Gotovinski kaos v Indiji, 86 % denarja v obtoku umaknjenega!

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Gotovinski kaos v Indiji, 86 % denarja v obtoku umaknjenega!
Eksperiment prepovedi gotovine

 

8. novembra 2016 je indijski premier Narendra Modi osupnil državo z napovedjo, da bosta bankovca za 500 rupij (7,30 $) in 1000 rupij (15,60 $), ki predstavljata več kot 85 odstotkov gotovine, prenehala biti zakonito plačilno sredstvo.

Indijski eksperiment preklica veljave bankovcev je povzročil val panike, ki je še vedno v polnem teku.

 

slika1

 

Najava je pomenila, da je milijone Indijcev poskušalo zamenjati svoje stare bankovce, ki so nenadoma postali brez vrednosti. Težko je najti nove bankovce po 500 in 2.000 rupij ali starejše bankovce v manjših vrednostih. 17. novembra je centralna banka poskušala pomiriti narod, z malo učinka, da je situacija pod nadzorom. “Obstaja zadostna oskrba bankovcev,” je v izjavi dejala centralna banka Indije. “Predstavnike javnosti naprošamo naj ne povzročajo panike.”

Akcija Modija je usmerjena proti sivemu gospodarstvu, ki predstavlja okoli 25 odstotkov bruto domačega proizvoda. Manj kot 5 odstotkov vseh Indijcev vloži davčne napovedi. Veliko lastnikov trgovin uporablja gotovino za vse svoje posle in ne prijavljajo svojih prihodkov. Premožni Indijci se pogosto izognejo plačilu davkov, saj z gotovino plačujejo za nepremičnine in nakit. Ker je toliko denarja neobdavčenega, ima indijska vlada težave s financiranjem infrastrukturnih projektov in druge javne porabe.

Davčni uradniki bodo dobili poročila o denarnih depozitih, ki presegajo 250.000 rupij in primerjali te depozite z razkritimi dohodki. Pristojni organi lahko zahtevajo plačilo davkov za nazaj in naložijo kazen v višini 200 odstotkov dolgovanega davka. Vlada ocenjuje, da bo okoli 5 bilijonov od 15 bilijonov rupij ostalo nezbranih, saj davčni utajevalci ne želijo tvegati odkritja in bodo raje sprejeli velike izgube.

Ko denar izgine, sledi tudi gospodarska aktivnost. Že tri desetletja, je Ashok Kumar trgovec na Azadpur Mandi, največji tržnici sadja in zelenjave v Delhiju, kjer velik del nakupov in prodaje vključuje zdaj že prepovedane bankovce. Kumar pravi, da od objave Modija, denarnih transakcij praktično ni.

Na “avtocesti 24” med New Delhijem in mestom Dadri, so bencinske črpalke prazne in tovornjaki stojijo. Vozniki ne morejo opravljati svojega dela, ker lastniki prevoznih podjetij ne morejo dobiti denarja za nakup goriva ali plačati voznikom njihove dnevnice za hrano. Posamezniki ne morejo niti dodati sredstev na svoje telefone, saj nimajo gotovine.

 

86 % gotovine v Indiji umaknjene

 

slika2

 

The Economist poroča o zatiranju sive ekonomije v Indiji, kar je naredilo življenje težje za vsakogar, saj je Indija umaknila 86% gotovine iz obtoka.

Odločba z 8. novembra, da se do konca leta umakne večino indijskih bankovcev, je ustvarila nove delovne ponudbe  Medtem, ko so Imetniki zdaj neuporabnih bankovcev za 500 in 1.000-rupij ($ 15) hiteli te bankovce zamenjati ali položiti na banko, je spletna stran premožnim ponujala pomočnike, za 90 rupij na uro, ki bi namesto njih stali v vrstah pred bankami.

Kronično pomanjkanje bankovcev v državi kjer prevladuje gotovinsko poslovanje je povzročilo močan upad vseh poslov. Sedem od desetih kiran (živilskih trgovin v družinski lasti) je, glede na raziskavo, ki so jo izvedli pri Nielsenu, utrpelo upad poslovanja. Dobavne verige, v katerih trgovci na debelo in tovornjakarji poslujejo predvsem z gotovino, so zlomljene. V dneh po reformi je na trge prispelo 20-40% manj kmetijskih pridelkov. Mestni ljudje so priznali, da kopičijo bankovce za 100 rupij, saj je to največji še veljaven star bankovec. Taksisti nočejo menjati novega bankovca za 2000 rupij. Cestnine so bile ukinjene, vsaj do 24. novembra, da se prepreči čakalne vrste. Berači so izginili iz delov Delhija saj nihče nima drobiža.

