Analiza bikovskega trga proizvajalcev bakra med letoma 2000 in 2008 (Brezplačna objava!)

Insajder.si > Prispevki za naročnike > Analize bikovskih trgov > Analiza bikovskega trga proizvajalcev bakra med letoma 2000 in 2008 (Brezplačna objava!)

Pred vami je analiza zadnjega velikega bikovskega trenda na trgu proizvajalcev bakra med letoma 2000 in 2008. Za izdelavo analize bikovskega trga smo tokrat izbrali podjetje Freeport-McMoRan (FCX), ki je drugo največje podjetje po proizvodnji bakra na svetu, takoj po čilenskem državnem gigantu Codelco.

Za izdelavo tovrstnih grafičnih analiz smo se pri Insajderju odločili, ker smo mnenja, da smo na začetku ponovitve nekaterih velikih bikovskih trendov na trgu surovin, ki nam bodo ponudili izjemne priložnosti za zaslužek tako na kratki kot na dolgi rok.

Politika devalvacije nacionalnih dolgov, bo po našem mnenju ustvarila pogoje za visoko globalno inflacijo v razvitih državah, kjer bomo priča visokim nominalnim in realnim dvigom tečajev na izbranih finančnih trgih.

Za uspešno investiranje in trgovanje v surovinskih trgih je pomembno razumeti dinamiko bikovskih trgov, zato bomo danes pogledali v zgodovino trgovanja delnice podjetja FCX, ki nam bo razkrila, katere pasti in priložnosti nas najverjetneje čakajo v morebitnem prihajajočem bikovskem trgu proizvajalcev bakra.

Surovinski trgi poleg trenutnega dolgoročnega investicijskega potenciala ponujajo tudi odlične priložnosti za kratkoročno trgovanje zaradi visokih kratkoročnih nihanj, ki sentiment optimizma in pesimizma pogosto dvignejo do ekstremnih nivojev, kar ustvarja odlične pogoje za swing traderje. Delnica FCX je odličen instrument za kratkoročno trgovanje, vendar pa fundamentalni podatki podjetja zaenkrat še ne zadovoljujejo naših kriterijev za dolgoročno naložbo (buy&hold).

Najkvalitetnejši proizvajalec bakra v tem trenutku je po naših kriterijih podjetje Southern Copper (SCCO), ki se poleg izjemnih operativnih in finančnih rezultatov hkrati ponaša z največjimi neizkopanimi zalogami bakra na svetu. Povrh vsega ima podjetje še najdaljšo življenjsko dobo rudnikov in najnižji strošek proizvodnje v panogi, kar podjetje uvršča v sam vrh t.i. market liderjev na trgu proizvajalcev bakra.

 

bikovski trg 2000-2008

bikovski trg 2000-2004

bikovski trg 2004-2008