Pregled globalnih trgov – konec tretjega četrtletja (Q3 2016)!

Insajder.si > Avtorski prispevki > Pregled globalnih trgov po četrtletjih > Pregled globalnih trgov – konec tretjega četrtletja (Q3 2016)!

V petek 30. septembra 2016 se je končalo tretje četrtletje (Q3 2016) v poslovnem letu, zato smo izdelali makro pregled najpomembnejših globalnih trgov. Vse trge smo denominirali v ameriški dolar (USD), kjer smo z rdečo barvo osenčili zadnja dva medvedja trenda v zadnjih dvajsetih letih.

Ameriške in indijske delnice so še vedno “market liderji” med globalnimi delniškimi trgi in po našem mnenju v fazi cikla, kjer močno odsvetujemo nakup kot dolgoročno investicijo (buy&hold”). Zelo verjetno bomo dobili boljšo nakupno priložnost.

Enako velja za ostale delniške trge z izjemo kitajskih, brazilskih in ruskih delnic, ki po našem mnenju ne predstavljajo tako velikega tveganja iz dolgoročne perspektive (5-10 let), vendar pa želimo poudariti, da v primeru globalne recesije pričakujemo kratkoročni padec (1-3 let) vseh delniških trgov.

Največjo kratkoročno priložnost (1-3 let) trenutno vidimo v plemenitih kovinah in predvsem v delnicah proizvajalcev zlata in srebra, največjo priložnost iz dolgoročne prespektive (5-10 let) pa po našem mnenju predstavlja sektor urana, ki je poleg sektorja premoga trenutno najbolj razprodan sektor na globalnih trgih.

 

Pregled najpomembnejših trgov ob koncu tretjega četrtletja