Krugman: da bi se pridružil Trumpovi administraciji moraš biti belopolt nacionalist, teoretik zarote

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Krugman: da bi se pridružil Trumpovi administraciji moraš biti belopolt nacionalist, teoretik zarote

Paul Krugman želi, da veste, da si trgi po njegovem mnenju napačno razlagajo “Trumponomijo” in ker je veliko pametnejši od vas (sarkazem), trgov in večine drugih, je toliko bolj pomembno, da ste pozorni.

Seveda to ne bi smelo biti strašno presenetljivo, saj v primeru, da Trump obelodani, da je našel zdravilo za raka, bi Krugman za New York Times takoj spisal podrobnosti te maligne bolezni, in kako bi njena odprava pomenila konec upanja za človeštvo.

Krugman je namreč objavil kratek članek na svojem twiter računu v katerem opozarja, da je razlaga “Trumponomije” s strani trgov napačna. Medtem ko bi zmedeni keysianist običajno hvalil agresivne infrastrukturne načrte, kot je ta, ki ga Trump predlaga, pa je v tem primeru pripravljen narediti izjemo. Ugotavlja namreč, da načrt izgleda bolj “privatizacijska shema”, kot pa “dejanski načrt za povečanje javnih naložb”. In medtem ko Krugman nikoli prej ni videl proračunskega primanjkljaja, da ga ne bi kritiziral, češ da je premajhen, je “program privatizacije” Trumpa v kombinaciji z “davčno olajšavo za bogate” v njem nemudoma vzbudil zaskrbljenost glede stanja državnega dolga.

 

Finančni trgi so se kot kaže odločili, da bo sibirski kandidat nadaljeval močno ekspanzivno makroekonomsko politiko. Dolgoročne obrestne mere so se močno povišale, prav tako pričakovana inflacija, čeprav ne toliko.

Toda ali trgi to pravilno razumejo? Sumim, da ne: fiskalna politika verjetno ne bo tako ekspanzivna kot gre pričakovati (ali pa sploh ne), in gospodarska ekipa Trumpa je videti kot skupina “goldbugov”, ki zgolj čakajo na potisk deflacije.

Na fiskalni strani pa še vedno slišim ljudi govoriti o velikem infrastrukturnem premiku. Vendar pa ne kaže, da bi se republikanci v kongresu sploh želeli pridružiti temu premiku. Njihove prioritete so kot kaže razveljavitev t.i. Obamacare in znižanja davkov za bogate, morda predvsem davka na nepremičnine. In v vsakem primeru, kar vemo o tem infrastrukturnem premiku je, da je videti bolj kot sistem privatizacije, kot pa dejanski načrt za spodbujanje javnih naložb.

Torej, kar dejansko gledamo je kombinacija zniževanja davkov in zmanjševanje porabe. Na splošno bo to zagotovo povečalo proračunske primanjkljaje. Zniževanje davkov se bo dotaknilo bogatih, ki ne bodo porabili veliko svojih sredstev, medtem ko bo zmanjševanje porabe padlo na pleča revnih in tistih, ki se borijo za preživetje, kar bo pomenilo še bolj ostro krčenje porabe. Skupni učinek na povpraševanje bo torej verjetno negativen, ne pozitiven.

 

Za dokaz Krugmanovega pogleda na “Trumponomijo”, se spodaj, za vse užitke ob branju, nahajajo odlomki nevihte iz twiterja s strani goldbugov, bolj znanih kot kabinet Trumpa. Očitno se Mnuchin “druži” z Johnom Paulsonom, tako da je kriv že po funkciji. Medtem je Mulvaney drzno pripomnil, da bi 0% politika obrestne mere s strani Fed-a, povzročila šibak USD. In Larry Kudlow, za katerega že vsi vemo, da živi v večni iluziji, da smo še vedno v 1970-ih.

 

tvit-1

tvit-2

 

Medtem ko Krugman podpihuje davčni načrt Trumpa kot očitno darilo za bogate ljudi, pa ignorira, da bi ljudje vseh davčnih razredov dobili spodbudo ob načrtu Trumpa. Trumpov davčni načrt:

 

slika-1

 

Trenutni davčni razredi 2016:

slika-2

 

Prav tako ne upošteva znižanja davkov na podjetja, kar bo vplivalo na več 1000 malih podjetij po vsej državi in pričakovanj, da bo nova administracija porezala predpise, kar ni nič drugega kot masivna, konzervativna oblika davčnih spodbud. Ampak ne dopustimo dejstvom, da uničijo dobre pripovedi.

Končno, Neeraj Agrawal je osvojil nagrado za “najbolj izjemen odziv” na najnovejše pisanje Krugmana:

 

tvit-3

 

In kot, da ni bil še čisto zadovoljen s svojimi praktično norimi obtožbami, je Krugman podal izjavo nad izjavami:

 

tvit-4

 

Vir: zerohedge.com