Težava je ena centralna banka in ne ena valuta

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Težava je ena centralna banka in ne ena valuta

Izgleda, da se tekom leta 2017 na območju evra ponovno obeta bančna kriza. Prav tako je vse pripravljeno na politični preobrat v nekaterih evropskih državah in na splošno poslabšanje ekonomskih razmer po celotni Evropi in širjenje že sedaj velikih lukenj med delovanjem relativno močnih in relativno šibkih evropskih ekonomij. Zagotovo bo krivda za neugodno situacijo dodeljena evropskim poskusom pri vzdrževanju skupne valute, kot je bilo že v prejšnji krizi/recesiji.

 

mario-draghi-cartoon-caricature
Mario Draghi v satiričnem prikazu reševanja evropske krize

 

Ideja, da bi ekonomsko in/ali politično različne države lahko uporabljale enako valuto brez, da bi zasejala večje probleme, je smešna. Arhitektura evra je zasnovana na zmotnem mišljenju, da so lahko ekonomski problemi rešeni z devalvacijo valute. Takšen način razmišljanja predpostavlja, da bi bila ravno to rešitev za državi kot sta Italija in Grčija, če bi uporabljali valuto, ki bi jo lahko sami razvrednotili.

Dejstvo je, da so ekonomsko in politično različne države po svetu do nedavnega uspešno uporabljale skupno valuto – zlato.

Težava ni v evru temveč v Evropski centralni banki. Da pojasnim, težava ni v tem, da različne države uporabljajo enako valuto, ampak v tem, da skuša centralni organ vsiliti enako monetarno politiko v vseh evropskih državah.

Dovolj slabo je že to,  da centralna agencija (ECB) vsiljuje monetarno politiko znotraj države in posledično tako ustvarja lažne cenovne signale, finančne balone in zmanjšuje stopnjo dolgoročnega ekonomskega razvoja. Ameriška centralna banka (FED) na primer, je povzročila pravo opustošenje v ZDA in po svetu v zadnjih 15 letih in pripravila teren za zlom finančnih trgov 2007-2009. Kar pa je najhuje, z isto monetarno politiko rešuje iste probleme zaradi katerih je prišlo do zadnje krize. Kakor koli že, monetarno politiko (kombinacija obrestnih mer in manipulacije zalog denarja) izvajajo v ekonomsko različnih državah, kar privede do hitrejšega naraščanja neuravnoteženosti in težav. To je razlog, zakaj bo v Evropi prej kot v ZDA prišlo do monetarnega kolapsa.

Denar bi moral biti nevtralen – medij za izmenjavo in merilo in ne sredstvo za manipulacijo ekonomije. Samo po sebi ni nič bolj problematično, da popolnoma različne države uporabljajo isto valuto kot uporabljajo iste enote za merjenje dolžine ali širine. Tako enotna valuta pripomore k lažjemu in učinkovitejšemu mednarodnemu trgovanju in investiranju. Tako bi na primer z enotno valuto eliminirali tuje provizije, zmanjšali stroške upravljanja, zmanjšali izgube zaradi nepredvidljivih nihanj menjalnih tečajev, na ta način privarčevana sredstva pa bi uporabili v bolj produktivne namene.

Za zaključek, težava je v centralnem načrtovanju denarja in obrestnih mer in ne v dejstvu, da različne države uporabljajo enak denar. Ta težava obstaja vsepovsod, le da je ta še bolj očitna v državah na območju evra.

Vir: http://news.goldseek.com