Pogled na ahilovo peto ZDA, ko se svet usmerja proti zlatu

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Pogled na ahilovo peto ZDA, ko se svet usmerja proti zlatu
Stephen-Leeb
Stephen Leeb, ekonomist

 

Stephen Leeb v intervjuju za King World News: “V preteklem tednu, ko je nova ameriška administracija govorila veliko o trgovini, mi je na misel padla beseda, ki sem se je naučil kot študent ekonomije na fakulteti Wharton: avtarkija. To je tujka, ki jo ekonomisti uporabljajo za opis države, ki je samozadostna. Bolj razvito gospodarstvo države postane, manj verjetno je, da je avtarkična in bolj je odvisna od trgovanja za ohranitev življenjskega sloga, ki so ga njeni državljani vajeni. Danes, sta dve državi, ki prihajata najbližje izrazu avtarkija Severna Koreja in himalajsko kraljestvo Butan.

ZDA, so vse prej kot to in danes, bolj kot kdaj koli prej, smo odvisni od trgovine z drugimi državami – tudi in predvsem s Kitajsko – vključno s sredstvi, ki bodo na koncu bistvenega pomena za naše preživetje. Če si želite ogledati trgovinske odnose le skozi ozek objektiv primerjav  po posameznih točkah in gledati vrzeli med izvozom in uvozom je to velika napaka s potencialno daljnosežnimi posledicami. Tovrsten pogled ne upošteva širše slike, ki je, da kompleksne povezave med kritičnimi surovinami, ki jih uvažamo, pomenijo, da nas lahko vse, kar ogroža trgovino teh proizvodov, pusti nemočne. Zagon trgovinske vojne bi lahko bil poguben za ZDA na način, o katerem se zdi, da nihče ne govori…

Tukaj je razlog. Obstajajo tri eksistencialne skupine dobrin: “Hrana, energija in voda, središče, ki smo ga poimenovali s kratico HEV. Samoumevno je, da so bistvenega pomena za preživetje. Prav tako samoumevno je, da se močno prepletajo, kar pomeni, da pomanjkanje enega napoveduje pomanjkanje vseh. Morda je manj cenjeno dejstvo, da za zagotovitev zadostnih zalog, potrebujemo sredstva iz drugih držav.

Osredotočimo se na vodo, komponenta, ki je bila v preteklosti večinoma samoumevna. Voda je bistvenega pomena tako za pridelavo hrane in pridobivanje energije. Voda je vedno bolj redek vir – ne samo zaradi suš, ampak zaradi povečane uporabe pri pridobivanju energije, v kombinaciji z nezadostno in slabšo infrastrukturo, kar ima za posledico velike izgube vode.

Prvič kar pomnim, voda začenja vplivati na finance Američanov. V skladu s podatki spoštovane in recenzirane spletne strani PLOS ONE in državnih raziskovalcev iz Michigana, povprečno gospodinjstvo v ZDA trenutno plačuje 49 $ na mesec za vodo. To je več kot 40 odstotkov več kot pred petimi leti. Ta številka pa naj bi narasla na 120 $ na mesec, že v začetku naslednjega desetletja. Po podatkih EPA, zaradi cen vode, mora več kot 11 odstotkov gospodinjstev v ZDA žrtvovati druge nujne izdatke, da plačujejo vodo. Pri 120 $, se odstotek dvigne na 33 odstotkov, kar bi pomenilo, da se velik del spodnjega srednjega razreda bori, da dobi vodo.

Ogromne količine vode, ki so potrebne za fracking je del problema. Na primer, med letoma 2014 in  začetkom leta 2016 je količina porabljene vode za fracking iz povprečnega nahajališča v energetskem bazenu Permian v ZDA povečala z 9 milijonov litrov na več kot 12 milijonov litrov. Zaradi visoke stopnje izčrpanja zalog nafte se bo količina vode in število vrtin še povečalo, kar vodi do pomanjkanja vode ne samo v področju Permian, temveč tudi na drugih področjih, iz katere se bo prevažala vodo.

 

permian-300x232

 

Toda pravi morilec je neustrezna infrastruktura. Večji del vodne infrastrukture ZDA je star več kot 70 let, nekaj je še veliko starejše. V Washingtonu, voda teče skozi lesene cevi zgrajene okoli leta 1850.

