Kdaj in kako prodati naložbe v zlatu, srebru in delnicah rudarjev?

Insajder.si > Avtorski prispevki > Kdaj in kako prodati naložbe v zlatu, srebru in delnicah rudarjev?

Glede na to, da smo v samem začetku novega bikovskega trenda v sektorju plemenitih kovin, se večina vlagateljev verjetno še ne sprašuje kdaj bo čas za preusmeritev iz zlata, srebra in delnic rudarjev plemenitih kovin. In seveda, katero pot bo ubral “pametni denar”, ko bo trend končno izčrpan.

Pri Insajderju vidimo dva možna scenarija, v katerih lahko plemenite kovine ponovno dosežejo prekomerna vrednotenja ali t.i fazo evforije. In sicer:

1.) Ob nadaljnji rasti globalnih delniških trgov, kjer bi ob ekstremni monetarni politiki in “denarju iz helikopterja”, kot se je nekoč izrazil guverner ameriške centralne banke Ben Bernanke, globalni delniški indeksi ob končnem prispetju inflacije lahko podvojili trenutne vrednosti.

2.) Ob močni deflacijski korekciji na globalnih delniških trgih v naslednji globalni recesiji, kjer bi centralne banke banke izgubile kontrolo nad določanjem obrestnih mer. Izguba nadzora nad določanjem obrestnih mer ali drugače povedano, močan dvig v obrestnih merah, bi povzročil plaz državnih bankrotov in poslal ameriški dolar in zlato močno navzgor v razmerju z trenutno močno precenjenimi globalnimi delniškimi in predvsem obvezniškimi trgi in posameznimi market liderji (AMZN, FB, NFLX, GOOG…). V tem scenariju bi oblasti bile prisiljene uvesti globalni bančni praznik, kjer bi voditelji G20 spisali nove pravila igre in močno devalvirali valute napram košarici nove globalne rezervne valute.

V obeh scenarijih torej vidimo močno rast sektorja plemenitih kovin napram globalnim delniškim, obvezniškim in nepremičninskim trgom, katerih vrednotenja so trenutno na ekstremno visokih nivojih.

Na spodnjih grafih smo prikazali, da bomo o umiku ali delnem umiku iz sektorja proizvajalcev zlata in srebra začeli razmišljati vsaj na med 200% – 300% višjih nivojih v razmerju z ameriškimi delnicami, ki sestavljajo ameriški borzni indeks S&P 500.

Bikovski trend zlata, srebra in delnic rudarjev v razmerju z globalnimi delniškimi trgi je kot lahko vidimo v samem začetku, ki bi lahko dosegel zrelo fazo nekje okrog leta 2020. Trajanje in intezivnost rasti trenutnega bikovskega trenda bo seveda odvisna od mnogih dejavnikov, ki jih je trenutno nemogoče napovedati, v vsakem primeru pa vidimo visoko verjetnost rasti plemenitih kovin napram ostalim naložbenim sredstvom (delnice, nepremičnine in obveznice) v naslednjih letih.

 

Sektor rudarjev zlata in srebra v razmerju z ameriškim borznim indeksom S&P 500

delnice-rudarjev-sp500

 

Zlato v razmerju z ameriškim borznim indeksom S&P 500

zlato-sp500

 

srebro v razmerju z ameriškim borznim indeksom S&P 500

srebro-sp500

 

Naslednje veliko vprašanje se glasi, kam bo šel “pametni denar” in kje se bo formiral nov veliki bikovski trend po izčrpanju velikega bikovskega trenda v plemenitih kovinah? Na to vprašanje bomo natančneje vedeli odgovoriti blizu konca tega bikovskega trenda, vendar sumimo, da bodo tehnološke delnice, ki se trenutno gibljejo na ekstremno visokih valuacijah ena izmed top izbir, vsekakor pa ne edina.

Preprosta strategija nakupa indeksnih skladov blizu najnižjih vrednosti v razmerju s sektorjem plemenitih kovin bo po našem mnenju najboljša možna strategija.