Indijski premier, Narendra Modi meni, da bo ta začasna bolečina vredna posega. Njegov cilj je, da izkorenini “črni denar”, bogastvo, ki zaobide davčni sistem, financira volilne kampanje in poganja kolesa korupcije na visoki ravni. Ustvarjalci reforme pravijo, da prisilna zamenjava bankovcev z visoko vrednostjo, deluje kot davek za imetnike nedovoljenega bogastva. Element presenečenja je moteč, vendar bi imeli brez tega imetniki črnega denarja dovolj časa za pranje svojih sredstev z nakupom zlata, tujih valut ali premoženja. Kratek rok pomeni, da imetniki velikih zalog bankovcev, le te težko zamenjajo ali položijo ne, da bi s tem opozorili davčne organe.

Ta hitrost prihaja s ceno. Poleg primerov, kjer je hiperinflacija povzročila izgubo vrednosti valute, te zamenjave, v izogib prekinitve trgovanja, na splošno potekajo skozi daljše obdobje. Rast BDP bo to in naslednje četrtletje lahko tudi dve odstotni točki nižja, preden se bo vrnila v normalno stanje. V tem času se denarne zaloge polnijo, ocenjuje  Pranjul Bhandari iz HSBC banke. Veliko je odvisno od tega, kako hitro se bo nova gotovina lahko zamenjala za staro. Do sedaj to ni bil gladek proces. Centralna banka Indije (RBI), ki izdaja bankovce, je čakala šest dni pred ustanovitvijo delovne skupine za zagotavljanje, da so bankomati založeni in lahko izdajajo nov bankovec za 2000 rupij. Glede na Goldman Sachs je bila le četrtina bankomatov, v štirih večjih mestih, do 21. novembra polnih.

Kljub stiski in hrupnim protestom, se zdi, da ima reforma široko podporo. Udarec za bogate je priljubljen, čeprav imajo revni težave. Nekateri tudi upajo, da bo to prineslo nove državne koristi za revne in da bodo stanovanja bolj dostopna. Indijske nepremičnine so tako drage, deloma zato, ker so v krogu trgovine s prepovedanimi sredstvi. V teoriji, bo neopran črn denar brez vrednosti, kar bo pomenilo dobiček za vladne finance in morda na koncu tudi za revnejše Indijce. Toda take spodbude ne moremo pričakovati. RBI še ni uradno povedala, da bodo stari bankovci preklicani za vedno, pravi Ashish Gupta iz Credit Suisse in morda bi bilo pametno, da tega ne bi storila. Nobena centralna banka ne želi povedati, da ne stoji več za papirjem, ki ga je izdala.

 

Gotovinski kaos se veča

 

Bloomberg poroča, da se Modi drži 50-dnevne obljube medtem, ko se gotovinski kaos stopnjuje.

Indijski premier Narendra Modi je v nedeljo preko radija državljanom zagotovil, da se bo denarna kriza, ki jo je povzročil s svojim načrtom za odstranitev velikih bankovcev iz obtoka, pomirila v predlaganem obdobju 50 dni.

Modi je v mesečni radijski izjavi poleg prejšnjih zagotovil opozoril ljudi pred izkoriščanjem revnih in svojih novih poštnih bančnih računov za recikliranje denarja.

Sprememba je povzročila probleme za posameznike, ki skušajo plačati za vse, od porok do pogrebov, saj je v bankomatih zmanjkalo manjših bankovcev kar povzroča glavobole RBI, ki je videla visok porast v bančni likvidnosti, kar predstavlja tveganje zaradi inflacije.

Bančni sistem preplavljen z neuporabljeno gotovino bi lahko povzročil upad stroškov izposojanja in vodil v inflacijo. To bi ogrozilo finančno stabilnost 2 bilijona $ velikega gospodarstva. Indijske državne obveznice, ki so v novembru zrastle, bi se lahko, po mnenju južnoafriškega posojilodajalca FirstRand Ltd, negativno odzvale na novico.

 

Vir: mishtalk.com