Italijanski referendum naslednji test globalnega populizma

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Italijanski referendum naslednji test globalnega populizma

Naslednji korak v globalnem trendu populizma bi se lahko zgodil 4. decembra. Datum, ko se bo razpletel italijanski referendum za spremembo ustave, ukrep, ki ga podpira obstoječa politična smetana bo izglasovan za ali proti. Moody ugotavlja, da bi zavrnitev referenduma lahko “prispevala h globalni negotovosti na finančnih trgih in v veliki meri dodala pomisleke glede prestrukturiranja italijanskega bančnega sektorja”. Poročilo Deutsche Bank navaja zgolj 40% možnosti za uspeh glasovanja. Do neke mere se obvezniški trgi že gibljejo v pričakovanju zavrnitve ukrepa, vendar pravi problem je populistična zmaga, ki lahkovodi k zavrnitvi Evropske unije leta 2018.

 

slika-1

 

Italijanski referendum je namenjen racionalizaciji vlade, zmanjšanju »količine odpadkov«

S svojim bančnim sektorjem na robu nestabilnosti, se Italija sooča z visoko stopnjo brezposelnosti in gospodarsko stagnacijo, ob že omenjenih kroničnih državnih izgubah; donosi državnih obveznic dosegajo vrhe na relativni osnovi. Reševanje problema ne bo enostavno in lahko zahtevajo manj, ne več demokracije. To je hkrati problem in glavna skrb za italijanski ustavni referendum.

“Veliko upanje za italijanski referendum je, da bo njegov uspeh mogoče postaviti za temelje strukturnih reform in spodbudo potrošnje, kar bi spodbudilo umirajoče gospodarstvo” – izseček prispevka z naslovom “Will Italy Get Trumped?” (15. november; Moody)

Italijanski premier Matteo Renzi je svojo politično prihodnost položil na ukrepe za racionalizacijo, kar analitik Moodya, Benjamin Garber, naziva kot “razvpito kaotičen italijanski parlament” s ciljem utrditi moč in vpeljati reformo sistema.

 

slika-2

 

Populistična skupina nasprotuje italijanskemu referendumu

Konsolidacija oblasti je tisto česar se populistične skupine, kot je Five Star Movement, bojijo v Italiji. Populisti trenutno vodijo po anketi na podlagi nasprotujočih si političnih obratov, čemur oni pravijo hlastanje po moči.

Če referendum uspe, bo to zmanjšalo velikost in vpliv senata in v spodnjem domu dalo večjo moč večini in okrepilo centralne vlade. Pooblastilo za določitev in izvajanje javne porabe bi se prav tako premaknilo iz regionalnih uradnikov na centralno vlado.

Strukturne spremembe so vidne v delu zadušitve manjšinskega vpliva s strani skrajno desnih in levih kritikov. Kljub soočanju s težkimi proračunskimi odločitvami, ob javnem dolgu več kot 130% glede na raven BDP, zagovorniki poudarjajo, da sedanji sistem preprečuje težke, a potrebne fiskalne odločitve in duši potrebne reforme.

 

slika-3

 

Najslabši scenarij: Izvolitev populistične vlade, Zavrnitev EU

Poigravanje z različnimi možnostmi v poročilu z naslovom »Italy’s referendum and beyond«, je Deutsche Bank 11. novembra izpostavila najslabši scenarij. Če se ustavne spremembe zavrne, to lahko pripelje do populistične vlade leta 2017, čemur bi sledil referendum o članstvu v evroobmočju, kar bi lahko ogrozilo evropski projekt kot celoto.

Medtem ko takšnega “tveganja ni mogoče popolnoma zavreči,” je po neuspešnem referendumu večja verjetnost za “bolj benigno pot,” z novim volilnim zakonom, ki mu sledijo predčasne volitve. “To bi bistveno zmanjšalo tveganje za populistično vlado in referendum o članstvu v območju evra”, je zapisal Wolf von Rotberg, skupaj s svojo ekipo pri Deutsche Bank.

Ne glede na izid, Deutsche Bank ni popolnoma pozitivna na kratki rok. “Pred naslednjimi volitvami ne pričakujemo niti velikih reform, niti sistemske rešitve za bančni sektor. Zato bodo banke in gospodarstvo še naprej izpostavljeni negativnim šokom.”

 

slika-4

 

Obvezniški trgi se že odzivajo na potencialni izid volitev

Ti negativni šoki so že vidni na trgu državnih obveznic, navaja Moody.

Razlike v obrestnih merah med španskimi in italijanskimi donosi državnih obveznic – dva tradicionalno visoko korelirana trga sta se začela razhajati.

Donos na italijanske 10-letne državne obveznice pri 1,74% je zdaj 48 bazičnih točk nad španskimi 10-letnimi, kar je v bližini največjega razhajanja v zadnjih štirih letih. Moody ugotavlja, da je do največjega razhajanja prišlo 27. junija, le nekaj dni po šoku Brexita, kar kaže na skrbi v povezavi s podobnim dogodkom v Italiji.

 

Donos na italijanske 10-letne državne obveznice
Donos na italijanske 10-letne državne obveznice

 

Mark Melin

Vir: financialsense.com