Na kaj danes stavi “neumni denar”

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Na kaj danes stavi “neumni denar”

To je ena redkih stalnic na finančnih trgih…

Priljubljene investicijske ideje so ponavadi poraženci.

Kot pogosto pridigamo, se splača biti antagonist. Ali kot je dejal znan milijarder, vlagatelj Warren Buffett, “Bodite prestrašeni, ko so drugi pohlepni in pohlepni, ko so drugi prestrašeni.”

Ne glede na izraz, ki ga izberete… Vsakič, ko “množica” močno stavi na nekaj, je pogosto dober čas, da ste na drugi strani te stave.

Na to dejstvo smo se spomnili, ko smo v začetku tega tedna videli poročilo o pozicijah trgovcev na terminskih borzah (“COT”) glede trga ameriških obveznic…

Če niste seznanjeni, COT je tedensko poročilo vlade, ki sledi pozicijam/stavam različnih vrst trgovcev na različnih terminskih trgih, vključno s pozicijami na trgu ameriških obveznic.

Preprosto povedano, obstajata dve glavni vrsti trgovcev. Industrijski strokovnjaki ali t.i. “Commercial Hedgers” (ki uporabljajo terminske pogodbe za “hedging”) in mali špekulanti (t.i. “Small Speculators”), ki so pogosto imenovani “neumni denar”, saj so po navadi bikovski na vrhu trga in medvedji ob tržnem dnu).

Špekulativne stave proti ameriških obveznicah so zadnji mesec na termniskih borzah dosegle nove rekorde…

12. decembra, smo opozorili, da to verjetno pomeni vsaj kratkoročen vzpon v obveznicah in padec obrestnih mer. Ne pozabite, ko obrestne mere padejo, se dvignejo cene obveznic in obratno.

Kot lahko vidite v spodnji tabeli, so se ameriške obveznice z ročnostjo nad 20 let – kot je razvidno iz TLT ETF sklada – obrnile le nekaj dni kasneje in se od takrat premikajo višje…

 

slika 1

 

Medtem, ko obrestne mere padajo…

 

slika 2

 

Značilno je, da po izredni rasti, kot smo jo videli v zadnjem mesecu, špekulanti začnejo umirjati nekatere od teh negativnih stav, ko so cene obveznic porasle…

Vendar pa ne tokrat. Namesto, tega špekulanti tokrat še krepijo svoje medvedje položaje.

Po podatkih COT, špekulativni “neumen denar” stavi proti obveznicam in to v rekordnih razsežnostih.

Torej, medtem ko menimo, da je tri desetletja bikovskega trga obveznic konec, pa nedavni preobrat in kratkoročni trend še ni končan.

Medtem je novo-izvoljeni predsednik, Donalda Trump, na prvi uradni novinarski konferenci v sredo, o svojih predlogih o davkih, trgovini ali fiskalnih spodbudah, povedal manj, kot so nekateri analitiki upali.

Trump ni povedal veliko o svojih splošnih političnih predlogih, vendar je ponovno izpostavil dve industriji, ki ju je kritiziral že prej…

Kritiziral je stroške obrambnega ministrstva in programa F-35, zaradi česar so padle delnice Lockheed Martin (LMT) in drugih obrambnih delnic.

Prav tako je spet udaril po farmacevtski industriji, saj je dejal, da so podjetja “Pobegnila z umorom”, s previsokimi cenami zdravil. “Big Pharma ima veliko lobistov in veliko moči, z zelo malo pogajanja,” je dodal.

Če smo prišli do enega zaključka iz sredine novinarske konference, je to pričakovati večjo volatilnost.

Še vedno nimamo veliko podrobnosti o tem, kako bo adminstracija Trumpa izgledala. Še vedno ni jasno, koliko od svojih predlogov bo poskusil uveljaviti… Ali kako uspešen bo. Prav tako ni jasno, katere druge panoge ali podjetja, bodo v prihodnosti predmet spotike.

Torej ne bodite presenečeni, če boste videli eratično nihanje na trgu, ko se bo v prihodnjih tednih pojavilo več podrobnosti.

Če ti podatki ne bodo dosegli velikih obljub Trumpa, se lahko nedavni preobrat na delniških trgih izjalovi, saj se trgi lahko vrnejo na stanje pred koncem volitev.

Po drugi strani pa, če bo Trump s svojimi predlogi uspešen, bo v naslednjih nekaj letih verjetno ustvarjenih več zmagovalcev in poražencev med sektorji, podjetji in celo državami.

 

Vir: dailywealth.com