Trump bi lahko v letu 2017 povzročil razcvet trga jedrske energije

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Trump bi lahko v letu 2017 povzročil razcvet trga jedrske energije

S Trumpom na čelu, se v energetiki sentiment umika praktičnosti. Za veliko neizkoriščenega potenciala jedrske energetske industrije in urana, ki jo ta hrani, bi to lahko prispevalo k preporodu, ki se ne umika več strahu in politiki gospodarstva.

Medtem, ko je prevelika ponudba vodila cene urana navzdol, je večji problem negativni sentiment namesto realne osnove, vendar predsedstvo Trumpa vidi skozi to.

Pogledi Trumpa na področju jedrske energije so zelo preprosti. Kot je poudaril po jedrski nesreči v Fukušimi na Japonskem leta 2011: “Če letalo strmoglavi, ljudje letijo naprej, če se zaletijo z avtom v nesreči, se ljudje vozijo naprej.”

Bolj kot kdajkoli prej se zdi, da je povpraševanje po uranu zagotovljeno. Ampak bolj kot to je pomembno, da se nam obeta resnična eksplozija povpraševanje zaradi števila situacij, ki se združujejo v novo ero jedrske moči.

“Če se zanimate za pridobitev sredstev, kot je uran, je sedaj pravi čas,” pravi direktor in predsednik IsoEnergy Craig Parry. “Če ta še ni dosegel dna, ga lahko zagotovo vidimo pred nami. In na tej fronti vidimo zgodnjo fazo tega, kar se bo razvilo v trg bika.”

 

Priprave na to, da bo uran postal neustavljivo vroča surovina

 

Medtem, ko bo Trump povzročil večji dvig v jedrski industriji ZDA in na trgu urana z deregulacijo, obstajajo tudi drugi dejavniki po vsem svetu, ki bodo pomenili nov začetek urana in jedrske energije.

Delnice največjih proizvajalcev urana so že videle reakcijo, vključno z Cameco Corporation (NYSE: CCJ), AREVA (EPA: AREVA), BHP Billiton (NYSE: BHP), in Uranium One (TSE: UUU). Delnica podjetja Cameco (CCJ) je v novembru zrasla za 25 odstotkov. Medtem, ko so trenutne cene nizke, Parry opozarja, da so na tem trgu cene na dolgi rok, vse prej kot nepomembne, saj se skoraj ves uran prodaja preko dolgoročnih pogodbenih cen, ki trenutno dosegajo okoli 40 ameriških dolarjev na funt, kar je bistveno višje od promptne cene okrog 18 ameriških dolarjev za funt.

Obeti za uran izgledajo še bolj bikovski, ko izveste, da so te dolgoročne pogodbe blizu izteka. Glavni ameriški in evropski jedrski reaktorji prihajajo do konca trenutnih pogodb v letih 2017 in 2018 in bodo iskali nove dolgoročne pogodbe.

Največji proizvajalec urana na svetu, Cameco (CCJ), je v začetku tega meseca dejal, da bo v naslednjih desetih letih potrebnih približno 500 milijonov funtov urana za jedrske reaktorje in večina še ni pogodbeno zavezanega. Kupci tega urana bodo morali iti v nakupe na trg, raje prej kot pozneje.

Analitiki pri Cantor Fitzgerald je pred kratkim napovedal, da bo prišlo do “nasilnega povišanja” cen urana, teoretiziral je celo, da bi bilo kar 80 odstotkov trga urana v pomanjkanju oskrbe do leta 2025, tako bo povpraševanje prehitevalo ponudbo.

“Okolje z nizko ceno je davilo eksploracijsko dejavnost urana in smo na točki, kjer je v pripravi premalo projektov za iskanje urana, da bi lahko ustrezno zadovoljili prihajajoče povpraševanje,” je za London Telegraph dodal Cantor.

Vse to sovpada s fenomenalnim številom novih jedrskih reaktorjev, ki se gradijo in bodo vstopili na trg ob istem času.

 

nuclear-units-under-construction-chart
Število jedrskih reaktorjev v izgradnji in načrtovanih za izgradnjo

 

Končni rezultat? Do leta 2018 pričakujemo največji primanjkljaj urana v zgodovini.

Torej, imamo več kot 20 kitajskih jedrskih reaktorjev v izgradnji, načrte Indije za znatno povišanje jedrske porabe in Japonsko, ki bo ponovno zagnala več kot 20 jedrskih reaktorjev. Te tri stvari so glavni vozniki povpraševanja, ki bodo zbudili spečega velikana, ki se imenuje uran.

In ko se bo povpraševanje povečevalo, bo Severna Amerika igrala ključno vlogo pri oskrbi urana.

Ravno Severna Amerika poseduje največji potencial za raziskovanje in proizvodnjo urana. Athabasca Basin iz Sasktchewana (Kanada) je to, kar je Savdska Arabija za nafto.

 

uranium-grade-chart
10 od 15 najkvalitetnejših rezerv urana na svetu, se nahajajo v Kanadi (Athabasca Basin)

 

Dva izmed največjih rudnikov urana v proizvodnji, McArthur River in Cigar Lake, ki se nahajata v Athabasca Basin sta v delni lasti Cameca. V in okoli tega območja je ravno Cameco (CCJ) ključni igralec, manjše podjetje Iso Energy pa se osredotoča na raziskovanje in razvoj v območjih Thorburn Lake, Radio, North Thorburn in Madison.

Zdaj, ko je Trump novoizvoljeni predsednik, obstajajo špekulacije, da bo uresničil svoje obljube za reformo licenc in postopkov, ki omogočajo izgradnjo jedrskih elektrarn. To pomeni, da smo lahko na robu revolucije v naslednjo generacijo jedrske tehnologije.

To pomeni veliko spodbudo za naslednje generacije jedrskih projektov, kot je PRISM, projekt General Electric-a in Hitachi-ja.

Torej ne samo, da se povpraševanje po uranu v naslednjih dveh desetletjih zdi zagotovljeno, ampak ustvarja tudi privlačno sliko pomanjkanja oskrbe v prihodnjih desetletjih.

Po novem letu bo lažen negativni sentiment za uran verjetno izginil in privedel do realne osnove.

Medtem, ko so bile cene urana zelo dolgo nizko in postopno upadajo že približno 13 let, se analitiki strinjajo, da je uran dosegel dno in vzpon bo veliko hitrejši od padca.

 

Vir: www.oilprice.com