Infrastruktura, zaradi starosti, sčasoma zgnije. American Water Works Association (Ameriško združenje za vodo in vodna dela) ocenjuje, da bo samo obnova obstoječe infrastrukture stala 1 bilijon $ (tisoč milijard $), z dodatno polovico bilijona dolarjev, ki so potrebni za zagotovitev pitne in varne vode. Demokrati in republikanci se navidezno strinjajo o potrebi po obravnavanju infrastrukturnih težav. Toda tudi najbolj radodarni sedanji predlogi, ne le, da ne bodo pokrili primanjkljaja rastoče infrastrukture, ampak se bo deficit še večal, kar pomeni še večje izgube vode.

Še bolj osnovni problem pa je, da to ni samo vprašanje denarja: to je tudi stvar pridobitve surovin, ki so potrebne za vzpostavitev infrastrukture in drugih načinov za omilitev vodne krize.

V priloženem zemljevidu, ki ga je izdal Geological Survey ZDA (Geološke raziskave ZDA), so države označene z rdečo barvo, tiste, od katerih smo odvisni za kritične vire (glej spodaj).

 

surovine

 

Kitajska je najbolj rdeča pd vseh. Mnoga od teh sredstev, so ključnega pomena tako za vodo kot za energetsko infrastrukturo. Skandij, na primer, ki  v celoti izvira iz Kitajske je kovina, ki se uporablja pri iskanju podzemnih lukenj v ceveh z vodo in nafto. Prav tako se uporablja pri rafiniranju nafte.

Naravni grafit prav tako 100-odstotno izvira iz tujine; Kitajska in Mehika sta največji dobaviteljici. Bistvenega pomena je pri raznovrstnih izdelkih, od baterij do jekla. Če želimo uporabiti dražje jeklo iz ZDA, da ustvarimo novo infrastrukturo cevi, smo še vedno odvisni od tujega grafita, da bi naredili to jeklo. Potem je tu fluorit, drugo blago, ki ima 100-odstotni tuj izvor; Kitajska in Mehika sta znova vodilni izvoznici. Njegova uporaba sega od spodbujanja pri proizvodnji nafte, zagotavljana katalitske aktivnosti rafiniranja nafte do zmanjšanje stroškov razsoljevanja, ki je način kako povečati oskrbo z vodo.

Kako dobro bi šlo ZDA, če bi izgubili dostop do skandija, naravnega grafita in fluorita, da ne omenjam številnih drugih pomembnih virov? Zagotovo ne dobro in tu ni veliko prostora za napake. Kakovost vode in količina se slabša do te mere, da si bo v razmeroma bližnji prihodnosti skoraj tretjina države težko privoščila dovolj vode. Če bodo sedanji trendi porabe infrastrukture vztrajali, se bo ta odstotek verjetno povečal na več kot 50 odstotkov.

V državi z jeznim srednjim razredom in še posebej jeznim nižjim srednjim razredom, so naraščajoči stroški vode vozovnica za politično krizo epskih razsežnosti. Dobri trgovinski posli so seveda zaželeni, vendar bi bilo močno kratkovidno, da se vrže ven tako otroka kot vodo za kopanje, da bi jih dosegli. Trgovinske vojne so vojne kjer ZDA ne morejo zmagati.

Poleg tega so to vojne, ki zaradi razlogov, ki smo jih že obravnavali, kažejo na propad dolarja kot svetovne primarne rezervne valute, ki ga bo zamenjal, vsaj na celotnem vzhodu, monetarni sistem, ki temelji na zlatu. Ko kritični viri postajajo redkejši, postaja vse bolj jasno, da ne moremo imeti HEV za samoumevne. Proizvajalci surovin bodo vedno manj pripravljeni, da sprejmejo papirnati denar v zameno za sredstva, ki jih prodajajo. Narodi z največ zlata – še posebej tisti na vzhodu – bodo v najboljšem položaju, da si zagotovijo dostop do teh virov. Posamezniki, ki so vlagali v zlato bodo v najboljšem položaju, da se zavarujejo pred tem, kar bi lahko bili burni časi. Če je bilo zlato močno prej – in je bilo – se to krepi iz dneva v dan, ko retorika o trgovini vodi do ukrepov, ki oznanjajo nevarnost, da bodo končale obstoječe norme. Večja je možnost za trgovinske vojne močnejši je argument za zlato.”

 

Vir: kingworldnews.com