Ali ste pripravljeni na razplet največjega balona v zgodovini?

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Ali ste pripravljeni na razplet največjega balona v zgodovini?

Peter Boockvar je pred kratkim napisal kaj čaka svet v naslednjem krogu denarne norosti: “Teden želim začeti z besedami, da verjamem, da je “sekularna stagnacija” nakladanje. Kot zagovornik prostega trga ter primerjalne prednosti in posledično z upanjem, da v naslednjih 4 letih ne bo trgovinskih vojn, bi rad bi ponovil svoj optimizem nad morebitno osvoboditvijo ameriškega gospodarstva preko nižjih in bolj konkurenčnih davčnih stopenj in omilitvi regulatornega prisilnega jopiča vsega gospodarstva.

Kljub temu, preden pridemo do ekonomsko boljšega mesta (ki ga bomo brez dvoma dosegli, vsaj po mojem mnenju), si ne morem pomagati, da ne bi bil na preži, zaradi posledic razreševanja največjega balona v zgodovini, za katerega se lahko zahvalimo centralnim bankirjem…”

Kot opomnik, v oktobru je MDS ovrednotil količinski obseg tega kreditnega balona z besedami, da je globalni dolg v letu 2015 dosegel 152 bilijonov $ ali 225% svetovnega BDP (glejte priloženo tabelo), kar je rekord. Rekli so, da “približno dve tretjini tega dolga sestavljajo obveznosti zasebnega sektorja.” Posledično, preprosto rečeno, je to čas, ko pride do dviga globalnih obrestnih mer. Sklep o višini tega dolga s strani MDS je, da “ni soglasja o tem, koliko dolga je preveč.”

 

Neverjetno visok svetovni dolg dosegel rekordno vrednost

 

slika

Po podatkih SIFMA (Securities Industry and Financial Markets Association), je dolg ameriškega trga obveznic, na katere bo vplival dvig tečajev obrestnih mer, ob koncu drugega četrtletja znašal 40.7 bilijona $.

Višje obrestne mere bodo vplivale na ključne trge

Neposredno za potrošnike, bodo višje stopnje seveda vplivale na cene avtomobilov in hiš (negativno na stroške financiranja nakupa doma, vendar pozitivno za kupce prvih domov, kjer upam, da bodo višje obrestne mere upočasnile vztrajno 5% + stopnjo rasti cen).

Dobičkom podjetij bo pomagala hitrejša rast prihodkov v prihodnjih letih zaradi nižjih davčnih stopenj in zmanjšanih predpisov. Na drugi strani bodo obresti zaradi posojil višje, kar bo negativno vplivalo na višje stroške kapitala za podjetja kot posameznike.

 

Zaključek

Centralne banke so držale in potiskale žogo pod vodo skoraj 10 let in žoga je končno uvidela zrak. Še posebej, ker je postopen dvig tečajev izbira Fed-a, kar so navedli velikokrat. Vendar postopno seveda ni to, kar smo videli na trgu. V svetu epskih ravni dolga, bi bilo naivno, da ne bi bilo treba skrbeti zaradi konca 35 let bikovskega trga obveznic. Ne glede na gospodarske pozitivne spodbude, ki jih prinaša Trumpovo predsedstvo.

 

Vir: kingworldnews.com