Pekel je zamrznil… Francija pravkar zavrnila socializem

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Pekel je zamrznil… Francija pravkar zavrnila socializem

Ali te predvolilne obljube ne zvenijo kot besede kandidata, ki je usmerjen k porazu?

 

  • “Obljubljam, da bom delovni teden podaljšal za štiri ure!”
  • “Obljubljam dvig upokojitvene starosti, potrebne za prejemanje pokojnine!”
  • »Obljubljam ukinitev pol milijona delovnih mest!”

 

Kandidat s takšnimi obljubami ne bi nikoli bil izvoljen v Ameriki. Ampak za vas imam nekaj šokantnih novic…

Verjetnost, da bo novi vodja v Franciji prišel na oblast ravno na podlagi teh obljub, je izjemno velika.

Francija je znana po uveljavljanju socializma… Vendar se zdi, da so Francozi ugotovili, da delati manj kot kjerkoli drugje in prejemati več od vlade kot skoraj nikjer drugje, enostavno ne deluje na dolgi rok.

 

Resda izgleda lepo na papirju…

 

  • Zakon v Franciji uveljavlja 35-urni delovni teden. Konec koncev, povprečni francoski delavec dela približno 300 ur na leto manj od povprečnega ameriškega delavca, sodeč po navedbah Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Sedem ur na dan, kar pomeni, da je povprečni francoski državljan dela 43 dni manj na leto od povprečnega Američana.
  • Socialne ugodnosti so prav tako odlične… Francoski delavec prejme več dopusta kot katerikoli drugi. V povprečju prejmejo šest tednov plačanih počitnic.
  • Upokojitvena starost v Franciji je 62 let. V ZDA, za ljudi, kot sem jaz (rojeni leta 1960 ali kasneje), je upokojitvena starost 67.

 

Sliši se kot odlično življenje v Franciji, kajne? Težava je v tem, da ne deluje…

Za pomoč pri poplačilu vseh teh ugodnosti, je Francija uvedla 75% “super davek” na prihodke višje od 1 milijon evrov. Kot rezultat so bogati ljudje pobegnili iz Francije – bogata podjetja so pobegnila iz Francije. (Francija je opustila super davek dvema letoma.)

Danes je stopnja brezposelnosti v Franciji dvoštevilčna, v primerjavi s 5% v ZDA. Stopnja brezposelnosti med mladimi je še bolj alarmantna… približno 24%.

Zdi se, da so ljudje v Franciji dokončno naveličani tega…

François Fillon je pristal v ospredju kampanje za predsedniške volitve v Franciji – z obljubami, da bo odpravil veliko socialističnih politik Francije. Ko je kot premier prevzel položaj leta 2007, je Francijo označil za “državo v stečaju.” Kot poroča Bloomberg…

 

Fillon (62), ki je poskočil iz tretjega položaja, ima glede na večino anket največ možnosti za nedeljsko zmago v prvem krogu republikancev – za 15 odstotnih točk več od veterana Alaina Juppeja, z največjo  platformo glede prostega trga med kar sedmimi kandidati. Ta se bosta ponovno soočila ob naslednjem nedeljskem srečanju in zmagovalec bo favorit za predsednika v maju 2017.

 

Šokantna zmaga Fillona me spomni na dve stvari…

  1. Prebivalci Britanije so šokirali prav vse ob izglasovanju izstopa iz Evropske unije (tako imenovani “Brexit”).
  2. Ljudje v Ameriki so šokirali z izvolitvijo Donalda Trumpa za predsednika.

Ti trije dogodki verjetno niso izolirani… To je glas ljudstva, ki jemlje moč nazaj od političnih elit.

V nekaterih primerih bi to moralo biti dobro. V drugih primerih pa to najbrž ni tako dobro…

Na primer, več ekonomske svobode in manj posredovanje države, je skoraj vedno dobra stvar… To ustvarja gospodarsko rast.

Po drugi strani pa omejuje mednarodno trgovino in priseljevanje, kar je ponavadi slaba stvar. Nove omejitve za mednarodno trgovino so verjetno sprožile veliko gospodarsko krizo leta 1930.

Zmaga Trumpa v Združenih državah je bila presenetljiva… Ampak to, da Francija zavrača socializem? Mislim, da je pekel pravkar zamrznil!

 

Uspešno investiranje,

Dr. Steve Sjuggerud

 

Vir: dailywealth.com