Sektor manjših rudarskih podjetij: zlato in srebro pripravljena na vzlet

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Sektor manjših rudarskih podjetij: zlato in srebro pripravljena na vzlet

Masivna prodaja “papirnega” zlata v torek, 4. oktobra, je bila videti kot značilna tržna manipulacija, ki smo jo že večkrat videli v zadnjih letih. Ti ukrepi so redno zrežirani s strani centralnih bank. Po volitvah se bo FED verjetno soočil z gospodarskimi in likvidnostnimi okoliščinami, ki bodo zahtevale razširitev kvantitativnega sproščanja (QE) in ne za občutnejše zvišanje obrestnih mer. Vračanje k očitni tržni manipulaciji cene zlata je lahko vodilni kazalec za centralno bančno politiko v smeri koordinirane devalvacije ameriškega dolarja. – John Williams, Shadowstats.com

FED je bil odkrito agresiven v svojem napadu na zlato in srebro v zadnjih nekaj tednih. Kot že John Williams navaja v zgornjem citatu, je verjetno, da je FED storil vse za zatiranje cene zlata pred izvedbo dodatnega tiskanja preko QE (ukrep za zniževanje vrednosti dolarja).

Več analitikov je ponujalo teorije v zvezi z zlatom, ki temeljijo na zmagovalcu predsedniških volitev. Toda resnica je, da se bosta zlato in srebro v bližnji prihodnosti odrezala pozitivno tudi ne glede na to, kateri kandidat zmaga. Morda bo ta graf (Twitter @thingtankcharts), z mojimi popravki, razložil moj pogled:

 

slika

 

Zgornji graf prikazuje tri velike finančne mehurčke omogočene s strani FED-a, od katerih sta zadnja dva dosegla izčrpanost in katerima je sledil kolaps na trgu vrednostnih papirjev. Tretji mehurček je daleč največji in mu bo verjetno sledil osupljiv borzni zlom, v kolikor FED ne vskoči še z večjim QE programom, kot je bil izveden leta 2008. Kakorkoli, zlato in srebro bosta v tem scenariju poletela.

Seveda sta Indija in Kitajska zdaj okrepili svoje sezonske nakupe zlata. Draguljarji v Indiji beležijo 10-20% porast povpraševanja za letošnjo festivalno sezono – Economic Times.

Poleg dejavnosti na trgu fizične kovine, se pojavlja še ena večja priložnost v sektorju t.i. “juniorjev” ali manjših rudarskih podjetij. Ne nujno v celotnem sektorju juniorjev, ampak v manjšem delu, kjer imajo podjetja visoko verjetnost kvalitetnih depozitov kovin pod zemljo in dovolj gotovine za financiranje raziskovanja.

Sklad, ki ga upravljam, zajema nekatere izmed teh in tako sem opazil, da je obseg trgovanja pri teh poskočil v drugi polovici decembra, približno v času, ko sta se zlato in srebro začela premikati višje. Promet trgovanja pri teh delnicah se je začel strmo dvigovati proti začetku prejšnjega tedna. Kot primer, promet v posameznih delnicah, kot so Rye Patch Gold, Alamadex Minerals, Barkerville Gold, Arizona Mining in Treasury Metals je poskočil v tem tednu. To je samo nekaj primerov. *Pri Insajderju odsvetujemo nakup omenjenih delnic brez poglobljene analize, saj gre za najvišje špekulativna podjetja v rudarskem sektorju. Osebno v tovrstna podjetja ne bi namenili več kot 10% likvidnih sredstev.

Zdi se, da so “juniorji”, ki so v fazi raziskovanja, po navadi v veliki meri izven radarjev večine borznih vlagateljev v rudarje. Verjamem pa tudi, da se najpametnejši hedge skladi, ki se igrajo v peskovniku rudarskih delnic, dobro zavedajo, da imajo najmanjši rudarji tudi najboljši vzvod za naraščajoče cene zlata in srebra. Z drugimi besedami, “pameten denar” je že zavohal naslednji premik plemenitih kovin, ki se bo verjetno zgodil v pričakovanju nadaljnjih politik za razvrednotenje dolarja, ki jih izvajata FED in ameriška vlada.

 

Vir: investmentresearchdynamics.com