James Turk – Svet bo kmalu videl zgodovinski premik iz delnic v zlato

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > James Turk – Svet bo kmalu videl zgodovinski premik iz delnic v zlato

V zadnjem tednu trgovanja v novembru, je James Turk za King World News povedal, da bo svet videl zgodovinski premik iz delnic v zlato.

James Turk: “Veliko pozornosti je namenjene rekordnim vzponom na borzi, Eric. Posledica tega je, da so ljudje zelo navdušeni nad Dow Jones in  S&P 500. Enostavno je videti, da se pričakovanja nekaterih zaradi rasti višajo, kar vodi do pomembnega vprašanja…

 

james-turk
James Turk, Goldmoney

 

Je borzni trg na vrhu? To je pravzaprav dvoumno vprašanje, Eric. Odgovor je odvisen od tega v kateri valuti, ki jo uporabljate za merjenje vrednosti, govorimo, če želimo ugotoviti ali je bil vrh dosežen.

Vedno sem uporabljal dve valuti, dolar in zlato. Z uporabo dveh valut dobimo dva različna odgovora, kar lahko zlahka pojasnimo z grafom ameriškega borznega indeksa Dow Jones Industrial Average, kjer uporabimo zlato kot merilno palico.

 

kwn-turk-i-11282016
Dow Jones v razmerju z zlatom

 

Medtem ko je Dow Jones na rekordnih vrednostih v dolarjih, je 50% nižji od rekordnih vrednosti merjenih v zlatu. To pomeni, da je Dow v trgu medveda, če se meri v zlatu. To je samo še en način potrditve, da bi od leta 1999 bilo bolje imeti v lasti zlato kot Dow.

Torej zlato je v trgu bika, merjeno glede na Dow. Ker je ta točka ključnega pomena za razumevanje vrednosti in kako vlagatelji upravljajo svoje portfelje, to zahteva dodatna pojasnila. V vsakem trenutku lahko vsako tržno finančno premoženje vrednotimo, na splošno, na tri različne načine. Sredstvo je lahko precenjeno, ima pošteno vrednost, ali pa je podcenjeno. Za določitev vrednosti sredstva uporabljamo ceno, ampak tukaj vse postane zapleteno. Uporaba dolarja za izmero vrednosti sredstva je lahko zavajajoča.

 

Ključ za uspešno vlaganje

Ključ za uspešno investiranje je očitno prodati precenjene delnice in uporabljati prihodek za kopičenje podcenjenih sredstev. Sliši se preprosto, vendar je to težko narediti, še posebej, če ste uporabili merilno palico, ki je nezanesljiva. In kot lahko vidimo iz zgornjega grafikona, dolar ni dobra merilna palica.

Dolar se s časom spreminja zaradi ukrepov s strani Fed-a in zvezne vlade. Na dolgi rok, dolar izgublja kupno moč, kar je razvidno iz zgornjega grafa. V nasprotju s tem je unča ali gram zlata opredmeteno osnovno sredstvo, kar pomeni, da je stalna enota. Unča zlata danes se ne razlikuje od unče zlata pred sto ali tisoč leti. Dolar nima te doslednosti.

 

1929, 1968 in 1999

Merjeno v zlatu, je Dow Jones dosegel vrhunce v letu 1929, 1968 in 1999, kar sovpada z nominalnimi vrhovi v smislu dolarjev. Vendar zato, ker dolar vedno izgublja kupno moč zaradi slabega upravljanja s strani Fed-a in zvezne vlade, je vsak vrh dosežen le z vedno večjo količino nominalnih dolarjev. Z drugimi besedami, kupna moč dolarja iz 1929 je drugačna od tiste iz leta 1968 in seveda iz leta 2016.

Tu je pomen tega diagrama, Eric. Prvič nam pove, kdaj biti v gotovini ali investirati v delnice, ki sestavljajo Dow. Z “gotovino”, sem se seveda nanašal na zlato, ne dolarje v gotovini. Torej teoretično, v letih 1929, 1968 in 1999, bi morali prodati precenjen Dow in iztržek vložiti v podcenjeno zlato. V letih 1933 in 1980, bi nasprotno, ko je bilo precenjeno zlato, morali prodati zlato za nakup podcenjenih delic; kar nas pripelje do danes.

 

Plima se bo premaknila od Dow-a v prid zlata

Iz grafa lahko vidimo, da je Dow na podlagi zgodovinskih cenitev, v primerjavi z zlatom, precenjen. Zanimivo je tudi, da je Dow kljub novemu rekordu in padcu zlata v zadnjih dveh tednih, celo pod vrhom, ki je bil dosežen lani. To kaže, da bi lahko 5-letni popravek zlata v razmerju z Dow Jones v tem grafu zaključeval trenutno korekcijsko obdobje in, da se trend spet obrača v prid zlata. V naslednjih nekaj mesecih bomo morali  ta graf pozorno spremljati.

 

Kako se bo premik v prid zlata odvil?

Torej, Eric,  trg bika v zlatu in trgu medveda v Dow-u še nista dosegla svojih zaključkov. To se bo zgodilo, ko bo ponovno mogoče kupiti Dow z približno dvema unčama zlata. Ne vemo, kdaj bo prišlo do te neizogibne podcenitve Dow-a in precenitve zlata. Ne vemo tudi, ali bo vrednost Dow-a 36.000 $ (zdaj 19.121 $) ali več, kot nekateri napovedujejo oziroma 10.000 $ ali manj kot napovedujejo drugi. Cena Dow-a bo odvisno od tega, ali bo Fed razvrednotil dolar, ali dopustil deflacijsko upostošenje, kar seveda ni mogoče predvideti.

 

Dow Jones Industrial Average - Zgodovinski graf
Dow Jones Industrial Average – Zgodovinski graf

 

Zlato - Zgodovinski graf
Zlato – Zgodovinski graf

 

Glede na zgodovino in veliko obremenitev ameriške vlade z dolgom, mislim, da lahko pričakujemo višjo inflacijo, ki bo na koncu privedla do cilja pri 36.000 za Dow v nominalnih dolarjih – ali višje, če bo inflacija res postala visoka. To bi pomenilo, da bi potrebovali dve unči po 18.000 $ na unčo zlata, da bi kupili Dow v tistem trenutku. To bi bil  trenutek v prihodnosti, ko bi se splačalo prodati zlato za nakup v tistem trenutku podcenjenega Dowa.

 

Kaj naj vlagatelji storijo?

V tem času kopičite zlato in v mislih obdržite veliko sliko. Mislim, da je zgornji graf dober način, da bralci naredite korak nazaj od dreves in usmerite pogled na gozd. To bo pomagalo zagotoviti perspektivo, potrebno za preprečevanje, da bi se ujeli v povolilni evforiji, ki trenutno prevladuje na borzi.

 

Vir: kingworldnews.com