Trgovec pri UBS: Ko zlato preseže 1.430 ga zmeljemo

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Trgovec pri UBS: Ko zlato preseže 1.430 ga zmeljemo

Tako kot je pri srebru, je tudi pri zlatu. Vsaj v Londonu je tako…

V želji, da bi UBS ponovno bila tožena stranka za protimonopolno delovanje pri London Gold Fix-u, mnogi dokumenti, predloženi prejšnji teden sodišču v New Yorku, vključujejo neverjetne pogovore med trgovci UBS in trgovci iz različnih bank, kako drug drugega spodbujajo k zbijanju cene zlata.

Prepisi pogovorov iz spletnih klepetalnic so prav tako presenetljivi, kot tisti med bankami pri London Silver Fix-u in UBS, ki so bili sodišču predloženi prejšnji dan in opisani prejšnji teden v tem članku.

6. decembra so odvetniki tožnikov v konsolidirani tožbi proti bankam v prmeru London Silver Fix-a in zoper UBS, zaprosili sodišče za dovoljenje po spremembi tretje točke pritožbe (TAC). Ta vključuje dodatna dejstva, ki temeljijo na naboru materialov, ki izvirajo od tožene Deutsche Bank, kot del poravnave, ter nadaljnje statistične analize.

Spremni dokumenti pravijo, da spremenjena pritožba obravnava oktobrske ugotovitve sodišča, da prejšnji pritožbi ni uspelo prepričati, prvič, da je UBS del protimonopolne zarote, in drugič, da je zarota obstajala pred letom 2006.

Prvič je tudi proizvajalec zlata, rudarsko podjetje, dodan k tožbi tistih, ki uveljavljajo izgube iz naslova manipulacije pri trgovanju zlata. Družba Compania Minera Dayton, čilska podružnica avstralske družbe Lachlan, je dejala, da je “prodajala zlato na številne sporne dni za katere tožniki dokazujejo manipulacijo zlatih naložb” v višini 287,4 milijonov $ v obdobju od 2004 do 2013.

V podporo trditvam, da je UBS operirala z informacijami o naročilih strank in koordinirala izvajanje poslov za manipuliranje trgov zlata, se številni izseki dopisovanj med UBS in Deutsche Bank nahajajo v revidiranem dokumentu, ki kaže “veliko prizadevanja za umetno zatiranje cene zlata, in manipuliranje cene zlata v času fiksiranja cen”.

Ti vključujejo naslednje skripte, ki spominjajo na scene iz arkadne igre leta 1980. Namesto, da sta tekmovala za poslovanje na trgu, se domneva, da sta tekmeca, UBS in Deutsche Bank, raje usklajevala taktike v času najbolj nelikvidnih dni, za skupno izvajanje svojih prodajnih naročil za največji negativni vpliv na trgu zlata in srebra.

Deutsche Bank: »bro«, japonske počitnice danes
Deutsche Bank: mislim, da bo tiho
Deutsche Bank: dobro, nelikvidno, ne tiho haha
Deutsche Bank: nelikvidno pomeni Wild Wild West
UBS: v redu, ko zlato doseže 1.430
UBS: ga udarimo
UBS: ti prodaš svojih 50k
UBS: jaz prodam svojih 20k
UBS: potem podvojimo in prav tako dvignemo likvidnost
UBS: to bi moralo biti dovolj za zaustavitev rasti skozi počitnice
Deutsche Bank: haha ja
Deutsche Bank: lol

V enem izmed pogovorov trgovca pri Deutsche Bank in UBS potrdita, da je njuno trgovanje dejansko imelo vpliv na določanje cene: “pravkar si rekel, da si prodajal ob fiksiranju.” Trgovec pri UBS je odgovoril: “ja”, “dobro nam ga je uspelo sesuti”.

Zdi se, da so tajne zveze med trgovci tesno prepletene v mrežo, s člani, ki so si pripravljeni pomagati v vsakem trenutku: UBS “danes se počitim koristno za UBS”. Trgovec pri UBS je nato dejal: “moramo potisniti malo nižje”, na kar je trgovec pri Deutsche Bank nato odvrnil “ok” in “kar naredimo to”.

V nasprotju z intuicijo, se za posebna nagnjenja bank k zatiranju cen zlata pojavljajo primeri. Ko si zlato sčasoma opomore, se ob tej priložnosti ogorčeni trgovci združijo, da ga potisnejo nazaj, medtem pa se sarkastično hvalijo.

