Poskuša res nekdo kupiti švicarsko centralno banko?

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Poskuša res nekdo kupiti švicarsko centralno banko?

Kot je do zdaj že znano in kot smo omenjali že prej, je eden izmed najbolj zagretih kupcev ameriških delnic v zadnjih letih, bila prav švicarska centralna (SNB – Swiss National Bank)…

 

slika-1

 

… ki je pokazala poseben apetit po Applovih (AAPL) delnicah:

 

slika-2

 

Vendar pa je veliko manj znano, da ne le, da se z delnicami švicarske centralne banke (SNB) banke trguje na borzah, ampak da je to tudi ena izmed najbolj uspešnih delnic v letošnjem letu. Vsaj tak vtis dobimo pri prebiranju nedavnega prispevka portala Tagesanzeiger, ki navaja, da je delnica SNB poskočila iz 1.100 frankov v juliju na 1.750 frankov v tem tednu, kar predstavlja 60% dobiček. Iz spodnjega diagrama je razvidno, da je delnica SNB trenutno na svoji najvišji točki.

 

slika-3

 

Vzpon se je zgodil v času, ko je širši švicarski borzni indeks ostal skoraj nespremenjen. “In nihče ne govori o tem”, se navaja v švicarski objavi, kar privede do bizarnega vprašanja: “Ali nekdo poskuša kupiti švicarsko centralno banko?”.

 

Kako je to mogoče?

Odgovor se glasi, da v nasprotju z drugimi centralnimi bankami, ki so v lasti držav (čeprav v primeru Fed-a to ne drži), je lastništvo švicarske nacionalne banke precej nenavadno. Ta je v lasti švicarskih kantonov, kantonskih bank, zasebnikov in podjetij: to je javno podjetje. Švicarski kantoni imajo skupaj 45%, 15% je v lasti kantonskih bank in preostalih 40% je na strani posameznikov ali podjetij. Švicarska zvezna vlada ne poseduje delnic SNB.

Še več, delnice SNB kotirajo na švicarski borzi (SNBN: SW), njihova cena pa se premika gor in dol kot pri vsaki drugi delnici na trgu. Vsako leto, z redkimi izjemami kot je bilo lani, delničarji prejmejo dividende, kar po navedbah centralne banke znaša 15 CHF na leto (in ne presega 6% tržne kapitalizacije).

 

Kaj je sprožilo ta val

Kot piše Tagesanzeiger, razloga ne gre iskati v pehajočih dividendah, katerih donos je padel na najnižjo raven doslej, precej manj kot 1 % do danes.

Prav tako je malo verjetno, da vsak od tradicionalnih delničarjev banke gradi svoje deleže. Malo verjetno je, da bi kanton ali kantonska banka kupila maso delnic, saj švicarska publikacija navaja, da “na strani delničarjev – skupaj z nacionalnimi lastniki SNB – položaj že leta in leta vklesan v kamen”.

Druga možnost je, da zasebni vlagatelji tiho kupujejo vse razpoložljive delnice. Tuja podjetja in posamezniki imajo v lasti 15 % vseh izdanih delnic. Največji zasebni delničar je nemški državljan, Theo Siegert, eden izmed vodilnih nemških poslovnežev in profesor na univerzi v Münchnu. V lasti ima okoli 7% banke, več kot kateri koli švicarski kanton, razen Berna. Toda, tudi če je kupec Siegert, bi moral vložiti novo poročilo kot veliki delničar, ko prečka prag 10%. Vsaj do zdaj tega poročila ni bilo.

Prav tako ni jasno, kaj ta veliki kupec namerava storiti s temi delnicami. Konec koncev same centralne banke ni mogoče “kupiti”, kar vodi do špekulacij, da SNB, ki je zdaj velik hedge sklad, zdaj ni več videti kot klasična banka, ampak kot vzhajajoča zvezda v svetu upravljanja premoženja. In kot taka je privabila druge hedge sklade, da požirajo njene delnice.

Konec koncev, medtem ko bi odkup centralne banke bila zanimiva študija, je kot navaja švicarski objava, nemogoč.

To privede do zaključka, da “vprašanje o eksplozivni rasti v delniških trgih ostaja odprto.”

 

Velikega presenečenja še ni konec

Tako “kot največji upravljavec tujega premoženja na svetu, tudi švicarska centralna banka vlaga v delnice. Kakor je že bilo tu zapisano je portfelj banke, težak 700 milijard frankov,  zrasel za 20%. Dejstvo je, da so naložbe banke v Facebook večje od njegovega ustanovitelja, Marka Zuckerberga, medtem ko je delež Appla v portfelju giganten”.

Kar pripelje do naslednjega absurdnega zaključka: “Švicarska centralna banka potiska svetovne cene delnic navzgor, v procesu oblikovanja naslednjega balona. In zdaj zasebni vlagatelji skačejo na vlak in s tem podpihujejo delnico centralne banke.”

Popolna obrazložitev novega paranormalnega.

 

Vir: zerohedge.com