Jeffrey Christian o kratkoročni in dolgoročni prihodnosti zlata

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Jeffrey Christian o kratkoročni in dolgoročni prihodnosti zlata

Jeffrey Christian, partner podjetja, ki trguje s surovinami (CPM group), napoveduje stagniranje cen zlata za prvo polovico leta 2017, ter strmo rast v drugi polovici leta, ki bo temeljila na povečanju globalne negotovosti in drugih dejavnikov o katerih so pred kratkim razpravljali pri Financial Sense Insider.

 

zlato dolar

 

Christian, priznan strokovnjak na trgih plemenitih kovin in surovin na splošno, je svetoval že velikemu številu največjih korporacij na svetu in institucionalnim vlagateljem. Poleg tega je svetoval Svetovni banki, Združenim narodom, Mednarodnem denarnem skladu in številnim vladam.

Ko so pri FS Insider, 17. decembra 2015, govorili s Christianom, je zlato doseglo veliko dno. Natančno je napovedal preporod v 2016 in posebno pozornost namenil možnemu “bumerang učinku”, ko rekordne kratke pozicije preidejo v dolge, kar je natanko tisto, kar se je dogajalo v naslednjih tednih in mesecih po njegovem intervjuju. Tokrat nam je dal nekaj vpogleda v to, kako bo izvolitev Donalda Trumpa in prihajajoči geopolitični dogodki vplivali na cene zlata v letu 2017. Več o tem lahko izveste v naslednjem videu:

 

“Obstaja več pomembnih dejavnikov, v Evropi in po svetu, ki bodo številne vlagatelje usmerili k varnemu zatočišču, ki ga na dolgi rok zagotavlja prav zlato”, je dodal.

Konvencionalna modrost pravi, da je vrednost dolarja negativno korelira z zlatom. To morda ne velja za bližnjo prihodnost, čeprav. Christian je dejal, da z delovanjem dolarja in zlata kot varnega zavetja za investicije, se bosta oba ob istem času dvignila.

“Ko pridete v situacijo, kjer so ljudje zelo zaskrbljeni zaradi ohranjanja svojega bogastva, bodo prišli v situacijo, v kateri bodo kupili zlato in dolar”, je še dejal. “Mislimo, da se dolar in zlato lahko dvigneta skupaj, verjetno ne v prvi polovici tega leta, ampak kasneje. Veliko vlogo pri tem lahko odigra sprememba investicijskega povpraševanja in percepcija vlagateljev.”

Christian meni, da bo po mirovanju v prvi polovici leta 2017, zlato v drugi polovici leta močno zraslo. Medtem ko marsikaterega vlagatelja mika izplačilo dobička po prvem vzponu, je svetoval držanje zlatih pozicij. Verjame, da bo potrpežljivost na dolgi rok nagrajena. “Mislim, da bo cena zlata v naslednjih pet do deset let dosegla nove rekordne vrednosti.” Dodal je, da vlagatelji, ki so zamudili prvi vlak, ne bi smeli zamuditi nadaljnjih priložnosti za naložbe v zlato.

 

Vir: seekingalpha.com