John Hathaway o veliki sliki za zlato v letu 2017

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > John Hathaway o veliki sliki za zlato v letu 2017

Po zanimivem začetku leta 2017, je eden od velikanov v tem poslu, John Hathaway, v intervjuju za KWN govoril o tem, kaj je pred zlatom z Donaldom Trumpom tik pred vstopom v Belo hišo.

 

john-hathaway
John Hathaway, Tocqueville Asset Management

 

Prispevek po volitvah, John Hathaway, Tocqueville Gold Fund

 

3. januar (King World News) – Po našem mnenju sistemska tveganja, ki so obstajala pred predsedniškimi volitvami, niso nenadoma izginila. Najpomembnejše med njimi je ogromen balon obvezniškega trga. V teh časih delniška vrednotenja ostajajo na zgodovinsko-skrajnih ravneh. Kako se bo nova administracija odzvala na ta vznemirljiva vprašanja, ob predpostavki, da jih celo začenja razumeti, je popolna neznano. Vsako odvijanje obljub bo negotovo, polno pasti in neuspehov, kar bo dovolj za zavarovanje stave na nemoteno vrnitev k stabilni gospodarski rasti z izpostavljenostjo zlatu in delnicam plemenitih kovin…

Razlogov za povolilni optimizem je na pretek. Strinjamo se z naslednjo oceno MacroMavens-a (17.11.2016):

“Začaran krog nizkih obrestnih mer, ki sili gospodinjstva v strožja varčevanja, duši rast in inflacijo, potiska obresti še nižje, kar pomeni še več varčevanja, bo dokončno razpadel. Namesto »ping pong« efekta od enega do drugega balona, bo tapeciranje globokih ran z več in več dolga končno pripeljalo do dejanske gospodarske rasti, ki temelji na podjetniškem duhu in dvigu življenjskega standarda za prebivalstvo. Hitrost kroženja denarja bo končno oživila zadeve.”

Za nas je ključna beseda v zgornjem citatu “končno”. Potovanje od točke A do točke B se lahko izkaže za zelo zahtevno in zamudno. Tržnim pričakovanjem bo malo verjetno hitro zadoščeno.

Trgi so se odzvali na zmago Trumpa na več načinov, ki se zdijo kontradiktorni. Osnovne kovine in indeks dolarja so se odrezali pozitivno (inflacijska pričakovanja), medtem ko sta bila zlato in nafta šibka (deflacija). Zelo močan dolar je deflacijski, prav tako tudi šibke valute rastočih trgov. Po navedbah Jonathana Lewisa iz Fiera Capital, “Močan dolar pomeni destabilizacijo trgov za tuje premoženje, za hitro rastoče države, ki svoje dolgove plačujejo v dolarjih…” (WSJ, “Dollar’s Rapid Gain Triggers Angst in Emerging Markets”, 19. nov.)

In glede na navedbe Davida Rosenberga iz Gluskin Sheff-a, “Ni ponudbe na trgu državnih obveznic in graf cen izgleda kot delnice bank poleti in jeseni leta 2008. Na svetovni ravni smo videli (po volitvah) izbris 1,2 bilijona $ vrednosti obveznic.” Obveznice so šibke na osnovi pričakovanj naraščajočega primanjkljaja in inflacije. Višji donosi obveznic navidezno ogrožajo idejo višjih cen delnic, katerih vrednotenja pri rekordnih ravneh so primerljiva le z obdobjem internetnega balona »dot-com«.

 

slika-1
Tržna kapitalizacija delniškega trga v razmerju z BDP

 

Presenetljiva zmaga Trumpa je sprožila mrzlično prerazporejanje med razredi sredstev. Zdi se, da so bili vlagatelji z nenehnim spreminjanjem stališč ujeti v zelo tvegano in čustveno igro. Če bi le prihodnost bilo tako enostavno določiti! Prevladujoča modrost je bolj kot ne temeljila na zaznani gotovosti, da je cesta Obama-Clinton uničena, ne pa na spoznanju realnosti prihodnjega sveta Trumpa. Če naj bi bile analize tako zanesljive, zakaj nekdo ne razloži velikih kapitalskih izgub, ki so sledile po »dot-com« balonu ali kreditnem zlomu leta 2008? To je bila naša izkušnja, da ko so trgi prepričani v nek rezultat, je to znak, da izstopite iz vlaka.

“Trumpmania” je imela nasproten učinek na zlato. Po rasti v noči volitev do 1.340 $ na krilih začetnega strahu zmage Trumpa, je zjutraj, po “odkritju zmernega in državniškega Trumpa”, kar se je nekako pokazalo šele po kampanji, sledil začetek dnevnega padca za 70 $, po katerem se je plemenita kovina ob koncu tedna ustalila pri 1.227 $, kar predstavlja 8,4-odstotni padec.

Še bolj neverjeten je zapis, da je promet trgovanja na COMEX-u v času preobrata štel dva milijona naročil, ali 6.200 ton, kar je enakovredno dvema letoma svetovne proizvodnje rudnikov. Že samo to dejstvo, po našem mnenju, poudarja, kako absurdno je razhajanje med sintetičnimi instrumenti papirja in fizičnim zlatom. Z gotovostjo pa lahko rečemo, da je relativno malo fizičnega zlata zamenjalo lastnika v času te menjave. Medtem ko je izmenjava ETF sklada zlata (GLD) znašala približno 600.000 unč v tednu (17 ton), je to daleč od 6.200 ton sintetičnega na terminskih borzah, ki je bil dampinški. Po našem mnenju je prodajo skoraj v celoti poganjala panična skupina  špekulativnih vlagateljev, ki so bili po odzivu na zmago Trumpa na napačni nogi, in katere so nato brez kakršnekoli vesti počistili komercialni trgovci, ki so izkoristili oportunistično prodajo na kratko.

Opazili smo na ponavljajočih se vzorcih, da špekulativne transakcije papirja izkrivljajo cene resničnih materialnih dobrin. Po našem mnenju so cenovno moteča izkrivljanja te vrste (tudi druge surovine, ne samo zlato) omogočena in podprta preko izmenjave na Chicago Mercantile Exchange (CME) z namenom visokofrekvenčnega trgovanja za spodbujanje dobičkonosnosti. Velikokrat smo pripomnili glede nepovezanosti sintetičnega in fizičnega zlata.

Naše stališče je, da so te najnovejše divje cene malo več kot samo to. Za krožno potovanje od evforije do obupa smo potrebovali le tri dni. Rudarska industrija potrebuje dve leti za proizvodnjo 6.000 ton kovine, katera naj bi v tem kratkem intervalu zamenjala roke.

Od leta 2000 se zlato uvršča na sam vrh sredstev, prekosilo pa je tako delnice kot obveznice in to z veliko razliko (glej spodnji graf).

 

slika-2

 

Vir: kingworldnews.com