo ideje zlata, čeprav jih seveda ne moti, da z zlatom manipulirajo, ko to ustreza njihovim namenom.

Torej je smešno, ko se centralne banke in komercialne TBTF banke oprijemajo podcenjenih rudarjev zlata in srebra levo in desno. To počnejo že zadnjih pet let, morda celo več.

Noben vlagatelj ne more prezreti tega trenda, saj je potencial za dobiček, v teh svetovno najbolj podcenjenih delnicah, neverjeten…

 

Centralne banke bi raje videle, da vi tega ne bi vedeli

Norges Bank, norveška centralna banka, je vložila prošnjo, da njihove podatke za drugo četrtletje 2016 o lastništvu ameriških vrednostnih papirjev obravnavajo zaupno.  Izgleda, da je NB dosegla dogovor s SEC-om, da dostavi podrobne podatke o lastništvu leto kasneje.

To je še posebej zanimivo, ker vloga iz 30. junija 2015 razkriva, da je imela centralna banka v lasti delnice 23 zlatih in srebrnih rudarjev. Še več, če vrednotimo delnice po zadnjih tečajih, je portfelj vreden skoraj 1 milijardo $. To jasno kaže na to, da banke ne želijo pokazati svojih načrtov in ambicij v tem sektorju.

 

norges-bank

 

Medtem, obstaja še ena centralna banka z veliko izpostavljenostjo sektorju plemenitih kovin, vendar se na vse pretege trudi, da to ostane skrivnost.

 

Cena zlata je trenutno umetno nizko

Švicarska nacionalna banka (SNB) je še ena centralna banka, ki skrbi Warrena Buffetta, saj ji je všeč bleščeča rumena stvar in to v določeni obliki.

Medtem, ko smo bili zamoteni z velikimi “dogodki”, kot takrat, ko je SNB “odvezala” frank in poslala švicarsko valuto (in stroške izvoza) v nebo, se je sedaj izkazalo, da je bila to zgolj distrakcija.

Prava novica je tisto, kar se je tiho odvijalo na trgovalnih mizah SNB.

Kljub rezanju fizičnih zlatih rezerv SNB za več kot polovico med letoma 1999 in 2008, je centralna banka kupovala delnice rudarjev plemenitih kovin vsaj do leta 2013. Njihov portfelj  rudarskih delnic je bil tedaj vreden vsaj 500 milijonov $.

Banka je za obdobje, ki se je končalo 30. junija letos poročala, da ima v lasti delnice več kot 30 zlatih in srebrnih rudarjev. Če ocenimo vrednost teh delnic po zadnjih cenah, je portfelj vreden 1 milijardo $.

Ampak niso samo centralne banke, ki imajo deleže v tem visoko donosnem sektorju. Nemška z derivati obložena Deutsche Bank Ag ZDA (NYSE ARS: DB), je v svojem obrazcu SEC 13F oziroma prijavi zapisala, da ima v lasti za okoli 2 milijardi $ zlatih in srebrnih delnic rudarjev.

Mimogrede, analitiki Deutsche Bank so pred kratkim dejali, da bi moralo zlato trenutno trgovati bližje 1.700 $.

In tukaj je eden od glavnih razlogov, zakaj mislim, da je ta sektor tako vroč.

 

Te delnice so redek vir vrednosti na trgu

Medtem, ko so delniški trgi v ZDA beležili vzpone, je njihova relativna privlačnost upadla.

Upravljavci skladov si praskajo glave v iskanju realne vrednosti. Rudarji plemenitih kovin so se izkazali kot vedno boljši odgovor.

Po dolgem štiri in pol leta trajajočem medvedjem trgu so rudarji zlata za sektor še vedno zgodovinsko zelo poceni. Vrednost se še poveča v primerjavi s fizičnm zlatom.

Ena najboljših meritev, da bi ocenili njihovo vrednost je razmerje HUI/zlato. Meri ali so delnice rudarjev zlata previsoke ali podcenjene v primerjavi z zlatom. (HUI je pogosto spremljan indeks zlatih delnic na NYSE Gold Bugs Index).

 

Razmerje HUI / zlato

razmerje-hui-zlato

 

Kot lahko vidite iz tega diagrama, so delnice rudarjev zlata postale noro poceni (v primerjavi z zlatom) v decembru 2015 in januarju 2016. V resnici so bile cenejše kot kadarkoli, odkar se je začel sekularni bikovski trg za zlato v letu 2001.

V sedanjem razmerju 0,18, so delnice zlata skoraj tako poceni, kot na začetku prejšnjega trga bika.

V obdobju po finančni krizi, od konca leta 2008 do popravka zlata štiri leta kasneje, je razmerje HUI/zlato v povprečju znašalo okoli 0,35.

Od sedanje ravni, bi se morale delnice rudarjev samo, da dosežejo povprečno vrednotenje v času po krizi, podvojiti v ceni. In to po tem, ko so se že podvojile od konca januarja.

To je neverjetna priložnost…

 

Vir: moneymorning.com