Deutsche Bank: nekdo še vedno poskuša poslati naše zlato navzgor
UBS: torej moral bi opraviti nekaj naročil
Deutsche Bank: nope
UBS: možno, da bo kdo drug in moraš ga zj****
Deutsche Bank: občutljivo
Deutsche Bank: shortam 15k
Deutsche Bank: xau
Deutsche Bank: prevroče
UBS: prodal bom več srebra in zlata
Deutsche Bank: k
Deutsche Bank: res mislim, da smo na pravi strani danes, ko shortamo

Ne samo, da potiskajo trge navzdol, ampak se tudi zdi, da namenoma škodujejo interesom strank, kot so ohlapno poročali v preiskavi FINMA novembra 2014. Tu trgovec pri USB daje informacije trgovcu v Deutsche Bank o naročilu strank dne 16. novembra 2010, in skupaj naredita strategijo kako jih kaznovati z nižjimi cenami, če kupijo od druge stranke.

UBS: BOC se suče okoli zlata
Deutsche Bank: prav
Deutsche Bank: mimo moje ponudbe
Deutsche Bank: kolega
Deutsche Bank: torej njihov krog
Deutsche Bank: od tebe
Deutsche Bank: za mene
Deutsche Bank: haha
UBS: ne vedno
UBS: vseeno dobro, da smo drug ob drugemu
UBS: če ugotovimo, ga udarimo
Deutsche Bank: ja

Kitajska centralna banka – Bank of China (BOC), ena največjih državnih komercialnih bank na Kitajskem, ki ponuja kupcem “široko paleto zlatih naložb v zlate palice in zlate kovance” se še mora odzvati na poizvedbo tega avtorja, če bi banka “BOC” lahko bila kupec v zgornjem pogovoru.

Osrednja točka te tožbe je, da banke izbirajo določen del trgovalnega dne, v katerem delujejo prikrito. Strategija bank, ki so “sodelovale pri manipulaciji plemenitih kovin za doseganje tistih cen, katere so si sami želeli, ko so si to želeli” je bila omogočena v tem primeru preko istega trgovca pri Deutsche Bank, ki se pojavi v številnih pogovorih v obdobju več let, z izmenjavo raznih drugih domnevno zmagovalnih strategij okoli poldneva.

 

intraau1year2011-php
Povprečen trgovalni dan na trgu zlata v 2011. Močni slapovni padci se popolnoma ujemajo z razkritji pogovorov trgovcev velikih bank iz dokumentov, ki jih je sodišču predala tožena Deutsche Bank

 

2007

Med trgovalni dnem, ki je bil manj uspešen za trgovca pri Deutsche Bank, si je ta pri nasprotnem trgovcu pri Bank of Nova Scotia zagotovil, da bo “vsaj fiksiranje cene zabavno… pošljite vse navzdol tam!!!!”

Še en dan, ko je trgovec pri Deutsche Bank pripomnil trgovcu pri Bank of Nova Scotia: “hahahahaha, tokrat vsi shortamo”.

 

2008

Ko je bil trgovec pri Deutsche Bank obveščen s strani trgovca pri HSBC: “znebil sem se ga nekaj in ga nato vzel nazaj po popravku,” opisuje svojo taktiko prodaje zlata pred zbijanjem cene, in ponovni nakup po nižji ceni. Tožniki pravijo, da so trgovci vedeli, da bo skoraj vedno cenejše po fiksiranju. Trgovec pri Deutsche Bank je ironično odvrnil: “ja, nihče drug ne razmišlja tako.”

 

2011

Trgovec pri Deutsche Bank tokrat drugemu trgovcu pri HSBC: “vsi shortajo na fiksiranje, prisežem, da je to edini čas, ko se trguje”, na kar je nasprotna stran pri HSBC odgovorila: “hahahhahahahahahahahha šokantno popolnoma šokantno”.

 

2012

Deutsche Bank svojemu kolegu pri Barclays: “vesel sem, da ste zdaj naši. Barclays: “Zakaj?” Deutsche Bank: “to je dobro zavezništvo”.

Dan, ko je trgovec pri Deutsche Bank obvestil kolega pri Barclays: “trenutno sem že mali kupec”. Barclays: “tudi sam sem kupec”. Deutsche Bank: “Pomeni, da fiksiramo nižje”.

 

 

Vir: comexwehaveaproblem.blogspot.si