Drobceni besedi Trumpa, ki bi zlato lahko izstrelili v nebo

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Drobceni besedi Trumpa, ki bi zlato lahko izstrelili v nebo

Po nekaj upočasnjenih mesecih ob koncu leta 2016, je zlato novo leto začelo z razburljivimi premiki. Promptne cene so se samo v januarju povečale za skoraj 100 $, s temeljnimi kazalniki, ki nakazujejo višje cene na obzorju. Ampak zgolj dve besedi Donalda Trumpa v nedavnem intervjuju za Wall Street Journal, sta tisti, ki bi lahko resnično poslali zlato v višave.

 

Noben predsednik v zgodovini ni česa takega dejal za dolar

Čeprav ima lahko predsedniška politika pomemben vpliv na dolar, se sami predsedniki izogibajo kakršnim koli neposrednim ukrepom ali komentarjem v zvezi z njegovim vrednotenjem. Toda Trump je daleč od konvencionalnega in nima težav z odskokom izven norm.

Primer za to je nedavna izjava za Wall Street Journal, da je po njegovem mnenju “dolar premočan” in da to za ZDA pomeni izgubo konkurenčne prednost proti Kitajski.

dolar

“… naša podjetja zdaj ne morejo tekmovati z njimi, ker je naša valuta premočna. In to nas ubija”, je dejal Trump.

Le nekajkrat v ameriški zgodovini je predsednik podal kak komentar o vrednotenju dolarja, nikoli pa ni predsednik pripomnil, da bi moral pasti.

Zdaj obstaja skrb, da bo Trump poskušal potisniti dolar navzdol v prizadevanju, da Kitajski zveže roke. Ampak lahko da se bo igral z ognjem …

 

Dirka z Kitajsko na dno

Ne glede na to ali so obtožbe Trumpa, da je Kitajska valutni manipulant, resnične, bi poskus premagati jih v njihovi lastni igri s potiskom dolarja navzdol, lahko pomenil začetek nevarno dirke na dno.

Če Trump začne delovati v smeri oslabitve dolarja, bi Kitajska prav tako lahko storila enako z juanom – in tako krog za krogom, dokler vsa stvar ne uide izpod nadzora.

Kitajska je verjetno bolj pripravljena na to, da prenese ponavljajočo se devalvacijo lastne valute. Po drugi strani pa bi se ZDA lahko znašle v težavah, če dolar pade prenizko.

 

Reakcija zlata na politiko Trumpa

Zlato se že odziva na politiko Trumpa in nevarnost valutne vojne med Kitajsko in ZDA. Od 23. januarja so bile promptne cene na dvomesečnem vrhu, prilivi v sklade plemenitih kovin pa na 5-mesečnem vrhu.

 

Razlog zakaj je tako preprosto

Kadarkoli nacionalne valute padejo, ljudje iščejo varno zatočišče za svoje prihranke in zaščito pred prihajajočo devalvacijo. To je glavni del razloga zakaj zlato trenutno doživlja tako ostro rast.

In ko bo Trump enkrat svoje roke položil na dolar, bo pojav verjetno le še močnejši. Če bo aktivno podpiral padanje vrednosti dolarja, in če bo Kitajska isto počela z juanom (kar se zdi neizogibno), bo to en ogromen temelj za vrtoglavo rast cene zlata.

Glede na trenutno stanje afer v zvezi dolarjem, in še posebej glede na predlog Trumpa za njegovo razvrednotenje, bi vsakdo, ki išče zaščito, moral pametno razmisliti o ustreznem deležu svojih prihrankov v zlatu.

 

Vir: birchgold.com