Peru in Brazilija, nova rudarska dragulja Latinske Amerike

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Peru in Brazilija, nova rudarska dragulja Latinske Amerike
las-bambas
Rudnik Las Bambas naj bi v prvih petih letih proizvodnje dostavljal 400.000 ton bakra na leto, kar bi Peru zavihtelo med top 3 proizvajalce bakra na svetu. (Vir: MMG)

 

Rudarski sektor Latinske Amerike si je končno opomogel od gospodarske recesije, znotraj katere so cene surovin skoraj dve leti trpele znižanje. Vendar pa rasti v regiji ne bodo vodile običajno priljubljene države, kot je Čile, ampak dve državi, ki sta postopoma padali v nemilost vlagateljev – Peru in Brazilija.

Glede na zadnje analize pri BMI Research, so projekti Peruja na področju bakra in konkurenčen sektor železove rude v Braziliji, nastavljeni za izravnavo notranjih političnih in operativnih tveganj, kar bi državi utrdilo kot eni izmed vodilnih držav za povečanja naložb v rudarskem sektorju Latinske Amerike.

Čile je še vedno št. 1 rudarskega sektorja, še posebej, ko gre za baker, s proizvodnjo okoli 346.000 ton, od danes pa do leta 2020. Medtem ko se za Argentino pričakuje, da si bo nekoliko opomogla z novim predsednikom Mauriciom Macrijem.

slika

Pot za Argentino pa ne bo enostavna. Kljub temu, da ima bogata nahajališča bakra, zlata, srebra, cinka in litija, so lokalni predpisi izjemno strogi – 7 od 23 provinc v državi ima trenutno prepoved izkopov zaradi okoljskih vprašanj.

Pri BMI Research pričakujejo, da se bodo podjetja, ki delujejo v Latinski Ameriki, še naprej soočala s številnimi političnimi in operativnimi tveganji. Vključno s slabo razvito infrastrukturo, nemiri na področju delovne sile in nezakonitim izkopom zlata. Toda strokovnjaki pravijo, da se bo resnost teh vprašanj v vsaki državi zelo razlikovala.

slika-1

Napovedujejo relativno nemoteno delovanje za rudarje v Čilu, Kolumbiji, Mehiki in Braziliji. Za države Srednje Amerike in Venezuelo na drugi strani, pa se pričakuje, da se bodo soočale s številnimi izzivi. Zlasti v smislu omejene infrastrukture, pomanjkanje reform in povečane varnosti in političnih tveganj.

Nemiri v sektorju delovne sile so še ena velika nevarnost na območju, saj stavke dvigujejo stroške in slabšajo izhodišča za podjetja. Ravno to se je zgodilo z rudnikom bakra Spence podjetja BHP Billiton v Čilu in podjetja South32, ki pridobiva nikelj v rudniku Cerro Matoso v Kolumbiji.

Končno poročilo opozarja, da se bodo okoljski predpisi verjetno zaostrili, zlasti po okoljski nesreči rudnika Samarco v Braziliji. Napoveduje, da se bo to za rudarje odrazilo na višjih stroških in morebitnih zamudah pri projektih.

 

bhp-more-than-triples-brazilian-staff-in-light-of-samarco-disaster
Posledice zrušitve jeza v rudniku Samarco v Braziliji.

 

Vir: mining.com