James Turk – Svet je na poti v krizo, ki bo hujša od tiste leta 2008

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > James Turk – Svet je na poti v krizo, ki bo hujša od tiste leta 2008

Medtem, ko svet danes pričakuje odločitev Fed-a, je James Turk opozoril, da je svet na poti v krizo, precej hujšo od tiste v letu 2008.

James Turk: “2-dnevno srečanje o monetarni politiki s strani FED-a bi moralo biti zanimivo, vendar ne zato, ker bi lahko dvignili obrestne mere. Namesto tega bo zanimivo slišati njihova pojasnila, zakaj le-te zopet niso dvignili…

V zadnjih mesecih, so se celo nekateri zagovorniki nizkih obrestnih mer zavzeli za povišanje. Potem je 27. avgusta na svoji letni konferenci o denarni politiki predsednica FED-a Janet Yellen dejala: “Mislim, da se je argument za povišanje medbančnih obrestnih mer v zadnjih mesecih okrepil.”

Še posebej nas zanima kaj bo Yellenova danes rekla na tiskovni konferenci po srečanju FOMC. Kateri izgovor bo uporabila tokrat, da pojasni, zakaj FED ni dvignil obrestne mere? FED je že večkrat dejal, da je “odvisen od aktualnih podatkov” in da so politične odločitve narejene na gospodarskih podatkih. Ne vem, katere podatke gledajo, ker so podatki, ki jih gledamo mi grozeči.

Na primer, pošiljanje proizvodnih sredstev je ključno merilo gospodarske dejavnosti; podano je v naslednji tabeli.

 

slika

 

Kako lahko sploh kdo, kaj šele predsednik FED-a trdi, da se je gospodarska dejavnost “v zadnjih mesecih okrepila”? Zgornji graf, ki prikazuje letno stopnjo spremembe, se znižuje že od februarja leta 2012.

 

Fed je odvisen od propagande

Edina razumna ugotovitev je, da so pri FED-u odvisni od propagande, ne podatkov. Upajo, da bodo s trditvijo, da se je gospodarstvo “okrepilo” dosegli lažno zaupanje pri ljudeh. Medtem ustvarjalci politike pri FED-u mrzlično molijo, da bo njihova napačna keynesianska ekonomska teorija in slabi matematični modeli sčasoma začeli delovati. Ampak niso in ne bodo.

Če pogledamo zgornji graf še enkrat, je stopnja upadanja pošiljk sredstev za proizvodnjo končno začela pospešeno upadati, kar odpira zanimivo točko. Poglejte kako pošiljke upadajo  v dveh prejšnjih recesijah (v letih 2001 in 2008). Ob obeh priložnostih se je aktivnost hitro zmanjšala, saj so proizvajalci čutili recesijo. Kot preudarni in modri poslovni ljudje so hitro zmanjšali kapacitete, kar vidimo kot strme padce na grafikonu. Nasprotno pa je upad v zadnjih štirih letih sorazmerno počasen in dolgotrajen.

Smiselno je sklepati, da doslej ni bilo močnega zmanjšanja letne stopnje pošiljk zaradi konstantne tržne intervencije FED-a. Nizke obrestne mere so izkrivile ekonomski izračun, ki ga morajo proizvodna podjetja upoštevati, ko načrtujejo svoje trenutne in prihodnje potrebe. Z drugimi besedami, FED je omogočil ustvarjanje umetne gospodarske dejavnosti.

Od 29. junija 2006, ko je FED potisnil ključno obrestno mero sredstev na 5,25 odstotka, je prišlo le do enega povišanja obrestne mere. To je edino povišanje stopnje v več kot desetih letih. Trgi preprosto ne delujejo tako.

 

Dan končnega obračuna se hitro približuje

Predolgo so intervencije FED-a preprečevale, da bi obrestne mere na trgu delovale normalno in bile določene s strani trga. Ampak lepota gospodarske dejavnosti je, da nekaj vedno popusti, saj imajo dejanja posledice in slaba dejanja imajo slabe posledice. Prišlo bo do slabih posledic, ker FEDpočne slabe stvari. Odločitve oblikovalcev politike “praznijo” ameriško gospodarstvo in ustvarjajo socialno trenje.

 

Svet na poti v krizo hujšo od tiste iz leta 2008

Na žalost se to ne bo zgodilo, vsaj dokler ne bomo dobili še enega finančnega zloma. Zgornji graf izgleda kot, da so ZDA že v recesiji. Torej se čas za pomoč tistim, ki so se pomotoma zanašali na FED in njihove politike, hitro izteka. Namesto tega bi se morali opirati na fizično zlato in srebro in na vsa ostala opredmetena sredstva, ki so podcenjena.

Naslednja finančna kriza bo podobna kot leta 2008, vendar še slabša, saj je raven dolga danes toliko večja. To pomeni, da je tveganje nasprotne stranke veliko večje in obstaja samo en način, da se prepreči tovrstno tveganje. Ne držite papirja; imejte opredmetena sredstva.

 

Vir: kingworldnews.com