Eno izmed najbolj pomembnih svetovnih sredstev je prebilo navzgor

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Eno izmed najbolj pomembnih svetovnih sredstev je prebilo navzgor

In je verjetno pripravljeno na velik premik…

Če niste pozorni, bi morali biti. To vam bo pomagalo bolje brati stanje na trgu in bo imelo velik vpliv na vaš portfelj.

Govorimo o ameriškem dolarju.

Verjetno veste, da je dolar svetovna rezervna valuta. Tuje države si pogosto izposojajo in trgujejo z uporabo ameriškega dolarja… Prav tako imajo rezerve v ameriških dolarjih, da lahko opravljajo te transakcije. Ko se dolar krepi ali slabi, to vpliva na svetovno trgovino, podjetja, cene surovin in delnic…

Ko dolar naraste, to pomeni, da v Združenih državah proizvedeno blago in storitve, za tuje kupce stanejo več, ker so njihove valute v primerjavi šibkejše. To tudi pomeni, da so tuje blago in storitve za ameriške kupce cenejše.

Za podjetja, ki temeljijo v ZDA, to pomeni šibkejše mednarodno povpraševanje. To pomeni, da so stvari, ki jih prodajajo na tujih tleh, v tujih valutah, vredne manj v dolarjih. To vpliva na prodaje in dobičke, ki temeljijo na ameriških dolarjih, kar posledično vpliva na vrednotenje delnic v Združenih državah Amerike.

Močnejši dolar pogosto pomeni nižje cene surovin. Ko dolar raste, je potrebno manj dolarjev za nakup istega sredstva. Na primer, če se vrednost dolarja čez noč podvoji, bi lahko lastniki dolarja z isto količino denarja kupili dvakrat toliko unč zlata, srebra ali sodčkov nafte. To bi videli kot 50 odstotni padec cen teh surovin.

Kot lahko vidite, dolar premika trge…

Nekaj let nazaj je indeks ameriškega dolarja uprizorili množično rast. Indeks meri dolar proti košarici tujih valut, kot je evro, japonski jen in britanski funt. Pogosto se uporablja kot merilo globalne moči dolarja. In od sredine leta 2014 do začetka leta 2015 je narasel za 25%.

To je ogromen korak za večjo valuto. To se ujema s padcem cen nafte (od 105 $ za sodček na 45 $)… in takrat z dvoletno najvišjo ceno zlata (na 1.340 $ za unčo).

Od te velike rasti dolar trguje v istem območju. To lahko vidite v triletni tabeli spodaj…

1
Toda to se lahko kmalu spremeni. Naslednji graf prikazuje dolar v zadnjih dveh letih. V tej tabeli, lahko vidite, da dolar od konca novembra lani trguje v vedno ožjem razponu. Bralci grafov to imenujejo “klin”…

2

Ko sredstvo izbruhne iz klina, se to običajno zgodi na velik način. In dolar iz svojega primeža je izbruhnil prejšnji teden.

Svetujem vam, da ste pozorni na to, kako se sredstva, ki so pod vplivom dolarja, odzovejo na to rast. To lahko uporabite za prilagoditev vašega trgovanja. V bližnji prihodnosti opazujte dogajanje s plemenitimi kovinami…

Zlato in srebro sta prejšnji teden doživela ostre umike. Zdaj ne trgujeta daleč od svojih dolgoročnih ravni podpore. “Podpora” je raven, na kateri ljudje kupujejo in cene ponavadi prenehajo padati… kot na dnu klina. V juniju smo pogledali te ravni podpore… Tako zlato kot srebro sta se hitro odbila od njih.

Tu so posodobljene tabele…

3

4

Kot sem omenil že zgoraj, rastoč dolar ponavadi potisne cene zlata in srebra nižje. Z rastjo dolarja, bi lahko pričakovali, da zlato in srebro padeta nazaj na svoje ravni podpore. To je približno 4% nižje za zlato in približno 8% nižje za srebro.

Če se to zgodi, bo to verjetno pravi čas, da dodate zlato in srebro v svoje portfelje. Kadar sredstvo trguje pri močni podpori lahko uporabite relativno tesen stop loss. Če se še naprej znižuje, lahko sredstvo prodate z majhno izgubo.

Če zlato in srebro prebijeta svojo raven podpore, boste verjetno, pred povečanjem izpostavljenosti, želeli počakati dodatno moč. In kot vedno, sledite svojim stop loss naročilom.

Če bo dolar še naprej rastel, zlato in srebro pa ne bosta padla, bo to impresivno znamenje moči. To bo verjetno pomenilo, da je korekcije za kovine v ameriških dolarjih konec. To bo ponoven signal za povečanje zlatih in srebrnih pozicij (če želite večjo izpostavljenost).

Če se dolar vrne v svoj klin in pade, bo potrebno ponovno oceniti trge. To bi bilo bikovsko za zlato in srebro. Za zdaj je najboljša poteza preprosto počakati in videti.

Želim vam uspešno trgovanje.

 

Ben Morris

 

Vir: growthstockwire.com