Ali je Trump potencialna grožnja neodvisnemu Fed-u?

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Ali je Trump potencialna grožnja neodvisnemu Fed-u?

Skozi ameriško zgodovino, je predsednik Združenih držav Amerike priznaval FED-u določeno obzirnost, ki spoštuje neodvisno naravo centralne banke.

Ali se bo to spremenilo?

Novoizvoljeni predsednik Trump je že pokazal pripravljenost, da v svojem prehodnem obdobju, ignorira tradicijo.

Družbe, ki s katerimi se javno trguje imajo odgovornost delničarjem, vendar včasih ameriški poslovneži zamenjajo kratkoročno korist za dolgoročne cilje. Vendar ta poslovni pristop k ameriški monetarni politiki ne bo v korist gospodarskemu stanju v državi.

“Izvoljeni uradniki se soočajo s političnimi spodbudami za sprejem ugodne monetarne politike, ki spodbuja kratkoročne koristi pri proizvodnji in zaposlenosti vendar zmanjša realno vrednost javnega dolga. Te politike predstavljajo dolgoročna inflacijska tveganja. ”
– Richmont FED

 

Krivite Bernankeja

Ne glede na vaš pogled na FED, tudi kritiki nekdanjega predsednika FED-a, Bena Bernankeja priznavajo, da je njegova robustna, kreativna in sporna denarna politika, po svetovni finančni krizi leta 2008, verjetno preprečila zdrs ZDA v drugo veliko depresijo. On je pravi arhitekt monetarne politike, ki  državo obremenjuje še danes. Yellenova je le podedovala politiko in postala zadolžena za občutljiv ples premika obrestnih mer nazaj na bolj normalne ravni, vendar brez velikih vplivov na gospodarske rasti.

 

yellen-trump
Janet Yellen (FED) in Donald Trump

 

Spremljajte Twitter

Ko nastopi leto 2017, poleg podatkov o delovnih mestih in inflaciji – bi lahko pomembne odločitve o monetarni politiki videli tudi na Twitterju novoizvoljenega predsednika Trumpa. Novoizvoljeni predsednik je pokazal pripravljenost za ostro komentiranje na svojem Twitterju in vprašanje je ali bo predsednica FED-a, Janet Yellen, kmalu omenjena?

Zadnje tri administracije so se vzdržale komentiranja odločitev FED-a glede denarne politike. Politiki preprosto ne bi smeli poskušati potisniti FED v eno ali drugo smer. Točka ponosa je, da v Združenih državah Amerike centralna banka odločitve sprejema neodvisno od političnega vpliva.

Predsednik sicer ima pooblastilo za imenovanje guvernerja centralne banke, nima pa moči, da bi ga/jo odpustil. Trump je že večkrat dejal, da bo nadomestil Yellenovo, ko se leta 2018 njen mandat izteče.

 

Nedavna retorika

Med kampanjo je Trump dejal, da bi se morala biti Yellenova “sramovati” za ohranitev obrestne mere tako nizko in ustvarjanje “lažne borznega balona”. Se lahko retorika spremeni?

 

Gre za novo igro

Če gledamo naprej, predsednik verjetno ne želi videti, da bi njegov načrt hitre rasti ovirali s pospešenim dvigom obrestnih mer. Trumpova stranka je šele začela in verjetno ne bodo želeli, da Yellenova umakne trenutno spodbudo. Stvari za FED lahko postanejo zapletene.

 

Vir: kitco.com