Nižje cene v zadnjih mesecih povečale apetite po zlatu na 5-letni vrh

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Nižje cene v zadnjih mesecih povečale apetite po zlatu na 5-letni vrh

Povpraševanje po zlatu je novembra poskočilo na najvišjo raven od konca leta 2011. Posledica tega je spreten izkoristek strmega padca cen rumene kovine s strani investitorjev, po presenetljivi zmagi Donalda Trumpa na volitvah v ZDA. – BullionVault.

Investicijski indeks zlata, ki ga vodi spletni operater za trgovanje s fizičnim zlatom, BullionVault, je novembra skočil na 59,3 – najvišja vrednost po decembru 2011, ko je indeks oktobra znašal 56,8.

Kazalnik sledi ravnovesju zasebnih vlagateljev, ki začenjajo ali pa večajo svoje zlate deleže fizičnega zlata preko BullionVault, proti tistim, ki prodajajo svoje deleže. Vrednost nad 50 kaže, da na trgu zlata obstaja več kupcev kot prodajalcev. September 2011 je zaznamoval vrhunec indeksa pri vrednosti 71,7.

 

slika-1

Pri BullionVault so dejali, da se je število ljudi, ki začenjajo ali večajo svoje zaloge, novembra v primerjavi z oktobrom povečalo za 29,8%.

Medtem je povpraševanje po zlatu na največji stopnji rasti po novembru 2011. Govora je o povečanju za 0,8 tone s strani uporabnikov BullionVault-a, na rekordnih in skupno 37,1 ton.

 

Šokom letos kar ni videti konca

“Po ameriških volitvah je zdaj na vrsti zlato”, je povedal Adrian Ash, vodja raziskav pri BullionVault. “Zasebni vlagatelji gledajo čez zmago Trumpa in se osredotočajo na cene zlata za nakup. Mnogi to vidijo kot odlično finančno zavarovanje za tisto, kar izgleda kot dober popust glede na določeno tveganje pred nami.”

Terminske cene zlata so v zadnjem mesecu padle na najnižjo raven od februarja. Za november so tako padle v višini približno 7,9%. To je največji enomesečni odstotni padec v več kot treh letih.

“Rast BDP-ja v 2017 se bori za ohranitev tempa”, je dejal Ash. “Utrjevanje realnosti Brexit-a in ameriškega protekcionizma bo verjetno dodalo k nihanjem okoli ključnih točk investicijskega stresa ter francoskih in nemških volitev.”

Številni opazovalci trga so pred predsedniškimi volitvami v Združenih državah predvidevali, da bi zmaga Trumpa vodila v rast zlata. Zlato bi v času negotovosti in strmega padca na delniških trgih smatrali za varno zatočišče. Namesto tega je zmaga milijarderja sprožila padec zlata, rast delniških trgov, dolar pa poslalo višje. Močnejši dolar in višji donosi so medvedji za plemenite kovine vezane na dolar, ki ne ponujajo donosa.

Cena srebra se je prav tako znižala novembra na najnižjo raven od junija. Toda investicijski indeks zlata je novembra padel na vrednost 56,2 iz oktobrske vrednosti 57,2, kar je bilo blizu 3-letnemu vrhu, so zaključili pri BullionVault.

 

Vir: marketwatch.com