Bo “E-dolar” ponujen kot rešitev naslednje finančne krize s strani centralnih bank

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Bo “E-dolar” ponujen kot rešitev naslednje finančne krize s strani centralnih bank

“Koncept E-dolarja temelji na digitalni valuti z menjalnim razmerjem za fizično gotovino in elektronsko valuto. Centralne banke bi lahko določile negativno obrestno stopnjo, po kateri bi “papirni” denar izgubljal na vrednosti v razmerju z digitalnim denarjem na bančnih računih. Drugače povedano, pod sistemom digitalne valute, bi denar, ki bi bil dvignjen iz bančnega računa izgubljal vrednost v razmerju z digitalnim denarjem, ki bi ostajal na bančnem računu. Centralne banke bi tako lahko uvedle občutno višje negativne obrestne mere tudi na fizično gotovino, elektronska valuta pa bi hkrati imela funkcijo postopnega odpisa dolga, če bi oblasti dovolile, da dolgovi ostanejo denominirani v starih valutah.”

Predlagamo ogled prispevka, kjer avtor prikaže, kako bi vlade in centralne banke lahko ponudile rešitev ob naslednji globalni finančni krizi, kjer bi z uvedbo digitalnih valut še dodatno utrdile nadzor nad kapitalskimi tokovi. Postopen “odpis” dolga kot posledica devalvacije starih valut ob uvedbi digitalnega standarda, pa bi deloval kot družbeno sprejemljiv način rešitve problemov, ki pestijo vlade in centrale banke po svetu.

 

Vir: youtube