Devalvacija evra v polnem razmahu – milijonom se kolca po zlatu

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Devalvacija evra v polnem razmahu – milijonom se kolca po zlatu

Objava predsednika ECB, Maria Draghija, za večji in učinkovitejši QE, ne bi smela nikogar presenetiti. Dejstvo je, da evrsko območje poka po šivih in edino orodje za odložitev neizogibnega je poceni denar. Kot prikazuje spodnji graf, je evro v fazi padanja že od leta 2008, pri čemer je spust v zadnjem času pospešen.

 

Evro je od leta 2008 izgubil 35% vrednosti napram ameriškemu dolarju

 

In še več prihaja. Edini način za Italijo, Grčijo in morda Francijo, da ostanejo skupaj, je potopitev lastne valute v primerjavi z valutami njihovih trgovinskih partnerjev, zaradi česar je lažje prodati doma proizvedene stvari v tujino. Tako, da bo evro pariteta z dolarjem na glavnih naslovnicah, ko se to zgodi, v resnici pa bo zgolj odskočna deska za veliko nižje vrednosti. Seveda v primeru, da najprej ne raznese celotnega svetovnega finančnega sistema.

Kaj je storiti evropskemu varčevalcu? Sedenje na evrskem bančnem računu, ki ustvarja 30% izgubo realne kupne moči v času “okrevanja”, ki je za povprečnega Evropejca več kot nadomestilo trgovskih prednosti cenejše valute (od tod tudi nedavni politični nemiri). Torej gledano naprej, gotovina očitno ni privlačen način za ohranitev kapitala.

Zlato, na drugi strani, pa je ravno za takšne priložnosti. V zadnjem desetletju se je več ali manj podvojilo v evrih. Razlika med 30% izgubo in 100% dobičkom ne uide ljudem, ki živijo z njim, tako da za naprej pričakujemo povečano evropsko povpraševanje po zlatu.

 

Medtem, ko je evro od leta 2008 izgubil 35% vrednosti napram dolarju, je zlato pridobilo 81% vrednosti napram evru in 19% v ameriškem dolarju

 

Medtem pa se ista stvar dogaja na Kitajskem, kjer juan še naprej vztrajno pada in je sedaj na večletnem dnu v primerjavi z dolarjem.

 

Kitajski juan že od julija 2015 izgublja napram ameriškemu dolarju

 

Razlika je ta, da je očitno veliko število Kitajcev takoj razumelo kaj prihaja in da zadnje desetletje pridno kopičijo zlato. Rezultat: devalvacija valute dejansko izboljšuje finance velikega števila državljanov, ki posedujejo zlato.

 

Gibanje cene zlata v kitajski valuti od začetka devalvacije v juliju 2015

 

Za Američane obstajata dve lekciji:

1.) Ker delajo iste napake kot Evropa in Kitajska – večje zadolževanje kot lahko kdajkoli upamo, da bomo poplačali in tapeciranje vse večjega nereda z umetno nizkimi obrestnimi merami in ustvarjanje agresivne valutne politike. Dolar ne bo obstal dolgo kot edina večja cenjena valuta. Na koncu bodo prisiljeni v devalvacijo, ki bo valutno vojno postavila na novo in veliko bolj nevarno stopnjo.

2.) Ko se zgornje zgodi, bo zlato poletelo tudi v dolarjih, tako kot zdaj narašča v evrih in juanih. Ameriški varčevalci imajo tako možnost odločitve na osnovi vzorca: Ali bodo navdušeni nad osiromašenimi Evropejci s krčenjem vrednosti bančnih računov ali nad obogatenimi Kitajci z vedno bolj dragocenimi kupi zlata?

 

Vir: dollarcollapse.com