Strašljiva napoved Porter Stransberrya glede zadolženosti mega korporacij

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Strašljiva napoved Porter Stransberrya glede zadolženosti mega korporacij

Porter Stransberry je minulo sredo preko spleta organiziral seminar v živo, kjer je bila glavna tema nova strategija za velike dobičke v naslednjih letih. Porter je eden izmed najbolj zanimivih in pametnih oseb, ki sem jih imel možnost srečati. Je brilijanten analitik. Ima trdna in redka znanja o trgih, zgodovini in financah. Poslušalce je tokrat opozoril o prihajajočem kreditnem mehurčku, ki bi lahko pomenil konec številnih podjetij, totalni padec delnic in posledično povzročil ogromne izgube vlagateljem.

Na spodnji sliki lahko zlahka vidimo povečanje dolga podjetij v Združenih državah Amerike v zadnjih nekaj letih.

Zadolženost podjetij v razmerju z BDP-jem
Zadolženost podjetij v razmerju z BDP-jem

 

Porter poudarja, da večina dolga pripada industrijam kot so: drugorazredni posojilodajalci, proizvajalci avtomobilov, lastniki trgovskih centrov in številnih drugih. Tako je Porter zbral ekipo analitikov, z namenom pogledati v podjetja, ki so sredi lastnega kreditnega mehurčka.

Omenjena podjetja imajo ogromne finančne izgube, visoka posojila in malo možnosti, da bi jih odplačali. Porter z ekipo jih imenuje »Umazanih trideset« (»Dirty thirty«).

Naj poudarim, da tukaj ne gre za mala, manj znana podjetja, ampak velika podjetja s povprečno tržno kapitalizacijo več kot 6 milijard dolarjev. Lahko vam zagotovim, da poznate imena večine podjetij in celo uporabljate njihove izdelke.

Porterju predvidevanje propada večjih podjetij niso tuja. V preteklem desetletju je predvidel bankrot naslednjih podjetij:

  • proizvajalca avtomobilov iz Detroita – General Motors;
  • nepremičninskega giganta Fannie Mae and Freddie Mac;
  • holding trgovskih verig General Growth Properties.

Porter ima posebne načine, kako zaslužiti s propadom teh podjetij. Če so njegova predvidevanja točna, bodo ljudje na račun le-teh zelo obogateli.

 

Zdaj pa še poglejmo tedensko rubriko Q&A…

 

Vprašanje: »Porter, kot vedno, odlična analiza v članku Austrian School-based underpinnings for your Big Trade. Vseeno me skrbi element ne-prostega trga, saj menim, da bi izpodbil vse možnosti za dobičkonosnost teh poslov ali vsaj zelo zmanjšal možnost uspeha. Torej, moje vprašanje se glasi takole: »Kaj pa intervencije vlad v obliki »bailout-ov«, posrednih ali neposrednih? Ali ne bi to imelo negativnega vpliva na strategije, s katerimi bi lahko zaslužili ob padcu teh delnic? Zelo bi cenil vaše mnenje na podane zaskrbljujoče misli.« – John G.

Porter odgovarja: »To je najbolj pogosto vprašanje, ki ga dobim in me hkrati tudi zelo preseneča. Mislim, da ljudje zmotno mislijo, da državna pomoč v obliki »bailout-ov« pomaga lastnikom delnic. To ni res. Tovrstna pomoč rešuje upnike in ne delničarje. Vlada pomaga upnikom, ker banke, ki so zavarovane s strani državnih jamstvenih shem, kasneje odgovarjajo za te izgube. Država meni, da je pametneje »pogasiti gozdni požar« kot ponovno zgraditi celotno državo. Ampak to ne bi smelo biti zagotovilo nobenemu lastniku delnic.

Vprašanje izvira iz slabega poznavanja osnovne strukture podjetij. Na dnu so lastniki kapitala – delničarji. Te najprej doleti izguba, nato to občutijo lastniki dolga oziroma obveznic. In šele takrat nastopi država… da se zaščiti!

Pomislite na Bear Stearns, investicijsko banko, kjer so leta 2008 tekom nepremičninskega zloma lastniki kapitala/delničarji izgubili 90% in več vrednosti. V Lehman Brothers so izgubili 100%, v Fannie and Freddie 99%, v GM so delničarji izgubili 100% in še bi lahko našteval.

Ne verjamem nobenemu argumentu, ki temelji na dejstvih ali logiki, da bi odvrnil vlagatelje proti strategijam zavarovanja (hedging) svojega portfelja ali proti katerim koli drugim varovalnim ukrepom. To je popolnoma zmotno prepričanje. Tudi številna podjetja, katera je rešila vlada s posredno pomočjo, so doživela 90% padec cene delnic, preden je ta pomoč prišla do izraza.

Ali pa če povem tako… Če bo v naslednjih 18-36 mesecih vlada začela reševati upnike podjetij, bo to znak, da naša strategija deluje. V primeru, da se to zgodi, bodo najprej občutili izgubo vlagatelji lastniškega kapitala/delničarji«

Vir: https://retirementmillionairedaily.com/