Obvezniška norost pokojninskega sklada Aljaske ravno na noč čarovnic

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Obvezniška norost pokojninskega sklada Aljaske ravno na noč čarovnic

Pri ali blizu vrha vsakega delniškega trga, postanejo stvari bolj in bolj nore.

Zdaj, kljub veliki precenjenosti na globalnih delniških trgih, z razmerjem med ceno delnic in prihodki podjetij na najvišji zgodovinski točki, si guverner Aljaske, Bill Walker, želi sposoditi denar od Azije pri 4% obresti za nakup delnic, v upanju na 8% dobiček za okrepitev pokojninskega sklada Aljaske.

 

bill-walker

 

Pokojninski predlog je naletel na negativno reakcijo, vendar je videti, da bo guverner vseeno šel naprej svojo pot.

Zakonodajalci Aljaske so opravili skeptičen vpogled v načrt administracije Billa Walkerja za zmanjšanje pokojninskega primanjkljaja Aljaske.

Pred enim tednom je tričlanski odbor – Pension Obligation Bond Corporation Board izglasoval dodatno zadolževanje v višini 3,5 milijarde $ s strani azijskih obvezniških trgov. Izkupiček od te prodaje obveznic bi se vlagal na svetovne trge in morebitna razlika med obrestmi in prihodkom na obveznice, bi šla za zmanjšanje pokojninskega primanjkljaja države.

Namestnik komisarja za prihodke, Jerry Burnett, je v četrtek popoldne senatnemu odboru za finance povedal, da odbor v povprečju predvideva 8-odstotni donos.

Pričakuje, da si bo lahko izposojal denar od azijskih pokojninskih skladov pri 4-odstotni obrestni meri.

“To je igra na srečo”, je izjavil senator Mike Dunleavy.

“Igra na srečo je imeti nefinanciran pokojninski sistem in predpostavljati, da bomo imeli dovolj denarja, ko ga bomo potrebovali, se je odzval Burnett.

Zvezna država Aljaska se sooča s primanjkljajem velikim približno 6 milijard $. Predlog odobren s strani odbora bi zapolnil manj kot tretjino vrzeli.

Če nov denar zasluži 7-odstotni delež namesto 8 odstotkov, bi to v skladu z državnimi podatki zapolnilo vrzel za le 1,1 milijarde $.

Medtem ko so zakonodajalci precej skeptični, je njihova sposobnost, da se načrt zaustavi, precej omejena. Obvezniški odbor je pooblaščen z zakonom iz leta 2008 in ima pooblastilo za izdajo do 5 milijard $ v obveznicah, ne da bi se ponovno približal obravnavanju zakona.

Kot je bilo načrtovano, se bodo obveznice tržile oktobra in prodajale v zadnjem tednu meseca, z zapiranjem pozicij ravno na noč čarovnic.

 

razmerje med ceno in prihodki na najvišji vrednosti
slika

 

Trik ali posladek

Izposojanje denarja za nakup delnic pri takšnih vrednotenjih je še ena nora poteza, a prav tak odnos je podprt s strani Fed-a preko trenutne politike.

To sovpada s poslom, ki se bo zaključil na noč čarovnic. “Trik ali posladek”, ne pričakujte pa nobenega posladka.

 

Mike “Mish” Shedlock

 

Vir: mishtalk.com