Kam bo šel pametni denar ob poku balona

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Kam bo šel pametni denar ob poku balona

Kam bo šel ves denar, ko bo balon enkrat počil, se sprašuje Charles Hugh Smith iz Daily Reckoning?

Preprosto vprašanje, brez enostavnega odgovora.

Tipično oz. običajno se cena obveznic in cena delnic premikata kot gugalnica. Ena gre gor, druga gre dol. In obratno. Če dobi ena izmed njih udarec, se investitorji preusmerijo v drugo.

Toda danes kar imamo, tole ni tipičen trg. Te dni se delnice in obveznice zadržujejo na dvignjeni strani. Oba trga sta precenjena. In ko gre en višje, mu drugi sledi.

V žargonu trgovanja, so delnice in obveznice tesno »povezane«. In po poročanju The Wall Street Journal-a, sta trg ameriških državnih obveznic in S&P 500 bolj povezana kot kadarkoli v zadnjem desetletju.

 

In tukaj nastane težava …

Pazite, ko so delnice in obveznice preveč povezane. To ponavadi pomeni, da so centralne banke vrgle toliko peska med valje – stroji na trgu so pokvarjeni. Normalno razmerje med delnicami in obveznicami ne deluje. In pomemben “dogodek” korekcije morda ni daleč zadaj.

 

pok-balona

 

Fed-ova ničelna obrestna mera je vlagatelje potisnila v kakršnokoli stavo v iskanju donosa. Smith:

Ena od posledic 8-letnega kvantitivnega sproščanja in posredovanja centralne banke je, da sta ti sredstvi tesno povezani. Poceni denar za finančnike išče donos kjerkoli lahko, kar je pripeljalo do rezultata, da so vsa sredstva z donosom postala tesno povezana.

Tako delnice kot obveznice so prezasedene. In to pomeni, da ne bo bega v “cenejše” obveznice, v kolikor delnice dosežejo vrh:

Ko so vsa glavna sredstva v balonu, ni “cenejšega” razreda sredstev za preusmeritev kapitala.

Takrat stvari postanejo zanimive. Kot pravi R.J. Grant, direktor trgovanja pri KBW Inc.: “Ko trgovanje postane preveč natrpano, gremo na splošno skozi kratko obdobje nasilnega izničenja.”

“Način, da to razumemo je primer spiralne vzmeti”, pojasnjuje Vadim Zlotnikov, glavni tržni strateg pri AllianceBernstein Holding LP. “Ker je stopnja varnosti precej nizka, lahko pomembne poteze dobite na osnovi relativno malo primarnih novic.”

Morda ne bo potreben velik pritisk na sprožilec. Zaskrbljujoče govorice… delček bežnega pogovora… kratek poskok…

Trgi pričakujejo, da bo Fed dvignil obrestno mero v decembru. Vendar pa bi še tako majhen dvig obrestne mere prinesel pomlad, kot pojasnjuje milijarder in investitor, Ray Dalio iz Bridgewater Associates:

Če se obrestne mere dvignejo le malo več kot se diskontira na krivulji, bo to imelo velik negativen vpliv na obveznice in vse cene premoženja, saj so vsi zelo občutljivi na obrestne stopnje.

Torej, Dalio pravi, da “so tveganja asimetrična v negativno stran”.

Ali obstajajo kakršne koli vrste naložb brez “asimetričnega tveganja v negativno stran”? Charles Hugh Smith pravi, da ja. In edini vrsti naložb, ki nista v balonu, sta tisti, ki ne ponujata donosa: plemenite kovine in surovine.

Desetine bilijonov dolarjev je vezanih v delnice in obveznice. Le majhen del tega v plemenite kovine in surovine. Če se tla odprejo, se sprašuje Smith, kaj bi 10 bilijonov dolarjev pomenilo za majhne razrede sredstev, kot so plemenite kovine in sektorji na trgih surovin?

Njegov odgovor:

Kaos, ki se bo pojavil, ko bo na bilijone dolarjev, jenov, juanov, evrov, itd, poskusilo izstopiti preko požarnih izhodov, bo zaradi pokov balonov instanten. Skok manjših razredov sredstev bo, zaradi pritoka denarja, prav tako sunkovit.

HSBC je pravkar izdala opozorilo, da nedavni borzni vzpon izraža neverjetno podobnost tistemu do leta 1987 (“črni ponedeljek”). Ta se je zgodil tudi v oktobru. To omenjamo le mimogrede, seveda.

Ampak zdaj je morda pravi čas, da prehitite množice na izhodu.

S spoštovanjem,

Brian Maher
Odgovorni urednik, The Daily Reckoning

 

Vir: wallstreetexaminer.com