Pazite na prihajajočega medveda

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Pazite na prihajajočega medveda

Trenutno še ni razlogov za skrbi.

Vendar pa bi vlagatelji morali začeti pogledovati za medvedi.

Naj razložim…

 

Vsak trg medveda ima 3 skupne lastnosti:

 

  1.  Nenaden, močan dvig obrestnih mer.
  2.  Doseg vrha v maržnem dolgu (znesek, ki si ga vlagatelji izposodijo za nakup delnic).
  3.  Potop S&P 500 pod 20-mesečno eksponentno drseče povprečje (EMA) na mesečni tabeli.

 

O tem sem pisal septembra 2015, ko je bilo videti, kot da bodo delnice padle v kremplje medveda. Ti pogoji pa ne zbudijo vedno medveda. Toda medvedova pojedina se nikoli ni začela brez teh 3 vrčev medu.

Torej… Leta 2015 smo videli nenaden dvig obrestnih mer, ko je v samo 5 mesecih donos na 30-letne ameriške obveznice poskočil iz 2,3% na 3,3%.

Junija 2015 pa je maržni dolg dosegel 504 milijarde $.

Poleg tega je septembra 2015 mesečni grafikon S&P 500 padel pod svoj 20-mesečni EMA (in še enkrat v januarju letos).

Toda izkazalo se je za lažni alarm. Delnice so si opomogle, mi pa smo se izognili krempljem medveda.

Medtem ko smo imeli vse tri pogoje, ki so značilni za začetek trga medveda – in sem se tudi sam nagibal k medvedu (kar ni veliko presenečenje) – nismo na mesečnem grafikonu za S&P 500 bili priča nobenemu razhajanju v gibanju indikatorja (MACD) in cene indeksa.

Tukaj sem ugotovil, da se pričakovanja medvedjega trga ne bodo uresničila.

In se tudi niso. Delnice so šle navzgor in dosegajo zgodovinske vrednosti.

Zdaj pa sledi tisto kar je pomembno. Dva od treh signalov za trg medveda sta se ponovno sprožila…

Obrestne mere so se nenadoma in močno pomaknile višje. Donos na 30-letne ameriške obveznice se je v zadnjih petih mesecih povečal iz 2,15% na 3,15%.

Maržni dolg pa je septembra dosegel letni rekord pri 501 milijard $. Oktobra je nato padel na 484 milijard $. Možno je, da smo vrh tako že videli.

 

trenutne napovedi

 

Dolgoročni mesečni graf S&P 500 pa še vedno ostaja nad svojim 20-mesečnim eksponentno drsečim povprečjem, tako da tretji pogoj še ni izpolnjen. Toda, kot lahko vidite v spodnjem grafu, kazalnik MACD kaže negativno razhajanje…

 

sp-500

 

Trenutno je 20-mesečno povprečje EMA za S&P 500 pri približno 2.085. Potrebnega je le še malo več do konca decembra, da se sproži signal za trg medveda. To je malo manj kot 5% od tistega, kjer je S&P 500 zaključil trgovanje v petek.

Nekako pa se mi zdi, da se to ne bo zgodilo. December je načeloma močan mesec za delnice.

Vendar pa je v naslednjih nekaj mesecih treba biti precej pozoren na omenjeni grafikon. Ker se 20-mesečno EMA povprečje dviga, bo potrebna precej manjša korekcija, da se sproži signal za trga medveda.

In s tako močnim negativnim razhajanjem na MACD kazalniku, so napovedi močne, da bo ta signal hkrati tudi konec bikovskega trga in začetek trga medveda.

Trenutno je najbolje storiti nič. Vendar pa te možnosti imejte vedno pri sebi.

 

Lep pozdrav in uspešno trgovanje,

Jeff Clark

 

Vir: growthstockwire.com

 

Insajder.si – komentar k prispevku

Za vse bralce, ki imate večino denarja še vedno naloženega v v vzajemnih skladih, katerih gibanje vrednosti je tesno vezano na generalne trge, ponovno opozarjamo, da razmislite o zavarovanju portfeljev preko opcijskih pogodb.

Cene zavarovanj na priljubljene indeksne ETF sklade so trenutno izjemno ugodne, saj na trgu vlada ekstremno pozitiven sentiment. Kot primer, če ste lastnik najbolj priljubljenega ETF sklada SPY (ETF sklad ameriških delnic), in imate v lasti 100 delnic (22,651$), lahko kupite zavarovanje v obliki ene opcijske pogodbe v višini 695$, ki vam daje pravico do prodaje 100 delnic SPY ETF sklada pri vrednosti 195$ do 19. januarja 2018. Plačali bi torej približno 3%, da omejite vašo maksimalno izgubo na 16%, do 19. januarja 2018.

Ne glede na to kar se zgodi na svetovnih borzah do 19. januarja 2018, recimo če vrednost ETF sklada SPY pade za 50% iz današnjih 226,51$ na 113$, imate do 19. januarja 2018 pravico kadarkoli prodati vaše delnice po vrednosti 195$.

Na tem mestu želimo ponovno poudariti, da ne priporočamo prodaje delnic, ki so denominirane v ameriških dolarjih, saj ni mogoče napovedati, kje in kdaj se bo trenutni bikovski trend končal. S trenutno monetarno politiko in največjim balonom trga državnih obveznic v zgodovini, je zelo težko napovedati, v kakšni dinamiki se bo razvijala rešitev naslednje globalne krize.

V kolikor bodo centralne banke podvojile stave na reševanje preko tiskarskih strojev, se lahko zgodi, da bomo priča t.i. “melt-up” scenariju, kjer bomo priča nezaustavljivi rasti nominalnih vrednosti praktično vseh naložbenih sredstev, kot posledica kontrolirane devalvacije, medtem ko bi scenarij nekontrolirane devalvacije prinesel sunkovite padce nominalnih vrednosti in popoln kaos na globalnih finančnih trgih.