Marine Le Pen: “Uvedla bom novi frank v vrednosti 1 proti 1 z evrom”

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Marine Le Pen: “Uvedla bom novi frank v vrednosti 1 proti 1 z evrom”

Z zagotavljanjem prepotrebnih podrobnosti o svojih načrtih za prevrednotenje francoske valute, za morebitno zmago na francoskih predsedniških volitvah čez manj kot dva meseca, je v sredo, Marine Le Pen za RTL radio povedala, da bi morali uvesti nov frank v razmerju 1:1 z evrom. Nato bi ga morali prepustiti, da najde svojo vrednost, čeprav je pred tem dejala, da bo vsaka nova nacionalna valuta še naprej vezana na košarico valut. Rekla je, da bi novi francoski frank verjetno padel “glede na valuto, ki bi jo uporabljala Nemčija”, kar bi pocenilo francoski izvoz avtomobilov, vendar pa bi se tečaj lahko dvignil glede na valuto v Italiji. Prav tako je dejala, da bi bilo državi bolje brez evra.

Mimogrede, mnogi se strinjajo z Le Pen in v skladu s stavnico Paddy Power ima Italija zdaj zelo velike možnosti za izstop iz EU pred letom 2025, in celo precej višje od nenehno depresivne Grčije.

 

slika

 

Ampak nazaj k Le Pen, ki po navajanju Bloomberga skozi kampanjo pogosto izraža nasprotujoče si poglede na odprta vprašanja. Sprva sploh ne bi rekla, da je predlagala zapustiti skupno valuto, namesto tega je raje govorila o obnovi “monetarne suverenosti”. Nedavno je bolj odkrito govorila o izstopu iz evra, vendar brez veliko podrobnosti o tem, kako bi bilo to storjeno. V svojem intervjuju za RTL ni bila dovolj jasna, če ima v mislih popolnoma nenadzorovano kotiranje valute.

Nekateri so hitro zasmehovali njeno omahovanja glede vprašanja: “V ponedeljek ni za evro, v torek je, v sredo premišljuje, v četrtek se ne more odločiti”, je dejal Patrick Artus, glavni ekonomist pri Natixis Securities. “To je nesmisel in nikoli ne bo implementirano. Njenih gospodarskih pretenzij ne smemo več jemati resno.”

Kar je seveda točno to, kar so rekli o Trumpu.

Le Pen je pred mesecem dni zapustila prostor za razlago o evru po tem, ko je predstavila svoj 144-točkovni program, kjer je dejala, da bi “vrnila monetarno suverenost” brez omembe evra. Svetovalec je takrat pojasnil, da bi novi frank bil vezan na košarico valut, primerljivo s tisto z evropsko valuto pred evrom. Toda prejšnji teden je, v govoru o gospodarski politiki, bila bolj jasna o opustitvi evra. Na konferenci s francoskim poslovnim lobijem je v torek v Parizu rekla, da je enotna valuta nevzdržna, saj so razlike med državami članicami prevelike, kot poroča Bloomberg.

Zanikala je, da bi opustitev evra in uvedba tistega, čemur ona pravi “inteligentni protekcionizem”, prekinilo trgovino. Pri tem je dodala, da je Francija trgovala bolje pred vstopom v Evropsko unijo. “Če si želim nove nacionalne valute, je to zato, da nam pomaga osvojiti svet”, je dejala. V sredo pa ni omenila dolga Francije, je pa v preteklosti že dejala, da bi bil le-ta prevrednoten v novo valuto. Kot smo že poročali, pa so nekateri njene besede dejansko vzeli čisto resno, saj ima Francija približno 1,7 bilijona $ dolga, izdanega v skladu s francosko zakonodajo, ki omogoča vladi spremembo vrednotenja po novi valuti, če se tako odločijo, kar bi dejansko izbrisalo večino francoskega dolga.

 

Vir: zerohedge.com